Borsalardaki spekülatif çılgınlığın 3 nedeni

Küresel borsaları sarsan bireysel yatırımcıların yükselişi ve dev riskli fon şirketlerini açığa satış pozisyonlarında sıkıştırması korona virüs ekonomisinin bir yan etkisi olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda GameStop hisselerindeki %400’lük olağanüstü yükselişle birlikte başlayan spekülatif çılgınlığın nedenleri yatırım uzmanlarınca tartışılmaya devam ediyor. Yatırım danışmanlığı firması PNC Financial’ın Baş Yatırım Stratejisti Amanda Agati borsalardaki spekülatif çılgınlığın sebebi olarak üç ayrı faktörü gösteriyor. Bu faktörler komisyonsuz borsa ticareti, düşük faizler ve ABD'deki teşvik paketi ödemeleri.

Agati söz konusu bileşenlerin borsalardaki muazzam fırtınayı oluşturduğuna dikkat çekiyor. Baş stratejist CNBC’deki röportajında, “Robinhood ve benzeri birçok borsa ticaret uygulamasıyla birlikte komisyonsuz borsa ticaretinde büyük bir artı var ve bu yangına benzin döküyor. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz düşük faiz oranları ortamından dolayı yüksek risk almanın maliyeti oldukça makul hale geldi” açıklamasında bulundu.

Baş stratejiste göre Reddit’te organize olarak GameStop ve AMC Entertainment gibi hisseler üzerinden açığa satış yapanları sıkıştıran bireysel yatırımcıların zamanlaması da tesadüf değil.

Agati konuyla ilgili açıklamasında, “Yapbozun son parçası ve hiç de hafife alınmaması gereken diğer faktör de teşvik paketi. Ocak ayının ilk haftasında teşviklerin dağıtılması ve son birkaç hafta içerisinde opsiyon ticaretindeki artış bizim görüşümüze birbiriyle çok ama çok bağlantılı” dedi.

170 milyar dolarlık varlığın yöneticisi olan Agati ABD ekonomisinin yeniden açılmasıyla ve korona virüs pandemisinin etkilerinin azalmasıyla spekülatif hareketliliğin de başarısızlıkla sonlanacağını öngörüyor. Baş stratejist perakende yatırımcıların borsa yatırımlarına yığılarak hisse senedi fiyatlarını desteklemesini evde sıkışıp kalan dünyanın bir yan etkisi olduğunu düşünüyor. Baş stratejist yine de bu spekülatif hareketliliğin izlenmesi gereken bir risk olduğunu da belirtiyor.

Agati röportajının sonunda, “Yayılma etkisi bizim için her zaman bir endişe olarak kalsa da en azından şimdilik, durum hala hisse senetlerin dar bir alt kümesinde kontrol altında kalmaya devam ediyor” görüşlerine yer verdi.

Borsada bireysel yatırımcıların hakimiyeti sona ermedi

 

GameStop ekibi gümüşe yöneldi

 

Yatırımcıyı mağdur edenleri hapse atın önerisi