Borsadaki düşüşün nedeni Ferit Şahenk mi?

Borç yapılandırması konusunda sıkıntı yaşayan Ferit Şahenk hisse satışına mı geçti, ne kadar hisse satıldı, satış devam edecek mi?

BORSAGUNDEM.COM / KULİS HABER

Yeni dönemin Başkanı Recep Tayip Erdoğan’ın kabineyi açıklamasından sonra borsada sert satışlar yaşandı. Endeks 100 bin seviyesinden 91 bin puana kadar hızla değer kaybetti. Uluslararası finans piyasalarının yeni kabineye güvenoyu vermediği yönündeki görüşler, dünya ekonomisinde öne çıkan ticaret savaşları derken olumlu tablo bir anda tersine döndü.

Sermaye piyasaları, uluslararası piyasalardaki yaşanan olumsuz gelişmeler, seçim sonrası oluşan tablo, yeni kabine ve borsanın lokomotif hissesi Garanti Bankası’nda yaşanan sert satışların etkisiyle negatif bir görünümle karşı karşıya kaldı. Borsa endeksi 100 bin puan seviyesinden 91 bin puana kadar sert düşüş kaydetti. Özellikle son iki günde Garanti Bankası hisselerinde yaşanan sert satışlar endeksteki geri çekilmede etkili oldu. Son iki günde Garanti Bankası hisselerinde yabancı saklama kurumu Merrill Lynch’ten yaklaşık 130 milyon adet hisse satışı gerçekleşti. Ağırlıklı ortalama fiyatları baz alındığında Garanti Bankası hisselerinde yapılan toplam satış miktarı bir milyar liraya ulaştı.

MERRILL LYNCH NEDEN GARANTİ BANKASI HİSSESİ SATIYOR?

Peki, Merrill Lynch lokomotif hisselerin birçoğunda artı iken neden Garanti Bankası hisselerinde bu kadar yüklü satış yaptı? İki gündür sermaye piyasaları bu soruya yanıt arıyor… Borsagundem.com’un uluslararası kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Merrill Lync’in tek bir fonundan yapılan satışlar banka hisselerinin önemli bir kısmını elinde bulunduran Ferit Şahenk’e ait.

BORÇ YAPILANDIRMADA ANLAŞMA SAĞLANAMADI İDDİASI

Doğuş Holding nisan ayı başında bankalarla masaya oturmuş ve borç yapılandırması istemişti. Doğuş Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği 2017 yılı bilançosuna göre holdingin bankalara 23.5 milyar liralık borcu bulunuyor. Grubun bankalara 6 milyar dolarlık bir borcu söz konusu. Doğuş Holding’in geçen yıl zararı 2.8 milyar lira. Garanti Bankası’ndaki hisselerini İspanyol ortağı BBVA’ya 3.3 milyar liraya satmıştı.

Garanti Bankası’nda neler oluyor?

SATIŞLAR DEVAM EDECEK Mİ?

Garanti Bankası hisselerinde iki günde 8.7 lira seviyesinden başlayan satışlar 6.96 liraya kadar devam etti. İki günlük kayıp yüzde 25.

2001 krizinden sonra Garanti Bankası hisselerinde en büyük kayıp yaşandı. Bu düşüş borsa endeksini de 100 bin seviyesinden 91 bin puan sınırına çekti.

Son dönemde artan faizler nedeniyle borç yapılandırılmasında bankalar ile aynı noktayı yakalayamayan Şahenk’in, nakde çevirebileceği varlıkların başında olan hisselerini sattığı iddia ediliyor.

Yoğun satış yapan fondaki hisselerin miktarının ise 150 milyon adet olduğu ileri sürülüyor. Son iki günde bu fondan yapılan satışların miktarı ise yaklaşık 130 milyon adedi buluyor.

Borsada gözler uluslararası piyasalardan ziyade Garanti Bankası’nda yapılan satışlarda olacak. Söz konusu hisselerde yapılan satışların durması halinde endeksin kayıplarının önemli bir kısmının telafi edeceği belirtiliyor.    

Borsada Garanti Bankası depremi

Borsada dünkü düşüşe aracılık eden 5 kurum

DOĞUŞ GRUBU’NDAN AÇIKLAMA

Haberimizin ardından Doğuş Grubu bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

“T. Garanti Bankası A.Ş. hisselerindeki %20’ye yaklaşan sert düşüşün, hatta bu sebeple Borsa’daki genel düşüşün sebebinin, Ferit Faik Şahenk’in ve dolayısıyla Doğuş Grubu’nun T. Garanti Bankası A.Ş. nezdindeki hisselerinin satışına bağlı olduğu yorumlar, refinansman konusundaki görüşmelerin olumsuz yönde sonuçlandığı iddiasına bağlanmaktadır.

Bu iddiaların tamamı maksatlı ve gerçeklere aykırı olup, 22/03/2017 tarihinde BBVA’ye Garanti Bankası’nın %9,95 oranındaki hissesinin satışından sonra, Grubumuzun yeddinde kalan sembolik hisse oranı %0.05’dir ve üstelik bu kadar az sayıdaki hisse içinden bile herhangi bir satış gerçekleştirilmemiştir. Bu miktarın dışında, Grubumuzun Merrill Lynch ve/veya başka bir kuruluş nezdinde bulundurulmakta olan herhangi bir hissesi de yoktur. Olmayan bir hissenin, satışının da mümkün olamayacağı tereddütsüzdür. Dolayısıyla, son 16 aydır hiçbir Garanti Bankası hissesi satmayan bir grubun, banka hisselerinin düşüşünden sorumlu olarak gösterilmesi, sorunlu bir yaklaşımın ürünüdür. Üstelik refinansman görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonlandığı bilgisi de bütünüyle gerçek dışı olup, taraflarının tüm iyi niyeti ile müzakereler son aşamasına dahi yaklaşmıştır.”