Borsalara küçük yatırımcı hücumu

Bireysel yatırımcıların ABD'nin borsalarda komisyonsuz işlem yapmaya olanak sağlayan Robinhood uygulamasına olan olağanüstü ilgisinin bir benzeri Avrupa borsalarında da yaşanıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bireysel yatırımcılar efsanevi yatırımcı Warren Buffett’ın ünlü “başkaları aç gözlü olduğunda kork ve geride dur; başkaları korktuğunda ise aç gözlü ol” sözünü dinleyip korona virüs krizi döneminde New York borsasına oranla daha düşük performans gösteren Avrupa borsalarına yönelmiş durumda.

Almanya, İngiltere, Fransa ve Danimarka'daki aracı kurumlar, bireysel yatırımcıların ABD’de sıfır komisyonla hisse alıp-satmaya yarayan Robinhood’a olan yoğun ilğinin bir benzerinin Avrupa hisse senetlerinde de gerçekleştiğini söyledi.

Robinhood benzeri komisyonsuz işlem yapmaya olanak veren Alman Trade Republic’in yetkilisi Andreas Friedrich, korona virüs krizinden önce de yeni yatırımcılar borsaya girmeye devam ederken bu artış borsaların Nisan ve Mayıs ayındaki rallisiyle çok hızlı bir şekilde arttığını söyledi. Müşterilerinin birçoğu, piyasa hareketlerinin hisse senedi piyasasına girmek için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor.

Kurumsal yatırımcıların isteksizliğine rağmen pan-Avrupa Stoxx 600 endeksinin işlem hacmi kriz öncesi seviyesinin üstüne çıkarmayı başardı. Bu durum üç aydan daha kısa bir sürede kayıpların üçte ikisini telafi eden borsaların rallisine bireysel yatırımcıların güçlü bir katılım gösterdiğinin en büyük kanıtı.

Saxo Bank günlük işlem hacminin bireysel yatırımcılar sayesinde çok yüksek olduğunu söylerken Danimarka borsasının işlem hacmi 5 ay sonra ilk defa günlük ortalama 5,5 milyar dolara çıktı.

Avrupa borsaları, Haziran başında üç ayın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, ABD'de kötüleşen Kovid-19 salgını ve diğer bölgelerde salgının ikinci dalgasına ilişkin endişelerle üst üste üçüncü aya taşıdığı kazancını azalttı. Yatırımcıların kötümserliğine ek olarak, Uluslararası Para Fonu (IMF), iki ay öncesine göre daha kötümserdi ve daha derin bir resesyson ve daha yavaş bir büyüme öngördü.

Milyarder Cooperman yeni yatırımcıları uyardı: Kaybedeceksiniz

Borsada 730 bin dolar kaybettiğini sanan genç intihar etti

Borsaların kaderini küçük yatırımcı belirleyecek