Borsalardaki satış dalgasının gerçek nedeni

ABD Merkez Bankası’nın (FED) açıklamaları yalnızca bir kıvılcımdı. Borsalardaki satış dalgasını körükleyen ise piyasaları zamanlamaya çalışan yatırımcıların boğa piyasası beklentileri oldu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu hafta borsaları vuran satış dalgasının ardındaki neden aşırı boğa piyasası taraftarı beklentiler oldu. Ancak elbette bu borsalardaki düşüşün öncelikli nedenlerinden biri olarak gösterilmiyor. Neredeyse evrensel olarak suçlu ABD Merkez Bankası’nın (FED) komite toplantısında, faiz oranlarını yükseltmek için yol haritasını hızlandırma yönündeki açıklamaları olarak görülüyor.

Yine de faiz oranlarını artırma planlarının hızlandırması tek başına hisselerin değerlemelerinin önemli ölçüde düşüşmesini açıklamıyor. Toplantının hemen ardından Dow Jones Industrial Average’da yaklaşık 400 puanlık bir düşüş görüldü. Dow perşembe günü, işlem seansı ortalarında 200 puanın üzerinde düşüş gösterdi.

Aslına bakılacak olursa hisselerin beklenen gelecek getirileri ve temettülerinin mevcut değerleri, FED toplantısının ardından neredeyse değişmedi. Hem toplantıdan önce hem de sonra, FED komitesinin üyelerinin medyan beklentileri, ekonomik koşulların normale dönmesinin ardından federal fonların %2,5’e yükselmesi yönündeydi. Tek değişen şey ise bu yükselişin 2024’e kadar başlayıp başlamayacağı konusundaki sorular oldu.

2024 beklentisi, toplantı öncesinde ağır basıyordu. Ancak şimdi faiz artışlarının FED’in yıl sonunda oranları  %0,50 seviyesinde ılımlı bir şekilde yükseltmesiyle 2023 yılında başlayabileceği düşünülüyor. Bu tek değişimin bir hissenin gelecekteki getirilerinde beklenen değer üzerindeki etkisi ne oldu?

Duke University Finans Profesörü John Graham, Market Watch’a yaptığı açıklamada, bu etkinin “minimal” olduğunu söyledi. Bu nedenle çarşamba günü gerçekleşen satış dalgasının gerçek sorumlusu, toplantı öncesinde giderek yükselen aşırı boğa piyasası beklentileri olarak görülüyor. Piyasalarda çok yüksek iyimserlik olduğunda, en küçük provokasyon bile büyük hayal kırıklıkları yaratabilir.

Bu nedenle piyasaların tepkisini açıklamak için, temel analizlerdense alternatif görüşlere odaklanmalıyız. Çarşamba günkü toplantı öncesi Nasdaq odaklı bazı hisselerin oldukça büyük bir boğa piyasası içinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda, hisselerin 2000 yılından bu yana tüm günlük okumaların %90’ından daha yüksek olduğu görülüyor.

Borsalar geçmişte de bu tür okumalardaki yükselişlerin ardından zor dönemler geçirdi. Bu durum ise geçmişte finans dünyasındaki gelişmelerden bağımsız olarak gerçekleşti. Ancak borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre iyi haber, hisse piyasasının hafta ortasında yaşadığı düşüşün ardından, piyasa zamanlayıcıların toplantı öncesi gösterdikleri boğa piyasası algısından hızla uzaklaşması oldu.

Bu yatırımcılar boğa piyasası algılarından uzaklaştıkça, piyasalarda görülen düşüşün ılımlı ve kısa süreli olma ihtimali artıyor. HNNSI Nasdaq algı endeksi düşüş göstererek, geçmişteki dağılımın %10’unu temsil ettiğinde ise güçlü bir alım sinyali görülecek. Ancak bu durum en son geçtiğimiz yıl mart ayında piyasaların hızla düşüşe geçtiği dönemde görüldü.

O dönemden bu yana yatırımcılar piyasalarda görülen düşüşlerde ılımlı bir ayı piyasası algısı gösterdi ve piyasalar güç sinyalleri vermeye başladığında yeniden boğa piyasası algısına döndü. Bu davranış ise hem rallilerin hem de düşüşlerin baskılandığı bir piyasaya işaret ediyor. Bu durumun ise bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Küresel hisse senedi fonlarına girişler sürüyor

 

Borsalarda yönü enflasyon belirleyecek

 

Global eğilim negatif anlamda bir adım öne çıktı