E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisGaranti Bankası’nda neler oluyor?---

Garanti Bankası’nda neler oluyor?

Garanti Bankası’nda neler oluyor?
11 Temmuz 2018 - 16:04 borsagundem.com

Türkiye bir yandan yeni Kabine'nin heyecanını, bir yandan borsadaki çöküşün şaşkınlığını yaşıyor. Endeksi aşağı çeken bankacılık hisselerinde, özellikle Garanti’deki büyük satışlar dikkat çekiyor. İddia, yabancılar ‘mesaj’ veriyor

BORSAGUNDEM.COM – KULİS HABER

Türkiye dün, bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni, yeni yönetimin ilk Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, Kanun Hükmünde Kararnameler ile ‘tepe’ makama verilen geniş yetkileri, yeni Kabine’yi ve Türk ekonomisinin idaresine getirilen bakanları konuşuyor.

Bunlar Salı sabahı yeni bir Türkiye’ye uyanan 80 milyon adına olağan bir manzara. Ancak iki gündür, sermaye piyasalarını karıştıran satışlar bazılarının uyumadığını gösteriyor. Kulisler karışık, “Borsada başka bir dilden konuşanlar oluyor” deniyor.

YABANCILARIN BEKLENTİSİ TERS KÖŞE OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Külliye’de düzenlenen ve ‘dünya’nın konuk edildiği özel törenin ardından açıkladığı Kabine’nin piyasalar tarafından nasıl karşılanacağı elbette herkesin büyük merakıydı. Özellikle başta Mehmet Şimşek üzerinde yaratılan ‘yabancılar adına bir güven unsuru’ imajı, son zamanlarda sürekli öne çıkarılıyordu. Ancak son 4 yıldır ekonominin kaptan köşkünde oturan ismin, yeni yönetimde yer almaması bir anda beklentileri ters köşe yaptı.

BİR DÖNEMİN KAPANIŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son başbakanlı 65. Hükümet’te parayı kontrol eden kadroya ‘yeter’ dedi. Dümeni de ‘enerji’si bilinen Berat Albayrak’a emanet etti. Erdoğan’ın deyimiyle “Türkiye’yi şahlandıracak” yeni oluşumda ‘ticaret’ten ‘inşaat’a ‘saha’dan isimler tercih edildi.

Aslında yeni bir dönem başlarken, bir ‘dönem’in de kapanışı ilan oldu.

GARANTİ HİSSESİNDE 100 MİLYON LOT SATIŞ

Fakat kulislerde konuşulan iddialar şöyle ki, bu ‘kapanış’ yabancılar tarafında pek iyi karşılanmadı! Yeni yönetimle başladığı öne sürülen gerilimin kıvılcımları borsayı yakmaya başladı. Hafta başı yataya yakın olan borsa, dün yüzde 3 düşüşle güne sert veda etti. Borsayı aşağı çeken ise Bankacılık hisseleri oldu. Ve özellikle Garanti hisselerindeki yaşanan büyük satışın getirdiği düşüş çok dikkat çekti. Bankacılık endeksinde dün zarar saat 18.10’da yüzde 7 olurken, bu rakam Garanti hissesinde tek başına yüzde 5,5 olarak kayıtlara geçti. Hissedeki bugünkü zarar ise yüzde 11'i aştı. 100 milyon lot Garanti hissesinin satışa konduğu anlaşıldı. Yatırımcının elindeki Garanti hissenin değeri ise iki günde yüzde 15’e yakın buhar oldu.

‘YENİ KABİNE’YE MESAJ İDDİASI

Dün BİST’te 11.6 milyar liralık işlem hacmi rekorunu da getiren bu satışlar, finans piyasalarının kulislerinde “Yabancılar yeni kabineye mesaj veriyor” şeklinde yorumlara yol açtı.

Yani ateş olmayan yerden duman gelmez misali…

MERRILL LYNCH VE FERİT ŞAHENK

Borsayı aşağı çektikçe ‘karşılıklı gerilimi’ artıran bu sert düşüşlerin mimarı olarak, iki yabancı, Merrill Lynch ve Credit Suisse öne çıktı. Beş aracı kurumdan sadece bu iki yabancının bugün yaptığı satış miktarı 850 milyon TL’yi buldu.

Merrill Lynch’in tek bir hissede yoğun satış yapması tek bir kişinin portföyünü boşalttığı yönünde iddiaları da gündeme taşıdı. En yüksek hissenin Ferit Şahenk’te olduğu, son dönemde borç yapılandırma sürecine giren Doğuş Grubu patronun da bu satışta payı olduğu öne sürülüyor.

‘NOT’ÇULARIN ‘GÜVENSİZ’ DURUŞU

Öte yandan küresel kredi derecelendirme kuruluşlarının tavrı da piyasaları etkileyen unsurlar arasında yerini aldı. S&P, “Ekonomi politikalarına bakacağız. Türkiye’yi yakın izlemeye aldık” dedi. Bir ‘güvensizlik’ imasını satır aralarına yerleştirdi.

Ve Fitch, yine esti! Ankara ile yıldızı bir türlü barışmadığı açık ‘not’ kurumu, Türkiye kararını Cuma günü açıklayacağını bildirdi. Ama ‘pozitif’ olmayan bir havayla…

Ve cari açık. Bu da işin tuzu biberi oldu. Beklentilerin üzerinde ‘yüksek’ çıktı.

GÖZLER ANKARA’YA ÇEVRİLDİ

Piyasanın fiyatladığı dolar da borsadaki düşüşe paralel olarak önlenemez tırmanışını sürdürüyor.

Şimdi gözler başkentte. Ekonominin yeni idaresinde. Yabancılarla ‘soğuk’ ekonomik ‘savaş’ın yeni komutanlarında. ‘Sessiz’ bekleyen Merkez’de…

Türkiye’nin önüne bir ‘intikam’ tadında getirilen ‘borsaya darbe’ye verilecek yanıtta…

Borsadaki düşüşün nedeni Ferit Şahenk mi?

Borsa İstanbul'da düşüşün önüne geçilemiyor

Borsada dünkü düşüşe aracılık eden 5 kurum

Dolar yükselişe geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 68,75
En Yüksek: 69,75
En Düşük: 68,00
Değişim -3,85 %
FK: 3,31
PD / DD: 1,18
İşlem Hacmi 825.230.239
Toplam Adet: 12.008.932
Ağırlıklı Ort.: 68,69
YORUMLAR (58)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • belirsizlik27 Temmuz 2018 00:49

    garantide satış var da ekgyo da hlgyo da yok mu, orada kim satıyor kamu yönetimi mi ?

  • ersan uysal13 Temmuz 2018 11:27

    Satış yaptıkları günün akşamı dolar 4,97 oldu. Heralde çektikleri parayı dolara bastılar.

  • Murat urker12 Temmuz 2018 22:07

    Bu yabancı işi değil bizim kelden kaynaklanıyor gibi geliyor hani servetini yurt dışına kaçıran neyi var neyi yok satıp kaçmaya çalışan bakalım devlet ne zaman müdahale edecek

  • tam12 Temmuz 2018 20:23

    devamlı bır oyun bulunur bu petrol mu acep 10 dolar somra baska dolar mılletın altıgı dolar lar cope mı acep nedır bu oyun bakcaz

  • demirkan 12 Temmuz 2018 15:38

    HİSELER YUKARI GİDİNCE. DEVRE KESİCİ LER DEVREYE GİRİYO DA? DÜŞERKEN NİYE DEREYE GİMİYOR ACEP?. GİDERKEN ÖNLEM ALIYONUZ DA?. DÜŞERKEN NİYE ÖNLEM ALMIYONUZ SPK?.

  • ne yapalım12 Temmuz 2018 10:32

    Arkadaşlar, para buhar olup gitti. daha da düşer mi bu lanet hisse? zararın neresinden dönersek kardır deyip satmak mı yoksa beklemek mi lazım? zararım 4500 tl :(

  • Erhan 12 Temmuz 2018 08:56

    Adamlar finasal olarak çok sıkışmış mecburiyetten kendilerinin zararına fiyatlardan satıyorlar, bazılarında bu satışları siyasi acendaya sokuyor

  • Cego 12 Temmuz 2018 07:45

    Artık devir değişti. Allah’a şükürler olsun. Rte sen allah yüzbinkere razı olsun. Bayağı bir dolar almıştım. İnşallah bu tarz yönetmeye devam eder. Bundan sonraki seçimde kesinlikle rte ye oyveririm.

  • Sefer12 Temmuz 2018 21:49

    Evet haklısın başta en bastakiler cebini düşünüyor o yüzden ülke bu hale geldi

  • Kel Mahmut12 Temmuz 2018 18:06

    Emre Can haklısın ben kesinlikle dövize yatırım yapmam. Bu insancıl dolar 6/7/8/9/10 lira olduğunda hayatında pozitif gelişmeler olacağını düşünüyor ama o günleri görmeyelim. Muhalefet olsamda T.C vatandaşı bunu istemez ve istememeli

  • Emre Can12 Temmuz 2018 08:33

    Senin gibi cebini düşünen yaratıklar yüzünden ülke bu halde

  • BORSACI 12 Temmuz 2018 06:37

    MAKSAT ACABA GARANTİMİ YOKSA BAŞKA SORUNMU VAR DÜZEN DEGİŞİR DÜZÜLEN DEGİŞMEZ GARANTİDEN ÇIKIP BAŞKA HİSSELERDE OYUN KURULUR. (6)

  • Berber bekri12 Temmuz 2018 03:18

    Bi dolar alanın eli yanar diyen jöleli vardı beştepede danışmandı hiç gören var mı dolar lobisi geliyeah faiz lobisi geliyeah deyip algıyla milete 3 liradan dolar sattıran yiğit nerede çok bilmiş....

  • HESMEN12 Temmuz 2018 00:17

    ülkede büyük bir pislik dönüyor fakat bizim haberimiz yoktur.ama kokosu yakında çıkar.aynen abd 2008 de yaptığı gibi tüm bankalardan hisse alarak bu pis oyunu bozarsa iyi olacak yoksa artık borsa falan kalmaz.gerekiryor ise yabancıların parası verilsin ve ülkedeki bankalardan çıkartılsın derim.

  • Berber bekri12 Temmuz 2018 03:10

    Hee neyle verecen satılmadık bi benim makas kaldı ülkede onuda satalım saç sakal birbirine girsin eyimi

  • Lazkopat12 Temmuz 2018 00:10

    Gecin yabanci cikiyor hikayelerini..piyasayi satisla domine eden meri tek hissede satici..birinin portfoyu bosaltiliyor iste..akil tutulmasina gerek yok..hersey ortada..garanti gibi hissedeki dususte tum piyasaya etki ediyor olmasi gerektigi gibi.asil soru bu hisseleri satan ve alan kim.

  • Mazlum.B11 Temmuz 2018 22:10

    Sali gunu bekleyelim son kursunlar pazartesi son mermi bittimi butun ova bizim anlayana

  • Ugurlu11 Temmuz 2018 22:10

    Mehmet Şimşek in CIA ajanı oldugunu Yılmaz Özdil MİT belgeleriyle açıklamıştı.guantonamodaki amerikan üssüne götürülüp egitilen yahudi kürtler bizim sınırdan geçirilirken kayıtları alınmış CIA in kendi adamımız diye getirdiği tercüman o dönem AB bünyesinde çalışan Mehmet Şimşek ten başkası degil. Tabiki adamlar kendi elemanlarının devamını istiyor. Paranın döndüğü yerde kendi sözleri geçsin

  • brathma12 Temmuz 2018 11:25

    madem oyle hukumet niye 11 sene adami kabinede tuttu

  • Musa11 Temmuz 2018 20:30

    Yavan ekmeğe muhtaç olacaz bu gidişle

  • Hacı11 Temmuz 2018 20:16

    ABD doları 4,80 i aştı zirveyi hedefledi. Neden ? Cumhurbaşkanının herşey bana bağlı açıklmasından. yabancının satış gitmesini neden yadırgıyorsunuz? herşey bir kişiye bağlı olan bir ülkeye yatırım gidermi ? Aman ABD de öyle demeyin. Adamlar dünyayı yönetiyor zaten.

  • Hakan11 Temmuz 2018 19:55

    adnan oktarın gözaltına alınmasına bu kadar tepki verilir mi yahu ;) hayrettt yabancı niye bu kadar öfkelendi...hayırdır acaba kimler kaçıyoki hisseden... bekleyip görücezzz tesadüf mü ? yok canııım sesili düşündüm sadece ;)

  • Maloo11 Temmuz 2018 21:12

    Mükemmel tespit anlatmaya gerek yok

  • Gezi aydin11 Temmuz 2018 19:42

    Memleket kralını seçti hayırlı uğurlu olsun

  • tam11 Temmuz 2018 19:33

    Bıze bosu bosuna İSTANBULU vermedıler bunlar olacak normal

  • Trâkyâli11 Temmuz 2018 19:31

    Arkadaşlar 1990 dan beri borsa işlemi yaparım. Kazanmanın tek yolu, herkes satarken almaktir. Yabancılar sarsın, köpek gibi geri gelicekler. Benden söylemesi. Olaylara anlık bakmayın.

  • tan11 Temmuz 2018 19:17

    bu kadar korku neden

  • Vatandas11 Temmuz 2018 22:00

    Geri gelmesine gelirde hangi tavizleri alarak, dolarini kactan bozarak ya da mevcut iktidari dusurdukten sonra mi? ingilizler ne dedi buraya gelecek bize anlatacak ne yapacagini nezaketen degil emir verir gibi bakalim ne diyecek bizim damat

  • Yorum11 Temmuz 2018 19:15

    Yarın çıkıp dış mihraklar deyip işin içinden sıyrılacaklar, olmadı suçu CHP ye yıkarlar... donkişotluğa gerek yok piyasalar size ne emrediyorsa öyle davranmak zorundasınız.. bu işin şakası yok,

  • Milli görüş 11 Temmuz 2018 19:02

    Satıp gitsinler Sorum değil zaten bazı partilere yakın olan kapitaller aşama aşama Ekim’ine edilecekti. Ülkede tam hakimiyey kuracak olan Ak ve Milli sermaye ile ekonomi uçacaktır.

  • Ugurlu 11 Temmuz 2018 21:53

    Ne zaman olacak bu uçuş söylede kemerleri baglayalım

  • magdur11 Temmuz 2018 19:48

    orman yaniyor...cebine ne koydularsa oda yanacak..

  • Berber bekri 11 Temmuz 2018 19:36

    Tıraşa geldiniz mi bitinizi ben ayıklıyorum cıbıllar nereye uçacak dükkânı ilaçliyorum yerli milli olan sadece sizin bitiniz borsa yabancının elinde kafanıza sokacam bunu bi tıraşa gelin de

  • FGFGFG11 Temmuz 2018 19:36

    HADİ ORDAN

  • Ahmet ünal11 Temmuz 2018 18:52

    Cumhurbaşkanı Mehmet şimşegi sorduklarında bizimle beraber istifade edecegiz dese böyle olmazdı

  • Bence 11 Temmuz 2018 18:38

    Bence Bilal’i de ticaret bakanı yapsa olayı çözer. Piyasalarda güven pekişir borsa uçuşa geçer

  • Mehmet beden12 Temmuz 2018 00:36

    Hacı sen oĺayı çözmüşsün

  • Altay TAN11 Temmuz 2018 18:36

    Başkan Ege Canseni dinlesin sakalı yok . Yaşı var derhal IMF Gitsin kurtuluşu yok yeni bakanları kurban etmesin saygılar.

  • POLAT ALEMDAR11 Temmuz 2018 18:12

    bence garantiye devlet el koymalı ve şirketin bünyesine para koymalıdır yoksa borsa çöker ve endeks 30 000 leri görürür

  • Ali veli12 Temmuz 2018 01:11

    Garanti Türk bankası değil BBVA nın nereye el koyuyor

  • Memati baş11 Temmuz 2018 21:38

    Aynen

  • Dd11 Temmuz 2018 18:09

    Istikrar budur

  • eko11 Temmuz 2018 18:03

    GEÇ GARANTIYI HEPSI AYNI YÖNDE ASAGI GIDECEK HAZINE MERKEZ BOMBOS AMA KAMU HARCAMASI HIZ KESMIYOR SECIMLER NEDEN ONE ALINDI SONYALI O ZAMAN VERMISTI AMA ALDIRIS ETMEDILER ISTE GERCEK

  • Lala11 Temmuz 2018 18:02

    Yabancı payı %60ın altına inecek. Not bilgisi sızmış.cuma günü açıklanır

  • Berat bey nerde?11 Temmuz 2018 17:50

    Berat bey ve teknik bürokratlar nerde. eğer ferit bey satıyorsa, neden bir çözüm bulunmadı. yabancı fon satıyorsa bile bence piyasayı u kadar bozmasına müsade edilmemeli idi. daha başlarken algının bozulmasına neden müsade ediliyor anlamış değilim. Çok zor işimiz.. çokkk

  • :)11 Temmuz 2018 17:45

    istikrarkı gördu yabancı hhehe

  • Cego11 Temmuz 2018 17:43

    Aile ekonomisi ile nasıl yönetilecek Türkiye yazıklar olsun

  • Lale11 Temmuz 2018 16:54

    Bankaların sermaye karlılığı azaldığı için yabancı fonlar portfoylerindeki türk bankalarının ağırlığını azaltıyor. Enflasyon bu kadar yuksekken, tl değer kaybederken, merkez faizleri artirmazken bir de kredi yapilandirmalar artarken normal bunlar. Yeni türkiye bu...

  • eko11 Temmuz 2018 16:28

    BUNLAR IYI GÜNLER DAHA KÖTÜSÜ GELECEK ENFLASYON DOVIZ YUKAR BORSA BITIK ALTI AYDIR SÖYLUYORUM BU YABANCILAR GUVENMEYIN BIRDE HAZINE GITTIKCE VOK BORCLANACAK VE FAIZLER YUKARI GIDECEK

  • bahtsız yatırımcı11 Temmuz 2018 16:25

    ne söylenir bilemiyorum. seçimden önce olsa müdaheleler olurdu şimdi hiç birşey göremiyoruz

  • rene11 Temmuz 2018 16:23

    reis sözünde dur

  • M.K’A11 Temmuz 2018 18:22

    Reisinin Türkiye’yi getirdiği hale bak 😡😡😡😡

  • HASAN TOSUN11 Temmuz 2018 16:23

    ARTIK BORSANIN ÇIKIŞINI TAMAMLADIĞINI KAĞITLARIN SATILMA ZAMANI GELDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR ARTIK PARA KAZANILDI,SATIP BORSANIN DÜŞÜŞÜNÜ BEKLEYİP ORDAN YİNE ONLAR TOPLAYACAK,GARANTİ 4 LERE GİDECEK TIPKI THY 4 LERE DÜŞTÜ ORDAN 22 LERE ÇIKTI,İŞDE OLAY BU,BORSA TEKRAR 50-60 BİNLER KAĞITLAR 1 TL LERE GİDECEK TEKRAR TOPLANACAK,YANİ 2 ADIM GERİ 1 ADIM YUKARI,DÜŞÜŞ BİTİNCE 2 ADIM YUKARI 1 ADIM GERİ TEKRAR KAZIK BAŞLAYACAK

  • Mustafa11 Temmuz 2018 20:08

    Reis'e laf yok suç ana muhalefette ve halkta... kapıyı hırsız için açık tutarsan, mahkeme hırsızı salıverırse, hırsızın suçu ne...?

  • ali11 Temmuz 2018 16:13

    rahat olun, sistem değişti, oyuncularda değişiyor, 100 milyon lotu kim aldı? küçük yatırımcı mı? :D yeni sisteme yeni oyuncular geliyor..

  • Mustafa kuruoglu11 Temmuz 2018 19:40

    Bravo dogru soze ne denir....

  • demirkan 11 Temmuz 2018 17:09

    100 MİLYON LOTU BİRİ SATMIŞ. BİRİLERİ ALMIŞ. ZARARINA SATMIŞ GEÇEN HAFTA SATSA. 8 BİNİN ÜZERİNDEN SATARDI. HEM UCUZ SATTI. HEM DOLARI PAHALI ALDI. YANİ ZILGIDIRA YEDİ.

  • ofi11 Temmuz 2018 16:12

    mokoko yani