Borsalarda sert düşüş devam eder mi? Hangi hisseler güvenli?

Geçtiğimiz gün ABD borsaları 7 haftanın en sert düşüşünü yaşadı. Son sekiz aydır güvenli liman olarak görülen teknoloji hisseleri ise bu düşüşte yatırımcıları koruyamadı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları çarşamba gününü sert bir düşüşle geçirirken evden çalışmaya uygun teknoloji hisselerinin ticareti yatırımcıların pek işine yaramadı. Sekiz aylık süreçte korona virüs vakalarının artmasıyla birlikte yükselişe geçmesiyle bilinen teknoloji hisseleri yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Kompozit Endeksi %3,7 oranında aşağıda kapanarak 8 Eylül tarihinden itibaren en sert düşüşünü gösterdi. Endeks böylelikle ekim ayında %1,5 oranında düşüşe geçmiş oldu. Aynı gün kapanışta S&P 500 %3,5 oranında düşerken Dow Jones da %3,4 oranında aşağı yönlü hareket etti.

Marketwatch’un haberine göre Los Angeles merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Hercules Investments’ın CEO’su James McDonald, “Kovid-19 endişeleri ve rekabeti artan başkanlık seçimlerinin zaten belirsizliğin olduğu borsalara daha fazla belirsizlik eklemesi yatırımcıların hisse senetlerinden çıkmasına neden oldu” ifadelerini kullandı.

McDonald röportajında, “Yakın zamanda borsalar aşağı yönü gösterirken evde çalışmaya uyumlu hisseler güvenli liman hamleleriyle değer kazanıyordu. Ancak borsanın sadece artan korona virüs vakalarından değil aynı zamanda yaklaşan başkanlık seçimlerinden de endişe duymasıyla çok fazla güvenli liman kalmadı” görüşlerine yer verdi.

Dev teknoloji şirketleri geçtiğimiz günü ciddi kayıplarla bitirdi. Factset verilerine göre Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Facebook %5,5’in üzerinde değer kaybetti.

Buna karşın alışıldık güvenli liman olan altın da hisse senetlerindeki ciddi düşüşlere rağmen aşağı yönü gösterdi. Altın vadelileri bir ayın en düşük seviyesine ulaştı. ABD Hazinesi tahvilleri ise yatay bir seyir izledi.

Tüm bunlar olurken Almanya ve Fransa artan korona virüs vakalarıyla birlikte kamusal toplantılarına ve işletme aktivitelerine yeni sınırlar getirdi. Avrupa’da artan vaka sayıları ABD’de ise kışın ek önlemlerle geçeceğine ilişkin korkulara sebep olarak ülkedeki ekonomik iyileşmeyi tehdit ediyor.

Yaklaşan ABD seçimleri düşüşlerdeki en büyük sebep 

Korona virüs endişelerinin yanında 3 Kasım’da gerçekleşecek ABD seçimleri satış dalgasındaki en önemli belirleyici faktörlerden birisi oldu. Üstelik bundan önceki seçimlere ilişkin göstergeler borsanın seçimleri çok fazla umursamadığını gösteriyordu.

Invesco’nun Küresel Borsa Stratejisti Brian Levitt S&P 500’ün 1957’den 2020’nin üçüncü çeyreğinin sonuna kadar her yıl %10,2 getiri sağladığına işaret ediyor. Levitt, “Yedi Cumhuriyetçi yönetim ve beş Demokrat yönetim sırasında her 7,05 yılda bir ABD hisse senetleri piyasasında bu oran iki katına ulaşıyor” dedi.

Buna rağmen, hafta ortasında üç büyük ABD hisse senedi endeksi de 20 Mart'taki korona virüs kaynaklı düşüşlerden bu yana en ciddi haftalık kaybı vermeyi bekliyor. Dow Jones Market Data verilerine göre 20 Mart tarihinde S&P 500 endeksi hafta sonuna %15’lik düşüşle girmişti.

Hafta boyunca Dow Jones şu ana kadar %6,4 oranında düşüş gösterdi. S&P 500 %5,6 oranında haftalık düşüş gösterirken Nasdaq’ta bu oran %4,7 olarak gözüküyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi Commonwealth Financial Newtowk’ün Baş Yatırım Sorumlusu Brad McMillan borsalardaki gidişata rağmen “O kadar endişeli değilim” ifadelerinde bulunuyor. McMillan yatırımcıların pandeminin kontrol altına alındığı ve ekonomik iyileşmenin 2021 yılında yeni bir normale ulaşabileceği düşüncesiyle hisse senetlerini rekor seviyelere çektiğini hatırlatıyor

Baş yatırım sorumlusu, “Borsalar en olası gidişata göre hareket ederler, en iyimser olana göre değil. Bizim gittiğimiz yön de orası. Bir bakıma yakın zamandaki geri çekilme daha ciddi seviyelere varsa bile iyi bir şey” sözlerine yer verdi.

Küresel piyasalarda satışlar sürüyor

 

Borsalardaki teknoloji balonu patladı

 

New York borsası günü sert düşüşle tamamladı