Borsada büyük fırsat sunan hisseler

Defter değeri 1 lira bile etmeyen hisseler 50, 100 liradan işlem görürken borsanın lokomotifi banka hisseleri yerlerde sürünüyor. Yabancı satışları ile yılbaşından bu yana yüzde 28 değer kaybeden hisseler geçen hafta fark edildi ve rüzgar tersine döndü

Borsa yükselirken yabancıların satışa devam etmesi banka hisselerini tarihi dip seviyelerine kadar çekti. Pandemi sürecinde özsermayesi eksiye geçmiş, zarar üstüne zarar açıklayan hisseler değerinin 50 katına tadar yükselirken banka hisseleri defter değerinin yarısının bile altında işlem görüyor. Borsaya giren yaklaşık bir milyon yeni yatırımcı sosyal medyadan yapılan yönlendirmelerle hareket ettiği için banka hisselerini fonlar ve kurumsal yatırımcılar dışında alan olmuyor. Zaten borsaya gelen yeni yatırımcı şirketin mali yapısıyla da ilgilenmiyor. Telegram, whatsapp ve twitter gibi mecralardan önerilen hisselerin peşine düşen, ancak vagona en son atlayanlar olduğu için her seferinde mağdur olan küçük yatırımcılar ‘bir sonraki hissede zararımı çıkarımım’ beklentiyle bu mecralardan vazgeçmiyor.

Banka hisseleriyle başlayan yükseliş sürer mi?

ENDEKSİN YÖNÜ YUKARI DÖNDÜ
Tabii banka hisseleri de borsa yükselirken bile kaybettirdiği için geçen haftaya kadar çok fazla ilgi görmüyordu. Merkez Bankası yönetimindeki değişiklik, artan vaka sayısı ve burnumuzun dibinde yaşanan Ukrayna-Rusya geriliminin etkisiyle 1.300’lü rakamlara gerileyen endeks lokomotif hisselerin etkisiyle yeniden 1.400 puanın üzerine çıktı. Borsada olumlu hava sürüyor. Milliyet yazarı Zeynep Aktaş’ta banka hisselerinde yaşanan fiyat harekelerine dikkat çekerek, bu hisselerin ne kadar ucuz kaldığını formüllerle anlatıyor.

Borsada ‘bayram haftası’ iyimserliği


BANKOMETER METODU İLE HESAPLAMA
IMF’nin tavsiyeleri ile geliştirilen bankometer metodu ile yapılan hesaplama şöyle: “Borsada işlem gören bankaların borç ödeme güçleri yüksek. Bankaların borç ödeme güçlerini tespit etmek üzere geliştirilmiş pek çok modelden bir tanesi de bankometer metodu. Bu metot, bankaların borç ödeme gücünü değerlendirmek için IMF’nin tavsiyeleri de dikkate alınarak geliştirilmiş. Bankometerin, minimum sayıda parametre ile doğruya en yakın sonuçlara ulaşma özelliğine sahip olduğu söylenebilir.

Metod uygulanırken kullanılan kriterler arasında sermaye aktif varlık, sermaye özvarlık, sermaye yeterlilik, takipteki kredilerin toplam kredilerdeki payı, faiz giderlerinin gelirler içerisindeki payı ve kredilerin varlıklar içerisindeki payı bulunuyor. Bankomer skoru kriterlerin ağırlıklandırılması ile oluşturuluyor. Bu parametrelerle hesaplanan bankometer skorunun 70’in üzerinde olması durumunda bankaların borç ödeme güçlerinin de yüksek olduğu sonucuna varılıyor.

Bankaların ana göstergelerinin ağırlıklandırılarak oluşturulduğu bankometer skoruna göre sektördeki bankaların borç ödeme güçlerinin yüksek olduğunu görüyoruz.”

Dev tahvil rallisinin şaşırtıcı perde arkası


BANKA DEFTERİNDE ‘FIRSAT’ YAZILYOR
“Banka defterinde fırsat yazıyor” başlıklı yazı şöyle devam ediyor:
“Bankaların piyasa değeri/defter değeri 0.39 seviyesinde bulunuyor. VakıfBank’ın piyasa değeri özvarlıklarının yüzde 29’una kadar düşmüş durumda. Halk Bankası’nın piyasa değeri özvarlıklarının yüzde 26’sı seviyesinde. Bankaların genellikle defter değerleri düşüktür. Ancak bu gelinen seviyeler tarihi düşük rakamlar. Bankalar mali yapıları ile bu defter değerilerini hak etmiyor.”



Dolarda küresel zayıflama

BORSA VE DOLARDA BEKLENTİLER
Borsa ve dolar kurunda bir süre yatay hareketin ağırlık bulacağı gözleniyor. Borsa endeksi yukarı hareket edecek enerjiyi toplamada zorlanıyor. Ancak aşağı doğru satış dalgasını doğuracak bir kırılma da yok. Endeks 1.352-1.445 aralığındaki bir bantta sıkıştı. 1.352 aşağı kırılmadıkça hisse bazında hareketlerle 1.445’teki satıcıların bulunduğu seviyeleri test etmeyi deneyecek. Borsada hisse bazında güçlü hareketler görülmeye devam edecek.

Dolar kurunda 8.45’ten başlayan aşağı yönlü bir eğilim var. Ancak destek noktalarında yeni alıcıların geldiği görülüyor. Enflasyonun düşebilmesi için kurun 8’in altına inmesi gerekiyor. Kısa vadede 8.09 seviyesi önemli. Bu seviyenin altındaki hareket korunabilirse kademeli olarak 7.78’e doğru düşüş sürebilir. 8.09’un üzerinde 8.20 ve 8.48 ilk hedef dirençler olacaktır.

Borsalar kırılma sürecinde mi?