Borsa yatırımcılarına önemli uyarı

Dünyada madencilik sektörü hisseleri Borsa İstanbul’da sanayi sektörü hisseleri ilgi görmeye başladı. Hisse bazında hareketler arttı, döviz ve altın hareketlendi

Borsa İstanbul, Ramazan Bayramı tatili nedeniyle kısa haftada pozitif seyrini korudu. ABD enflasyon verisi sonrası küresel borsalarda dalgalı bir seyir izlendi. Altın başta olmak üzere değerli metal fiyatlarındaki artış madencilik sektörü şirketlerine olan talebi artırdı. İlk çeyrek bilançoları sonrası yük ek kar açıklayan sanayi hisseleri de ilgi odağı oldu. Borsada sanayi sektörünün getirisi dolar, altın ve enflasyonun üzerinde gerçekleşti. BIST Sanayi Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 15 yükselirken dolar yüzde 13, euro yüzde 12, TÜFE yüzde 5.45 ve ÜFE yüzde 12.9 arttı.

Madencilik sektörü hisselerine talep arttı

ÇOK KAZANDIRAN 5 HİSSE
Ereğli Demir Çelik yüzde 52.17 oranında prim yaparken Ford Otosan yüzde 44.92 yükseldi. Sasa’daki artış ise yüzde 125.70 oranında gerçekleşti. Petkim yüzde 28, Kardemir (D) yüzde 45.5 değerlendi.
Milliyet’teki köşesinde, “Sürekli işlem yaparak getiri peşinde koşanlar yüksek primleri kaçırırken güçlü hisselerde pozisyonlarını bozmayanlar kazandı” tespitinde bulunan Zeynep Aktaş, ‘Değer yatırım’ ekolünün babası kabul edilen Benjamin Graham’ın şu sözünü hatırlatıyor: “Gerçek para hisse alım satımıyla değil, hissenin üzerine oturup sermaye kazancı sağlamakla ve kâr payı toplamakla elde edilir” diyor.

Sanayi hisseleri 30 kat daha fazla yükseldi

BANKA HİSSELERİ DÜŞÜYOR
Mali sektör hisselerinde yılbaşından bu yana sert düşüş yaşandığını belirten Aktaş’ın analizi şöyle devam ediyor:

Endekse dahil olan hisseler ortalama yüzde 14 değer kaybetti. Söz konusu durum hem sektör endeksine, hem de hisselere olumsuz yansıdı. Yılbaşından bu yana en yüksek değer kaybı endekste ağırlığı olan Garanti Bankası ve Akbank hisselerinde yaşandı. Bu hisselerde yabancıların satış yapmaya devam etmesi sert aşağı hareketi beraberinde getirdi. Hisseler yüzde 24 geriledi. Sabancı Holding yılbaşından bu yana yüzde 24 değer kaybederken İş Bankası (C) hisselerindeki kayıplar yüzde 26’lara yükseldi. Yapı ve Kredi Bankası yüzde 29.6 oranında geriledi. Mali sektör hisseleri tarihi dip seviyelerinde. Garanti Bankası, Akbank ve Yapı Kredi Bankası kurumlar tarafından yüzde 50’nin üzerinde getiri beklentisi olan hisseler. Vakıfbank ve Halkbank da aşırı gerilemeleri nedeniyle dip seviyelerdeler. Banka hisselerinde toparlanmalar hemen olmasa da uzun vadede mevcut seviyelerde kalmayacağı unutulmamalı.

Borsa 30’da satış ve kârı artan 17 şirket

BORSA YATIRIMCILARI İÇİN 5 ÖNEMLİ UYARI
1)
Günün hisseleri yakalanmak istenirken yılın hisseleri kaçırılabilir.
2) Kâr payı ödeyen ve hisse başına kârı yüksek şirketler kazançları artırır.
3)
Şirketleri standardize ederek karşılaştırmalı, piyasa değeri/yıllık kâr (F/K), piyasa değeri/özsermaye (PD/DD) gibi öncü göstergeler mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Bu oranların düşük çıkması ana beklentidir. Ancak bu oranların düşük ya da yüksek olmasının gerekçesi de çok önemlidir. Yapılan çalışmalar yüksek F/K ve yüksek PD/DD değerlerinin güçlü beklentili hisselerde oluştuğu görülüyor. Bu tür hisselerde ayrıca inceleme yapılmalı.
4) Yükselmeyen hisselerin neden prim yapmadığı mutlaka incelenmeli. Yönetimsel ve finansal gelişimi olumsuz şirketler, borsada önceden fiyatlanır.
5) Değişimlere ayak uyduramayan şirketler uzun vadede kaybettirecektir.

Yatırımcıların yeni büyük sınavı

DÖVİZ ENFLASYONA PARALEL
1)
Dolar kuru uzun vadede enflasyona paralel bir seyir izliyor.
2) Enflasyon bazında korunması nedeniyle birikimler dolara park ediyor.
3) Negatif reel faiz ortamı dolarizasyonu artırdı.
4) Faizler yüksek olmasına rağmen enflasyon da yüksek. Bu nedenle dolarizasyon sürebilir.
5) Faiz oranları alternatif oluşturmadığı sürece dolar talebi devam edecektir.

Borsa İstanbul bayram öncesi: 1.441 puan

ALTIN YENİDEN YÜKSELİYOR
1) Türkiye’de altın dolarla fiyatlanıyor. Bu nedenle dolar arttıkça artıyor.
2) Altın ziynet eşyası olarak da kullanıldığı için talep görüyor.
3) Merkez bankalarından talep görüyor.
4) Küresel bazda enflasyon endişeleri altına talebi artırıyor. Altın 1.800 dolar sınırının üzerinde.
5) Enflasyon endişesi ve seviyesi altına olan talep yönünden itici güç olmaya devam ediyor. Covid vakaları tüketici talebini etkilese de geleneksel yatırımcı için altın hâlâ önemli bir alternatif.

Yatırımcıların en büyük riskleri en yakında

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

Küresel piyasalarda gözler enflasyon verisinde