Borsanın alternatifi yok

Gerek enflasyona karşı yatırımcıyı en iyi koruyan yatırım aracı olma özelliğini koruması gerekse hâlâ ucuz olması Borsa İstanbul'a ilginin sürmesini sağlıyor


Borsa İstanbul rekorlar kırararak yükselişlerini sürdürüyor. Kâr satışlarına rağmen yükseliş trendi aynı şekilde devam ediyor. Enflasyona karşın yatırımcıyı en iyi koruyan hisse senetlerinin hâlâ ucuz olması da yükselişin süreceğini gösteriyor. 

Zeynel Balcı, Hürriyet'teki yazısında, borsadaki çıkış için şu ifadeleri kullandı:

Borsa İstanbul’da çıkış trendi ve iyimserlik kâr satışı denemelerine rağmen korunuyor. Bu görünümde alternatif yatırım araçlarının (konut hariç) enflasyona karşı tasarrufları korumada yetersiz kalmasının en önemli etkenlerden biri olduğu geçtiğimiz yazılarımızda sıkça vurguladığımız bir konuydu. Halen de geçerliliği olan bu durum, olumlu şirket bilanço performansları, dış piyasalardan bu dönem negatif bir etki ve haber akışının gelmemesi, borsaya devam eden yatırımcı katılımı gibi gerekçelerle destekleniyor. Borsa İstanbul’da benzerine uzun yıllardır tanık olmadığımız teknik ve temel verilerle izahı zor bir çıkış yaşanıyor. Cuma gününü baz aldığımızda, yılbaşından bu yana yaşanan yükseliş 1999 yılından sonraki en sert çıkış. BIST100 Endeks getirisi yılbaşından bu yana yüzde 160 seviyelerine ulaştı. Hisse bazında çok daha yüksek ve çarpıcı primler var. Bazı hisselerde bilanço ve temel verilerle açıklanması mümkün olmayan yükselişler yaşandı. Geçmiş yıllarda sert çıkışlar yaşandığında “yükseklik korkusundan” bahsedilir, temkinli davranılırdı. Bu dönem için BIST100 Endeksi’nde bu yönde değerlendirmeler yok veya çok az. Halen daha üst seviyeler hedef olarak dillendiriliyor. Bu hedefler çok gerçekçi bulunmasa da ciddi bir alternatifin olmaması nedeniyle belli yatırımcı grupları tarafından kabul görüyor.

Temkini elden bırakmamalı

Borsadaki yükselişe rağmen temkinli olmayı da ihmal etmemek gerektiğini belirten Balcı, "Piyasanın görünümüne bakıldığında; 'Nakit kraldır, bazen hiçbir şey yapmamak da en iyi yatırımdır' türünden yatırımcı tavsiyeleri için erken görülüyor. Ancak olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlamalara dahil olduğunu kabul edersek 'düşüş başlayacağı zaman zil çalmaz' diyen eski bir borsacı sözüyle yine temkinli olmamız gereken bir dönemden geçtiğimizi hatırlatmakta yarar var" uyarısını yapıyor.

5.000 seviyesi önemli

Balcı'nın endeksle ilgili tahminleri de şöyle: Borsada çıkış trendi devam ediyor. İlk destekler 4.800-4.730 seviyelerinde görülürken bu seviyenin altında sonraki destek noktaları 4.600 ve 4.460 seviyelerinde bulunuyor. İlk direnç ise 4.940-5.000 seviyelerinde. Çıkışın devamı için 5.000 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu durumda sonraki dirençler 5.200-5.250 ve 5.500-5.800 seviyelerinde görülüyor. Endekste yükseliş trendi korunmakla birlikte 5.000 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri kâr satışlarıyla karşılaşabilir.

Borsada F/K ve PD/DD oranları en düşük hisseler

 

Borsa haftayı pozitif tamamladı

 

Borsalarda ruh hali olumlu, nereye yatırım yapmalı?