Borsada en doğru hamle hiçbir şey yapmamak mı?

Korona virüs salgını ve kontrol edilmesi için sürdürülen önlemler küresel ekonomilerin çaresiz kalmasına yol açtı. Yatırımcılar içinse en doğru hamle beklemek olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kriz zamanlarında bir şeyler yapmak gerektiği hissi ortaya çıkar. İzlemek ve hiçbir şey yapamamak güçsüzlük göstergesi olarak hissedilir. ABD hisseleri 1987 Kasım ayındaki Kara Pazartesi’nden beridir en kötü gününü yaşadı. Yüzyılın en büyük pandemisi yatırımcıların karşısına dikiliyor. Bloomberg yazarı John Auters ise bir şey yapmanın doğru olduğu görüşünde değil.

Ekstrem durumlar fırsatlar yaratır, Authers bunu reddetmiyor, fakat aynı zamanda da inanılmaz miktarlarda kaybetme riskini getiriyor. Bu yüzden psikologların etkinlik önyargısı deyişlerine dikkat etmek gerekli. Bir şey yapmak istemek doğal bir duygu ve hiçbir şey yapmamak da büyük bir öz disiplin gerektirir.

Korku endeksinden tarihî rekor

Volatilite rakamları tarihin en yüksek seviyesine çıktı ve bu piyasalarda oldukça belirsiz bir hava oluşturuyor. Piyasaların belirsizlik kadar sevmediği hiçbir şey yoktur. Ve bu noktada, belirsizliğin nasıl daha büyük olabileceğini görmek zor. Dünyanın önde gelen ekonomileri gönüllü olarak büyük faaliyet yollarını kapatıyorlar. Aslında durgunluk salgının yayılmaması için bir tercih gibi.

John Authers’ın vurguladığı bir diğer nokta da ekonomik kriz. Belli ki dünya şu anda bir halk sağlığı kriziyle karşı karşıya ve herkes her şey için mücadeleye öncelik vermelidir. Finans dünyasındaki sorunları tetikleyen de korona virüs. Ama bu finansal bir kriz olmadığı anlamına gelmiyor. “Her zamanki finansal silahlarla savaşılamıyorsa, piyasalar derin hasar verme riskiyle karşı karşıya.”

Faizleri sıfıra indirmek dahi işe yaramıyorsa...