Çin Mobius’un uyarılarını yalanladı

Ünlü yatırımcı Mark Mobius’un Çin’den parasını çekemediği yönündeki eleştirilerine Çin tarafından yalanlama geldi. Açıklamada ülkenin sınır ötesi havalelerle ilgili politikasında bir değişiklik olmadığı belirtildi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlarıyla bilinen ünlü yatırımcı Mark Mobius, geçtiğimiz hafta Çin'de yatırım yapacakların dikkat etmesi gerektiğini zira kendisinin bile para çekmekte zorlandığını açıklamıştı. Çinli yetkililerse Mobius'un hükümetin sermaye akışı üzerindeki kısıtlamaları nedeniyle Çin'den para çekilemeyeceğini iddialarını yalanladı.

Geçen hafta Fox Business ile yaptığı bir röportajda Çin ile olan ilişkisini azaltıp azaltmadığı sorulan Mobius, "Hükümet ülke dışına para akışını kısıtlıyor" demişti. Mobius, yatırımcıları hükümetin koyduğu “her türlü engel” konusunda uyardı ve "Şangay'da HSBC'de bir hesabım olduğu için kişisel olarak etkilendim. Paramı çekemiyorum" dedi.

CNBC’nin haberine göre Çin’in Devlet Döviz İdaresi (SAFE) yetkilileri konunun "belirli bir işi yürüten bankanın temel süreç ve iç kontrol şartlarını karşılaması" ile alakalı olduğu belirtildi. Yetkililer direkt olarak HSBC ismini vermedi.

SAFE açıklamasında, “İlgili piyasa katılımcılarının bankanın kişisel fon havale işlemlerini ele alma biçiminin şüpheli olduğunu tespit ettik. Ülkenin fonların sınır ötesi havalesi politikasında bir değişiklik yok” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın ardından Mobius, Hong Kong gazetesi Ming Pao’ya verdiği demeçte “problemin çözüldüğünü” belirtti ancak ayrıntı vermedi.

HSBC tarafında konu ile ilgili yapılan açıklamada ise, “Bireysel müşterilerin durumları ile ilgili yorum yapmıyoruz” denildi.

Mobius'tan borsayı destekleme çabaları 'ters etki' yaratabilir uyarısı

 

Piyasaların odak noktası Powell’ın konuşmasında olacak

 

Asya borsaları Çin'in ardından karıştı