E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki teknoloji balonu patladı---

Borsalardaki teknoloji balonu patladı

Borsalardaki teknoloji balonu patladı
28 Ekim 2020 - 11:10 borsagundem.com

Küresel borsalarda teknoloji hisselerine olan talep bu yıl hızla arttı. Rekor değerlemelere ulaşan hisselerin yarattığı balon piyasası Greenlight Capital’ın Kurucusu David Einhorf’a göre geçen ay patladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları korona virüs nedeniyle oluşan karantina sürecinde ciddi bir çöküş yaşamış 23 Mart’ta dibe ulaşan endeksler büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri önderliğinde yeni rekor seviyelerine kadar ulaşmıştı. Ancak teknoloji hisselerinin yükselişi birçok yatırım uzmanı için balon endişelerini de beraberinde getirmişti.

Marketwatch’un haberine göre yatırım danışmanlığı şirketi Greenlight Capital’ın Kurucusu David Einhorf söz konusu teknoloji balonunun geçtiğimiz ay patladığı konusunda yatırımcıları uyarıyor.

2 Eylül tarihinde S&P 500 endeksi 3.580,84 puanla rekor seviyesinde kapandı. Aynı gün teknoloji ağırlıklı Nasdaq Kompozit Endeksi 12.056,44 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ardındansa endeksler geri çekilmeye başladı. S&P 500 ertesi hafta pazartesi günü %5 oranında düşerken aynı gün Nasdaq %5,8 oranında düşüş gerçekleştirdi. Dow Jones Endüstriyel Endeksi ise en son şubat ayında gördüğü rekor seviyelerine tekrar ulaşamadı.

Nasdaq-100 bu yıl şu ana kadar %33 oranında kazandırırken Nasdaq Kompozit Endeksi ise %28 oranında yükseldi. Buna karşın S&P 500’ün yıllık kazancı ise %5,3 seviyesinde.

Einhorn kurucusu olduğu şirketin 2016 yılında yaptığı uyarının fazlasıyla erken olduğunu fark ettiklerini belirtiyor. Greenlight Capital söz konusu açıklamada 1999-2000 yılları arasındaki balonun kariyerlerinde bir kez gerçekleşecek bir şey olduğunu ve yatırımcıların “bu seviyede bir çılgınlığı” tekrar etmeyeceğini belirtmişti.

Borsa uzmanı konuyla ilgili, “Hatalı olduğumuz çok açık” dedi.

Balon piyasasının işaretleri nelerdir?

Balonlar tüm yatırımcıların piyasaya girmesiyle, açığa satışçıların ortaya çıkmasıyla ve son satın alan kişinin en yüksek fiyatı vermesiyle kendi ağırlığı içerisinde çökmeye eğilimlidir. Einhorn balon piyasasıyla ilgili, “Düşüş başlar ve psikolojide açgözlülükten gönülsüzlüğe endişeye ve en sonunda paniğe geçiş yaşanır” ifadelerine yer verdi.

Einhorn balon piyasasını anlayabilmek için 10 işarete dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çılgınlık haline gelen halka arzlar, hisse senetlerindeki aşırı değerlenmeler ve bu değerlemeler için oluşan yeni ölçümler, borsanın bir sektör ve birkaç hisse üzerine yoğunlaşması, hiç kimsenin duymadığı ikinci derecen hisselerin S&P 500 tipi piyasa kapitalizasyonu sağlaması, şirketlerin güçlü performanslarının para aklama gibi suç aktiviteleri şüphelerini doğurması, ekonomik açıdan anlamsız olan hisse bölünmelerine büyük ölçekte tepki verilmesi, en iyi isimlere yatırım yapmaya odaklanan yeni perakende yatırımcıların artan sayısı, haftalık opsiyonlu hisse alımları değersiz ortak hisseler gibi spekülatif borsa enstrümanlarında muazzam ticaret seviyelerine ulaşılması ve parabol benzeri yükseliş Enhorn’un balon piyasasını görmek için kullandığı işaretleri belirtiyor.

Einhorn eğer balon piyasası çağrısı doğruysa yatırımcı duyarlılığının açgözlülükten gönülsüzlüğe kayacağını düşünüyor. Borsa uzmanı son dönemde gerçekleşen balon piyasasıyla birlikte ikinci dereceden şirketlerin ve muazzam değerlemelerle yapılan halka arzların da balon piyasası işaretleri arasına girdiğini belirtti.

İkinci karantinaların kazananı teknoloji olmayabilir

 

Teknoloji hisselerinin etkisi dotcom balonunu aştı

 

Teknoloji balonu patlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)