E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda ruh hali olumlu, nereye yatırım yapmalı?---

Borsalarda ruh hali olumlu, nereye yatırım yapmalı?

Borsalarda ruh hali olumlu, nereye yatırım yapmalı?
25 Kasım 2022 - 13:14 borsagundem.com

Enflasyon bireyleri fakirleştiriyor. Yakında şirketler de bu baskıyı hissedecek. Ancak borsalarda ruh hali bu yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Peki bu, yatırım için doğru zaman anlamına mı geliyor?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda toparlanma sürüyor. Yatırımcılar bu sıçramanın ne kadar süreceğini merak ediyor. Piyasalara daha olumlu bakanlar, yatırım için doğru zaman olduğunu düşünürken bazı yatırımcılar ise endişeli bekleyişini sürdürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalara olumlu bakanların elinde güçlü bir veri bulunuyor: Piyasalardaki ruh hali. Gerçekten de borsalardaki ruh hali, bu yılın herhangi bir anında olduğundan, ki olduysa, daha olumlu seyrediyor.

Borsalarda ruh hali olumlu

Fidelity International’dan Ed Monk’un analizine göre, hisse senedi piyasasında ‘duyarlılık’ ya da ‘ruh hali’, her zaman hassas bir şekilde dengelenme yolunu seçmiştir. Ancak şimdi özellikle ‘hassas’ bir zaman gibi görünüyor.

Ortak kanaate göre, dünya ekonomileri düşük büyüme dönemine giriyor ve pek çoğu büyük ihtimalle resesyonu tadacak görünüyor. Enflasyon, bireyleri gerçek anlamda daha fakir bırakıyor ve işletmelerin de, eğer halihazırda hissetmiyorlarsa da, yakında bu baskıyı hissedeceklerine kesin gözüyle bakılıyor.

Yine de borsalardaki ruh hali, bu yılın belki de herhangi bir noktasında olduğundan daha olumlu seyrediyor. Yatırımcılar, enflasyonun zirve yapabileceğine veya faiz oranlarındaki artışların yavaşlayacağına dair herhangi bir olumlu habere atladıkça, hisse senedi fiyatları da yükseliyor.

Ekonomik değişiklikleri önceden tahmin etmenin ve ilerlemenin piyasanın işi olduğunu düşündüğünüzde bu mantıklı geliyor. Piyasa, bu yılın büyük bölümünde, daha zor zamanların geleceği beklentisiyle düştü ve şimdi, ekonomik sancılar ciddi şekilde hissedildiğinden, olası bir düzelmeyi şimdiden fiyatlamaya başladı. Yıla beklenen ortalama kazancın yaklaşık 24 katı fiyatla başlayan S&P Endeksi için bu oran 15'e kadar gerilese de bugün 17 katı civarında seyrediyor.

Yatırımcılar, enflasyonun zirve yapabileceğine veya faiz oranlarındaki artışların yavaşlayacağına dair herhangi bir olumlu habere atladıkça, hisse senedi fiyatları da yükseliyor.

Enflasyonla ilgili haberler iyileşmeye devam ederse ve özellikle piyasalar faiz artışlarının sonunun yakın olduğuna dair güven kazanırsa, toparlanmanın da ivme kazanması bekleniyor. Enflasyonun inatla yüksek kalmaya devam etmesi ve düşüşün korkulandan daha kötü olması gibi tam tersi bir senaryo riski de bulunuyor ve bunun da muhtemelen hisseler için daha büyük bir yıkım anlamına gelmesi bekleniyor. Ancak piyasaların geleceğiyle ilgili iyimser olan taraftaysanız, hisselerin dipte olduklarını varsayarak toparlanmada hangi varlıkların en iyi sonucu vereceğine kafa yorabilirsiniz.

Teknoloji şirketleri için doğru zaman mı?

Bu yıl gördüğümüz genel piyasa düşüşlerine teknoloji, özellikle de bu pazarın büyük bir bölümünü oluşturan dev ABD teknoloji şirketleri öncülük etti. S&P 500 Endeksi yıl içinde bugüne kadar yaklaşık yüzde 17 düşerken, Amazon yüzde 44, Microsoft yüzde 26, Meta yüzde 66 ve Alphabet yüzde 32 ile büyük teknoloji şirketleri arasındaki devasa düşüşlere öncülük etti. Dev teknoloji şirketleri arasında yalnızca Apple yüzde 17 düşüşle piyasaya ayak uydurabildi.

Bu düşüşler, yükselen faiz oranlarının, gelecekteki kazançlarının değerini iskonto ederek bu şirketlerin değerlemelerine zarar vermesi temelinde gerekçelendirildi. Bu etki, faiz oranı artışları zirveye ulaşana ve tekrar düşmeye başlayana kadar tamamen ortadan kalkmayacak gibi gözüküyor. O zaman bile faiz oranlarını bir yıl önceki düşük seviyelerde çok uzun bir süre görememek mümkün gözüküyor.

Bununla birlikte, faiz oranı artışlarının şu anda beklenenden daha az şiddetli olduğu ortaya çıkarsa, bu, teknoloji şirketleri için önemli bir toparlanma işareti anlamına gelebilir. Yine de pek çok şeyin yaklaşan ekonomik yavaşlamanın kazanç beklentilerini ne kadar kötüleştireceğine bağlı olması bekleniyor. Riskler açık gözüküyor. Kazançların devam etmesi halinde, yatırımcılar için büyük teknoloji şirketleri, bu seviyelerde çok çekici görünebilir.

Resesyon, iç pazarlarına bağımlı olan şirketlerin çoğuna zarar verme eğiliminde olacaktır ve nakit rezervleri sınırlı olan küçük firmalar zorlu ticaret dönemlerinde tehlikeyi daha yakından hissedecektir.

Küçük şirketler büyük kazançlar demek olabilir

Küçük şirketler genellikle yatırımcılar için büyük şirketlerden daha risklidir. Gelişimlerinin daha erken bir aşamasında olduklarından, herhangi birinin başarısız olma riski daha yüksektir. Bu belki de, yatırımcıların satışlar sırasında neden daha fazla acı çekme eğiliminde olduklarını da açıklıyor.

Bununla birlikte, bu denklemin diğer tarafında, piyasanın ruh halinde olumlu bir değişiklik olması halinde küçük şirketlerin daha hızlı toparlanabilmesi yer alıyor. Buradan, küçük şirketlerin performansının, genel ekonomik performansın şekline bağlı olacağı anlaşılıyor. Resesyon, iç pazarlarına bağımlı olan şirketlerin çoğuna zarar verme eğiliminde olacaktır ve nakit rezervleri sınırlı olan küçük firmalar zorlu ticaret dönemlerinde tehlikeyi daha yakından hissedecektir. Bu nedenle, küçük şirketlere yatırım yaparken, uzman bir fon yöneticisine danışmak mantıklı olabilir.

Gelişmekte olan piyasalarda ralli ihtimali

Küçük şirketlerde olduğu gibi, küresel faaliyetler yavaşladığında acıyı ilk hissedenler genellikle küçük ekonomilerdir. Bu yıl, güçlenen ABD Doları’nın, dolar cinsinden mallara yerel para birimlerinden daha yüksek miktarlarda harcamak zorunda kalan gelişmekte olan piyasalardaki enflasyonu artırmasıyla tam da bu senaryo gerçekleşti ve gelişmekte olan ekonomiler acıyı en çok hissedenler oldu.

Ancak, Morgan Stanley'de Asya ve Gelişen Piyasa Hisse Senedi Stratejisti Jonathan Garner'ın belirttiği gibi, bu etkinin çoğu şimdi fiyatlanmış durumda. Garner, “Değerlemeler açıkça ucuz ve küresel enflasyon beklenenden daha hızlı düştüğü, Fed faiz artırımlarını durdurduğu ve ABD Doları düştüğü için döngüsel rüzgarlar gelişmekte olan piyasalar lehine değişiyor” diyor ve ekliyor, “Son birkaç ekonomik döngüde gelişmekte olan piyasalar, ABD piyasalarından önce toparlandı.”

Ayı piyasası yatırımcıları yoracak

 

Küresel yatırımcılar için 3 ‘şükran’ sebebi

 

Yatırımcılar nakit üreten bu şirketlere yöneliyor

 

Ayı piyasasında yatırım için ezberlerinizden kurtulun

 

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

ABD borsalarında ‘domuz kasabı’ alarmı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ26 Kasım 2022 19:59

    Bugünlerin tadını çıkartın. yeni yılda borsalara sert satışlar gelecektir.

  • eylül26 Kasım 2022 13:06

    yabancı teknoloji fonlari alimi için sizce dogru zaman mi?

  • Mevsim25 Kasım 2022 14:35

    ALCAR ikinci egeen dir 😉🦋

  • 🔨25 Kasım 2022 14:16

    Nereye yaparsanız yapın şunlara yapmayın,popüler hisselerde kendi ucube hissesini ekleyerek yok dük oldu yok baron geldi yok bofa geldi deyip aklınızı bu ucubelere yönlendirenlere yatırım yapmayın,örnek merak edip thy bakıyorsunuz bir baktınız thy sayfasında onu etiketleyip ucubesini paylaşmış neden?? Aklınıza sokmaya çalısıyorda ondan amaç popüler hisseye giren çok olduğu için sokacak size,ikincisi yok şu kadar kar payı ile çalısın yok portföyü 100 bin üstü olanlar bana yazsın sen kimsin lan lavuk git aç karnını doyur deyin geçin alayı açdır paranızın peşindedir iki üç aya hesabı kapatılır kaybolur.

  • Net25 Kasım 2022 13:44

    Hepsi yalan