Borsalara yön verebilecek olaylar

Borsalar Şubat ayında zirveyi gördükten sonra Mart ayında dibi gördü. Nisan ayında toparlayan borsaların önümüzdeki günlerde şekillendirecek muhtemel senaryolar şöyle

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mayıs ayında hisse satıp uzaklaşmak (sell in May and go away) piyasalarda yaygın kullanılan bir görüştür.

Hisse senetleri Şubat ayında rekor seviyelerini gördükten sonra pandemi kriziyle birlikte Mart ayında dip seviyeleri gördü. Borsalar Nisan ayında büyük bir geri dönüş yaparak Mart ayındaki seviyesinindin %25 oranında arttı.

Yatırımcılar yılın ikinci yarısına yaklaştıkça borsalardaki son toparlanmanın geçici olup olmadığına ya da yılın geri kalanında bir rallinin habercisi olup olmayacağını belirlemek istiyorlar.

Dünya hisse senedi piyasalarında iyimserliği yönlendiren kilit faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

Görünümde iyileşme: Birçok piyasa katılımcısı korona virüs kaynaklı kısıtlamaların kalkmasından sonra ekonomik anlamda büyük bir toparlanma olacağını öngörüyor. Goldman Sachs’ın geçen ayki bir notunda ABD’nin 2021’de %4 ve 2022’de %3 büyüyeceğini ve borsalarda gecen ayki yaşanan rallinin ekonomik dönüşün iyimserliğini yansıttığını söyledi.

Kovid-19 tedavisi: Piyasa katılımcıları öngörülebilir gelecekte bir tedavi veya aşı bulmak için küresel olarak yürütülen çabalarının bir kısmının meyve vereceği konusunda umutlu olduğu gözüküyor.

FED teşvikleri: FED ile savaşmayın klişesi günümüzde her zamankinden daha doğru. Borsalar Mart ayında dip gördükten sonraki ralli ABD Merkez Bankası FED’in teşvikleri sonucunda oldu. FED Başkanı Jerome Powell, geçen ayın sonlarında güçlü bir ekonomik iyileşme sağlamak için daha fazla teşvik gerektiğini söyledi.

Petrol fiyatlarının dengelenmesi: Petrol analistleri, ekonomik aktivitedeki canlanma nedeniyle petrol talebinin önümüzdeki aylarda artmasını bekliyor. Petrol üreticisi ülkeler tarafından kabul edilen arz kesintileri ile birlikte petrole olan talebin artması gelecekte petrol fiyatlarının iyileşmesini sağlayacak.

ABD-Çin gerilimi: Borsalar birinci faz ticaret anlaşması imzalandıktan sonra ticaret savaşının ortadan kalkacağı konusunda oldukça iyimserdi. Korona virüs vaka ve ölüm sayısına sahip olan ABD’nin virüsün çıkış yeri olan Çin ile ilişkilerini bozması kuvvetle muhtemel. Pinpoint varlık yönetimi şirketinin Başkanı Zhiwei Zhang’ya göre ABD’de seçimler yaklaşırken siyasi riskler ve ticaret savaşı artacak. Stratejiste göre piyasaların gelecek günlerde bir numaralı endişesi de siyasi riskler olacak.

Temerrütte düşme risklerinin artması: Korona virüs döneminde kısıtlamalar dolayısıyla çalışmayan havayolu, petrol, otel, seyahat ve turizm ve perakende sektörleri borçlarını ödememeye başladığında gelecekte bir iflas dalgası görebiliriz. Bunun sonunda istihdam derin yaralar alır ve borç temerrütleri artar. J Rogers CEO'su Jan Kniffen’a göre restoran ve perakendecilerin iflas dalgası tsunami şeklinde olması kaçınılmaz.

  1.  2. dalga riski: Bazı ülkeler virüsle mücadelede belirgin bir şekilde daha iyi performans gösterse de birbirine bağlı bir dünyada ikinci dalga olması riski her zaman var. Birçok uzman ikinci dalga olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.
  2. Petrol fiyatlarındaki çöküş Körfez ekonomilerini sarsıyor

    Soros: Virüs AB'nin sonu olacak

    Kriz döneminin en iyi performans gösteren hissesi