E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların yeni büyük sınavı---

Yatırımcıların yeni büyük sınavı

Yatırımcıların yeni büyük sınavı
13 Mayıs 2021 - 09:41 borsagundem.com

Ekonomik büyüme faiz oranlarında artış beklentilerini de beraberinde getirirken, piyasalar belirsizliğin hakim olduğu bir döneme hazırlanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son bir yıldır hisselerin giderek yükseliş gösterdiği piyasalarda, parayı yönetmek oldukça basit bir işti. Bu durum ise piyasalarda düzeltme beklentisini beraberinde getirdi ve borsaların köpüklü kısımlarını baskı altında bıraktı. Bu ayın ilk günlerinde ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu köpüğün bir kısmının ortadan kalkmasına neden oldu. Atlantic magazinin düzenlediği bir etkinlikte ABD Merkez Bankası (FED) Eski Başkanı Yellen, bazı piyasa katılımcılarına korku veren sözler sarfetti. Yellen, “ekonomimizin aşırı yükselmemesi için faiz oranlarının artması gerekebilir” dedi.

Financial Times’ın haberine göre, bu sözlerin piyasalarda bir reaksiyona neden olması bile oldukça şaşırtıcı. FED geçtiğimiz yıl korona virüs krizinin ortaya çıkmasıyla birlikte faiz oranlarını sıfır seviyesine indirdi ve teşvik musluklarını açtı. Şimdi ABD’de aşılama oranları oldukça yüksek ve vaka sayıları azalıyor. Şirketler ise hızla normale dönmeye başladı. Ancak bu hız keresteden istihdama birçok alanda darboğaz ve tedarik sorunları yaratıyor.

Bu koşullar altında ise ABD’nin bir sonraki hamlesinin faiz oranlarını yükseltmek olacağı düşünülüyor. Yellen’ın açıklamalarını ardından, geçtiğimiz 12 ayda yükselişe geçen bazı teknoloji hisselerinde gerileme görüldü ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite günü yaklaşık %2 düşüşle kapattı. Yellen ise bu gelişmelerin ardından yeni bir açıklama yapmak durumunda kaldı. Yellen faiz oranlarında bir yükselişi “tahmin ya da tavsiye etmediğini” söyledi.

Bazı analistler Yellen’ın açıklamalarını volatiliteyi yükselten hatalı bir ifade olarak tanımadı. Daha makul yaklaşan analistler ise Yellen’ın kaçınılmaz olanı dile getirdiğini düşündü. Piyasaların reaksiyonu ise bazı yatırımcıların ne kadar yüksek hassasiyete sahip olduğunu gösterdi. UBS Wealth Management’ın Başekonomisti Paul Donovan, “her ekonomide tüketici fiyatlarındaki enflasyon bize bir yıl önceki petrol fiyatlarıyla ilgili bir şey anlatıyor. Bu bir endişe değil ancak piyasalar bir şeylere karşı endişe duymak istiyor” dedi.

Bu hafta piyasalarda görülen hareketler yeniden yatırımcıların endişelenme konusundaki dürtüsünü doğruladı. borsagundem.com'un derlemesine göre, Salı günü yüksek büyüme gösteren teknoloji hisseleri, Çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon verilerinin beklentisiyle düşüşe geçti. Çarşamba günü ise enflasyon verilerinin oldukça yüksek gelmesiyle yeni bir düşüş dalgası görüldü. ABD’nin tüketici fiyatları nisan ayında bir önceki yıla kıyasla %4,2 yükseldi. Bu rakam ise 2008’in eylül ayından bu yana en yüksek veri olarak kaydedildi.

Bazı detaylar çok daha çarpıcıydı: İkinci el araç fiyatları nisan ayında %10 artış gösterdi ve endeksteki yükselişin büyük bir kısmının sorumlusu oldu. Ancak yine de bunların hiçbiri sürpriz olmamalı. 

Arbuthnot Latham’ın Yatırım Uzmanı Gregory Perdon, “görünen o ki Wall Street bir endişe duvarına tırmanıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “ayı piyasası taraftarları dünyanın sonunun geldiğine yönelik işaretler arıyor. Bu kişiler tüm potansiyel açıklamaları kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Perdon, önemli olan noktanın ekonomik toparlanmanın yolunda gidip gitmediği olduğunu söyledi ve toparlanmanın olumlu sinyaller verdiğini ekledi. Ancak yatırımcılar FED’in beklenmedik anlarda, teşvikler sağlamayı sevdiğini varsayıyor. FED sistemde, finansal koşulları baskı altında bırakan, öngörülemeyen sıkılaşma önlemleriyle şok etkisi yaratmak istemiyor. Bu nedenle merkez bankası politikaları oldukça elverişli ve hedefin üzerindeki bir enflasyon oranında da bu koşulların devam edeceği düşünülüyor.

Geçtiğimiz birkaç günde ve haftada, yatırımcıların bu yeni düzene alışması gerektiği ortaya çıktı. Piyasalardaki volatilitenin merkezinde dev teknoloji hisseleri bulunuyor. Bu durum Ark Investment’tan Cathie Wood için kötü bir haber olabilir. Wood’un amiral gemisi inovasyon fonu şubat ayındaki zirvelerinden üçte bir oranından fazla düşüş gösteren teknoloji hisselerine odaklanıyor. Bitcoin ve yeni halka arz olan ABD şirketleriyle yakın ilişkiler içinde olan hisseler de zorlu bir süreç geçiriyor.

Bu durum ise ilk çeyrekte yaşanan tahvil şokunun bir devamı olabilir. Sabit getirili yatırım uzmanları, yılın ilk dönemlerinde enflasyonda yükseliş beklentisini fiyatladı. Dikkat çekici bir şekilde ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilleri Çarşamba günü enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından yükseldi ancak yeni bir rekor kırılmadı. Henüz kar etmeye başlamamış şirketlerin yatırımcıları ise rekor bir boğa koşusunun ardından kaygan bir zeminde kaldı. Yatırımcıların en büyük sınavı ise henüz başlıyor.

Elon Musk'tan Bitcoin'e büyük darbe

 

ABD'de siber saldırıya uğrayan petrol boru hattı yeniden faaliyete geçti

 

ABD bütçesinde 7 aylık açık 1,9 trilyon dolara ulaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)