E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev tahvil rallisinin şaşırtıcı perde arkası---

Dev tahvil rallisinin şaşırtıcı perde arkası

Dev tahvil rallisinin şaşırtıcı perde arkası
16 Nisan 2021 - 17:48 borsagundem.com

ABD’nin ekonomik verilerindeki güçlenme ABD Merkez Bankası’nın (FED) varlık alımı programına beklenenden önce son vermeyi düşünmesine neden olabilir. Bu durumun ise geçmişte olduğu gibi tahvil getirilerini hızla düşürmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar ABD Hazine tahvillerinde görülen dev ralliye anlam vermekte güçlük çekiyor. Ekonomik veriler oldukça güçlü. Tahvil yatırımcılarının karşısına ise aynı anda dört gösterge çıktı. İşsizlik başvuruları 2020’nin mart ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi, perakende satışları ikinci en büyük aylık yükselişini gösterdi, ABD Merkez Bankası (FED) New York şubesinin üretim aktivitesi endeksi 2017’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve Philadelphia FED’in genel aktivite endeksi 1973’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Yalnızca 15 dakika içinde ölçüt niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazine tahvilleri iki baz puan düşerek %1,59’a gerileri ve mart ayından bu yana direnç seviyesi olarak görülen bir seviyeye indi. Düşüş devam etti ve 11 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye gerileme görüldü. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, tahvil getirileri 8 baz puan düşerek %1,55’e indi. 30 yıllık tahvil ise 10 baz puan düşüşle %2,21’e geriledi ve bir ay önceki zirvesinden 30 baz puan düşüş gösterdi. Tahvil piyasasındaki gelişmelerle ilgili bazı teoriler var.

Bianco Research’ün Başkanı Jim Bianco, bu durumun arkasında varlık yöneticilerinin sıkışması olduğunu öne sürdü. Diğerleri ise Japon yatırımcıların kasım ayından bu yana uluslararası tahvillere en yüksek miktarda parayı yatırdığını gösteren verilere işaret etti ve 15,7 milyar doların büyük bir bölümünün ABD Hazine tahvillerine yöneldiğini varsaydı. Tahvil piyasasındaki gelişmeleri önemsemeyenler ise durumun repo piyasalarında devam eden baskıdan ya da ABD bankaların bilanço sonrası tahvil satışlarından kaynaklandığını söyledi.

Bloomberg’in haberine göre, bu fikirlerin hepsi geçerli olabilir ve bir araya geldiklerinde dev bir ralli yaratabilir. Ancak yeterli değiller. Bu nedenle rallinin bir başka nedeni daha var. Yatırımcılar FED’in tahvil alımı programını durduracağı beklentisiyle tepki veriyor. Bu fikir de ilk başta oldukça şaşırtıcı görülebilir. Çünkü eğer merkez bankası 80 milyar dolarlık ABD Hazine tahvili alımlarının kapsamını her ay küçültürse, bu desteğin ortadan kalmasının getirileri yükseltmesi beklenirdi.

Ancak geçmişe bakıldığında, 10 yıllık getirilerinin parasal genişleme dönemlerinde yükseldiği ve programların sona erdiği dönemlerde düşüşe geçtiği görülüyor. 2014 yılında FED alım hızını düşürmeye başladığında, Hazine getirileri düşüşe geçmişti. Aynı zamanda getiriler 2019 yılında da merkez bankasının aniden faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte düşüş gösterdi. Ancak getiriler FED’in repo piyasası canlandırması ve alımlarını yükseltmesiyle birlikte yeniden arttı.

İçinde bulunduğumuz koşullar altında FED varlık alımları yavaşlatacağını açıklamaktan oldukça uzak. BlackRock’tan Rieder Wall Street’in haşin seslerinden biri ve bu hafta varlık alımlarında düşüş açıklamasının merkez bankasının haziran ayında yapılacak toplantısında gelebileceğini iddia etti. Rieder varlık alımlarının 2021 sonunda ya da 2022 başında azaltılabileceğini söyledi. RBC Capital Markets’tan Tom Porcelli ise FED’in “kapsamlı bir politika değişikliğine” gideceğini düşünüyor. Bunun nedeni ise güçlü büyüme ve enflasyon verileri olacak.

Tüm sinyaller FED’in varlık alımlarını azaltma konusunda oldukça yavaş davranacağını ve mevcut parasal politika duruşunu değiştirme konusunda çekimser olacağını gösteriyor. Ancak politika yapıcılar ekonomik veriler gelecek aylarda rekor seviyelere ulaştığı takdirde,  temmuz ya da eylül ayında yapılacak olan toplantılarda, varlık alımları konusunu gündeme taşıyabilir. Elbette birkaç ay içinde çok fazla şey değişebilir ancak perşembe günü ortaya çıkan göstergeler, ekonominin kapsamlı bir ilerlemeye doğru gittiğini gösteriyor. Şaşırtıcı bir şekilde ise bu cümlenin tahvillerde ayı piyasası bekleyenleri korkutması gerekiyor.

Coinbase’in popülaritesi GameStop’ı geçti

 

Altın fiyatlarında yükseliş ışığı

 

Ekonomik toparlanmanın bedelini hangi hisseler ödeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)