Borsa neden düşüyor

KKM'de faiz üst sınırının kaldırılması, borsada tedirginliğe sebep olabilir. Ancak devam eden yüksek enflasyon sebebiyle hisse senetleri tasarrufların korunmasında rolünü sürdürebilir. Tabii ki seçiciliğin öne çıkmasıyla...

2022'yi art arda kırılan rekorlarla kapatan Borsa İstanbul, 2023'te henüz kendine gelemedi. Endekslerdeki düşüş yatırımcıyı zorluyor. Zeynel Balcı, Hürriyet'teki yazısında Borsa İstanbul'un neden düştüğü sorusuna yanıt veriyor.

İşte Balcı'nın bugünkü köşesinde Borsa İstanbul için yazdıkları: 

Ekim 2022’den 2023 yılının ilk günlerine kadar devam eden süreçte Borsa İstanbul’da yaşanan sert yükselişte en önemli gerekçe; yüksek enflasyona karşı getiri arayışı ve düşük faiz ile yatay döviz kurlarının hisse senetlerini alternatifsiz hale getirmesiydi. Bu durum önemli ölçüde fiyatlandı. Her ne kadar TCMB faiz indirimlerine devam etse de bankaların daha yüksek mevduat faizi verdiği bilinen bir durumdu. Geçen hafta, “Kur Korumalı Mevduatta (KKM)” faiz üst sınırı kaldırıldı. Merkez Bankası, kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasını sonlandırdı. Bu doğal olarak “örtülü faiz artışı” olarak değerlendirildi. Ancak gerekli hale gelmişti. Döviz kurlarındaki yatay seyirle getiri düşünce KKM tutarı 1.3 trilyon TL’ye kadar gerilemişti. Baz etkisiyle de olsa enflasyondaki gerilemenin sürüyor olması, buna karşılık mevduat faiz oranlarındaki yükseliş “enflasyon-faiz makasının” biraz kapanmasına neden olabilir.

Geçen haftaki yazımızda da vurguladığımız üzere şimdi akıllara gelen soru şu; Bu durum yüksek enflasyona karşı getiri arayışında Borsa İstanbul’un alternatif olarak gücünü kaybetmesine neden olur mu? Bir halel getirir mi? Geçen hafta Borsa İstanbul’daki gerilemede bu kaygının belli ölçüde etkisi olabilir. Zirve seviyelerine yakın bir borsa görünümü ve yükselmeye başlayan mevduat faizleri bir parça tedirginliğe neden olabilir. Ancak yüksek enflasyonun sürüyor olması, tasarrufları korumada halen hisse senetlerinin önemli bir alternatif olarak konumunu sürdürmesini sağlayabilir. Ama daha zor bir piyasa olacak ve seçicilik öne çıkacak. 12/2022 bilançoları bu açıdan önemli olacak.

BORSADA 4.900 DİRENÇ NOKTASI ÖNEMLİ

Zeynel Balcı, Borsa İstanbul'daki destek ve direnç noktaları için de şunları yazdı: 

Borsada sert düşüşün ardından aynı ölçüde toparlanma yaşanmıştı. Ancak zirveye oldukça yaklaşmasına rağmen tekrar satışlara maruz kaldı. Devam eden düşüşte İlk destekler 4.900-5.000 seviyelerinde. Çıkış trendinin korunması açısından 4.900’ün üzerinde kalınması önemli olacak. Bu seviyelerde tepki alım denemeleri görülebilir. Aksi takdirde düşüşün devamıyla sonraki destekler 4.600 ve 4.400 seviyelerinde bulunuyor. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ilk dirençler 5.550-5.700 seviyelerinde görülüyor. Satış baskısı korunan endekste destek noktalarında tepki alımları görülebilir. Ancak dip oluşumu için erken.

BIST 100 haftalık bazda yüzde 5,44 değer kaybetti

 

Borsalar yönünü yeniden aşağı mı çeviriyor?

 

Borsa düşerken 8 sektöre ilgi sürdü

 

Borsada hacmin yüzde 12,08'i beş hissede