Borsa İstanbul'da tarihi gün!

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 9,79 oranında düşüşle 1.379,25 puandan tamamladı. Sabah açılış sonrası Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi iki kez devreye girdi.

BORSAGUNDEM.COM

Cuma gecesi Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarda, yaklaşık 5 aylık bir süredir görev yapan TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın alınarak, yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun atandığı açıklandı. Haftasonu yeni başkan Kavcıoğlu banka yöneticileri ile bir toplantı yaptı ve basın açıklamasında da para politikası duruşunda bir değişiklik olmayacağını belirtti. Dün gece Asya kotasyonları ve bu sabah ilk fiyatlamalarda Türk Lirası’nda volatilitenin artış kaydettiği ve değer kayıplarının etkili olduğu görüldü. Bankalararası piyasaların açılması ile bir miktar gerileme görülse de 7,20'li seviyelerden haftayı tamamlayan dolar/TL kuru, borsa açılmadan hemen önce 7,80 seviyelerinde seyretti. TCMB Başkanı değişiminin etkileri ve yeni başkanın piyasalarla kuracağı iletişim yakından izlenecek. Ayrıca yurt içinde siyaset tarafında değişim havası hakim olduğundan piyasaların ana başlıkları arasında nu madde de yer alıyor. Küresel çapta ise enflasyon endişeleri ve tahvil faizlerindeki yükseliş risk unsuru olarak takip ediliyor. 

Piyasalardaki satış baskısından Borsa İstanbul da nasibini aldı. Yüzde 6,65 düşüşle açılan borsada, devre kesici uygulaması tetiklendi ve işlemler yarım saatliğine durduruldu. İşlemler yeniden başladıktan sonra kayıplar yüzde 7'nin üzerine çıktı. Ardından 2. kez devre kesici uygulaması devreye girdi. 11.08'de işlemler yeniden başladı. Endeks günü tarihi bir düşüşle kapadı.

ABD tahvil faizlerindeki yukarı hareket ve enflasyon endişeleri küresel hisse piyasaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Yurt dışındaki zayıf görünüm ile ABD - Türkiye ilişkilerindeki belirsizliğin de etkisiyle BIST 100 Endeksi cuma gününü yüzde 1,41 oranında düşüşle 1.528,99 puandan tamamladı. Bugün ise değer kaybı yüzde 10'a yaklaştı. Asya piyasalarında da yeni haftaya başlarken yön arayışı izleniyor. Avrupa borsaları düşüşle açıldı. ABD borsaları cuma gününü karışık kapanışlarla tamamlarken, ABD borsası karışık seyirle açıldı. 

Borsa İstanbul tarihinin en büyük düşüşleri

Piyasaların sakinleşmesi beklenmeli

BORSA İSTANBUL

Cuma günü düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, yüzde 1,41 değer kaybederek günü 1.528,99 puandan tamamladı. 

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığında yapılan değişiklik sonrası sığ olan piyasalarda oynaklığın arttığını, yatırımcıların sakin olması gerektiğini ve fiyatların kısa sürede yeni denge seviyesini bulacağını bildirdi.

TCMB'nin yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yaptığı ilk açıklamada "enflasyonla mücadelede kararlılık" vurgusu öne çıktı. TCMB, kanunla belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini kaydeden Kavcıoğlu, "Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da bugün yaptığı açıklamada "Uyguladığımız enflasyonda düşüşü önceliklendiren makro politika çerçevesi enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürecek." ifadelerini kullandı. Maliye politikalarının, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla uygulanmaya devam edileceğini kaydeden Elvan, "Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejimine kararlılıkla devam edilecek. Reform paketimizde yer alan eylemler, yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Analistler, küresel piyasalarda Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler, tahvil piyasasının seyri, Fed Başkanı Powell'ın yapacağı konuşmalar ve yarından itibaren yoğunlaşacak veri takviminin takip edileceğini belirterek, yurt içinde ise ekonomi yönetiminin açıklamaları ve siyasi gelişmelerin izleneceğini söyledi. 

Bu hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin 7. Olağan Büyük Kongresinde yapacağı açıklamalar ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın Ekonomi Reform Paketi'ne ilişkin paylaşacağı eylem programı ve takvimin yatırımcıların odağında olacağı kaydedildi.

Piyasalarda bugün takip edilen veriler ise yurt içinde 10.00'da 2020 iş gücü istatistikleri ve şubat ayı yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi ile 12.00'de Euro Bölgesi, ocak ayı cari işlemler dengesi sonrasında da 17.00'de ABD, şubat ayı mevcut konut satışları oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 6,65 azalışla 1.427,33 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,66 puan ve yüzde 6,65 gerileyerek 1.427,33 puana indi.

Bankacılık endeksi yüzde 8,13 ve holding endeksi yüzde 7,71 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok yüzde 9,57 ile finansal kiralama faktoring gerilerken, kazandıran bir sektör endeksinin olmadığı görüldü.

Açılışta, BİST 100'de işlem gören 100 hisse senedinden 95'ü değer kaybederken 5 hisse senedinin fiyatı değişmedi. Günün tek kazançlı hisse senedi ise yüzde 1,87'lik primle Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ oldu. BİST 100'de 48 hisse senedi yüzde 7'nin; 92 hisse senedi ise yüzde 4'ün üzerinde değer kaybı yaşadı. 

Açılış sonrası Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi çalıştı ve sürekli işlemler 10.30'a kadar geçici olarak durduruldu.

10.30 itibarıyla yeniden başlayan işlemlerde BİST 100 endeksi 6,40 oranında kayıpla işlem gördü. Sonrasında toparlanma gösteren endeks 1.435 seviyelerine gördükten sonra yeniden satışlar arttı. 11.08'de işlemler yeniden başladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 8,71 değer kaybederek 1.395,81 puana indi.

Günün ilk yarısında, düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 133,18 puan azalışla 1.395,81 seviyesine geriledi. Toplam işlem hacmi 9,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.379,87, en yüksek ise 1.491,99 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 9,55 ve holding endeksi yüzde 9,29 düşüş kaydetti. Tüm sektör endeksleri değer kaybederken, en çok gerileyen yüzde 9,66 ile iletişim oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 9,0, sanayi endeksi yüzde 7,75, hizmetler endeksi yüzde 8,20, teknoloji endeksi yüzde 6,59 değer kaybetti. 

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerin hepsi değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Petkim, Ford Otomotiv,  Türk Hava Yolları, Şişecam ve Ereğli Demir Çelik oldu.

Açılış sonrası Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi iki kez devreye girdi. 

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığında yapılan değişiklik sonrası piyasalarda oynaklığın arttığını belirterek, yatırımcıların sakin olması gerektiğini ve fiyatların kısa sürede yeni denge seviyesini bulacağını bildirdi.

BIST 100 endeksi, günü yüzde 9,79 oranında düşüşle 1.379,25 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 9,79 oranında 149,74 puan değer kaybıyla 1.379,25 puandan tamamladı. İşlem hacmi 16,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün boyu en yüksek 1.491,99, en düşük 1.378,56 puandan işlem gördü.  

Bankacılık endeksi yüzde 9,89 ve holding endeksi yüzde 9,89 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 9,99 ile ticaret oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 9,80, sanayi endeksi yüzde 9,66, hizmetler endeksi yüzde 9,57 ve teknoloji endeksi yüzde 9,96 oranında değer kaybetti.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 158,24 puan ve yüzde 9,95 oranında gerileyerek 1.432,76 puandan kapandı. BIST'teki hisselerin 4 tanesi prim yaparken, 377'si geriledi. BİST 100 endeksinde Garanti Bankası, Ford Otomotiv, Ereğli Demir Çelik, Beşiktaş ve Şişecam en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Borsada kritik seviyeler!

Borsa İstanbul'dan açığa satış uyarısı!

KÜRESEL PİYASALAR
 
Geçen hafta küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz kararları izlenirken, bu hafta da devam eden enflasyon endişeleri nedeniyle ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın konuşmaları, tahvil piyasasının seyri ve yoğun veri gündemi takip edilecek. 

Yükselişini üst üste sekizinci haftaya taşıyan ABD 10 yıllık tahvil faizleri Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 1,75'e kadar yükselmesinin ardından bu seviyeden geri çekilerek yeni haftaya yüzde 1,68'den başladı.

Geçen haftanın son işlem gününde, Fed'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının başlangıcında büyük bankalar için uygulamaya koyduğu ve bu ay sonu süresi dolacak ek kaldıraç oranında (SLR) uzatmaya gitmeyeceğini duyurmasının ardından güne düşüşle başlayan endeksler, gün içinde karışık bir seyir izledi. Dow Jones endeksi yüzde 0,71 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,06 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,76 yükseldi.

Avrupa borsalarında ise cuma günü Kovid-19 salgınında 3. dalga endişelerine paralel bölgesel de olsa sıkı tedbirlerin alınması, pay piyasalarının satıcılı bir seyir izlemesine neden oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,05, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,07 ve Almanya'da DAX 30 endeksi de yüzde 1,05 değer kaybetti. 

Asya tarafında, bugün Çin Merkez Bankası (PBoC) bir yıllık faiz oranını yüzde 3,85'te sabit bırakarak, üst üste 11. ayda da para politikasında değişikliğe gitmedi. PBoC'nin kararı sonrası Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 değer kazanırken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 düşüş kaydetti. 

Avrupa borsaları, yeni haftanın ilk işlem gününe satıcılı bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,25 azalışla 422,30 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,06 gerileyerek 14.616 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 azalışla 6.686 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,62 düşüşle 5.960 puanda, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1,44 değer kaybıyla 8.369 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,20 azalarak 24.151 puanda bulunuyor.

New York borsası, haftanın ilk işlem gününe karışık seyirle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,20 azalışla 32.561,68 puandan işlem gördü. S&P 500 endeksi yüzde 0,18 artışla 3.920 puandan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,55 yükselişle 13.287,57 puandan işlem görmeye başladı.

Küresel borsalar bahar aylarında nefes alacak

Küresel hisselerin rekor ayı

PARA PİYASASI

İstanbul serbest piyasada dolar 7,8760 liradan, euro 9,3430 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 7,8740 liradan alınan dolar, 7,8760 liradan satıldı. 9,3410 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 9,3430 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 7,2630 lira, euronun satış fiyatı ise 8,6320 lira olmuştu.

Cuma günü yüzde 1,5 azalışla 7,2189'da kapanış yapan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,8550 seviyesinde işlem gördü.

Euro/dolar paritesi ise cuma günü sakin bir seyir izleyerek haftayı 1,1907'den tamamlamasın sonrası bugün 1,1895'ten işlem gördü.

Dolar/TL, haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlamasının ardından 7,93 seviyesinde işlem gördü.

Geçen hafta en düşük 7,1925 ve en yüksek 7,6411 seviyelerini gören dolar/TL, haftalık bazda yüzde 4,5 değer kaybıyla cuma gününü 7,2189'dan tamamladı.

Dolar/TL, Asya piyasalarında sığ işlemlerin yaşandığı saatlerde 8,4864 seviyesini görmesinin ardından bankalararası piyasanın açılmasıyla birlikte 8'in altında dengelendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın fiyat istikrarı ve finansal istikrara vurgu yaptığı, serbest piyasa mekanizmasından taviz verilmeyeceği mesajını içeren yazılı açıklamasıyla 7,6971 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, saat 11.20 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 9,9 üzerinde 7,9330'dan işlem gördü.

"Uyguladığımız enflasyonda düşüşü önceliklendiren makro politika çerçevesi enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürecek." ifadelerini kullanan Elvan, "Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejimine kararlılıkla devam edilecek. Reform paketimizde yer alan eylemler, yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Önceki kapanışa göre euro/TL yüzde 9,8 artışla 9,4420'den, sterlin/TL de yüzde 9,5 değer kazancıyla 10,9960'tan satıldı. 

Dolar endeksi yüzde 0,4 artışla 92,1 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi yüzde 0,2 azalışla 1,1880 seviyesinde dengelendi.

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığında yapılan değişiklik sonrası piyasalarda oynaklığın arttığını, yatırımcıların sakin olması gerektiğini ve fiyatların kısa sürede yeni denge seviyesini bulacağını bildirdi.

TCMB'nin yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yaptığı ilk açıklamada "enflasyonla mücadelede kararlılık" vurgusu öne çıktı. TCMB, kanunla belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini kaydeden Kavcıoğlu, "Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak" dedi.

Küresel piyasalarda yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına ilişkin gelişmeler, tahvil piyasasının seyrinin, yurt içinde ise ekonomi yönetiminin açıklamaları ve siyasi gelişmelerin izleneceğini kaydeden analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasının da yatırımcıların gündeminde olduğunu söyledi.

Gün ortasında uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1910, sterlin/dolar paritesi 1,3860 ve dolar/yen paritesi 108,7 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 7,8620 liradan, euro 9,3720 liradan satıldı.

Gün sonunda serbest piyasada 18.15 itibarıyla dolar/TL 7,9400, euro/TL 9,5066 ve sterlin/TL 11,0450 seviyesinden işlem gördü. Uluslararası piyasalarda, euro/dolar paritesi 1,19236, sterlin/dolar paritesi 1,3836 ve dolar/yen paritesi de 108,75 düzeyinde seyretti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 7,8985 lira, satışta 7,9301 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 7,2620 lira, satışta 7,2911  lira olarak belirlemişti.

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 9 Kasım 2022 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin bileşik getirisi yüzde 16,37'den gerçekleşti.

Dolar eurobond faizleri yükseldi

Türkiye’nin risk primi 2019’a döndü

EMTİA PİYASALARI 

Brent petrolün varili, haftanın ilk iş gününde uluslararası piyasalarda 64,16 dolardan işlem gördü.   

Cuma günü 62,07 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı, günü 64,53 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.57 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,57 azalışla 64,16 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 61,09 dolardan alıcı buldu.

Brent petrolün varil fiyatı Avrupa'da yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayılarının yeniden artışa geçmesinden sonra petrol talebinin yakın zamanda toparlanamayacağı endişeleriyle geçen haftaki düşüş eğilimini sürdürdü.

Almanya ve Belçika’nın aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinde tedbirler sıkılaştırılırken, AB liderleri yüz yüze toplantı planlarını iptal etti.

Almanya’da üst üste yüksek vaka sayısı tespit edilmesinin ardından Başbakan Angela Merkel ve eyalet başbakanları bugün Kovid-19 salgınında nasıl bir yol izleneceğini görüşecek. Ülkede ocak ve şubatta hızla düşen haftalık yeni vaka sayıları, şubat sonu ve mart ayında tekrar yükselmeye başlamıştı. Bu artışın, Kovid-19’un mutasyona uğramış ve hızla yayılan türlerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Merkel ve eyalet başbakanları 4 Mart'ta düzenledikleri toplantıda, haftalık 100 bin kişide görülen yeni vaka sayısının üç gün üst üste 100’ün üzerine çıkması durumunda yeniden 7 Mart öncesinde geçerli olan sert tedbirlere dönüleceği kararını almıştı.

Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke ise dün yaptığı açıklamada, ülkede kasımdan beri devam eden sokağa çıkma yasağının yeterli olmadığını ve ilave tedbirlerin gerekli olduğunu duyurdu.

Paskalya tatilinden sonra okulların da açılmasıyla bazı tedbirleri gevşetme planlarını hatırlatan Vandenbroucke, “Vaka sayılarındaki bu artışla, bu hedeflere ulaşmamız konusunda endişelerim var. Yine de imkansız değil. Hedeflerimizi sağlamak için ek önlemlere ihtiyaç var." dedi.

Brent petrolde teknik olarak 64,75 ile 65,03 dolar aralığının direnç, 63,94 ile 63,41 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 442 liradan işlem gördü.

Cuma günü ons fiyatındaki yükselişe karşın dolar kurundaki düşüşün etkisiyle 402,8 liraya kadar gerileyen gram altın, günü önceki kapanışın yüzde 0,9 altında 405,1 liradan tamamladı.

Gram altın, yeni haftaya ise yükselişle başlamasının ardından saat 12.20 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 9,1 üzerinde 442,1 lirada dengelendi. Çeyrek altın 725 lira, Cumhuriyet altını da 2.950 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı ise cuma gününü yüzde 0,5'lik artışla 1.745,2 dolardan tamamlamasının ardından bugün yüzde 0,9 düşüşle 1.730 dolar seviyesinden alıcı buldu.

Analistler, yurt içinde yükselen dolar kuru nedeniyle altının gram fiyatının yukarı yönlü hareketinin ivme kazandığını belirterek, şu anda döviz ve pay piyasalarında oynaklığın yüksek seyrettiğini, fiyatların kısa sürede yeni denge seviyesini bulacağını söyledi.

Teknik açıdan altının ons fiyatında 1.720 doların destek, 1.740 doların ise direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 442,00 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 2.932,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,7 azalışla 1.732,7 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,3 artışla 64,5 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 705,00 lira, Cumhuriyet altını 2.905,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise cuma günkü kapanışa göre yüzde 7,91 yükselişle 437,70 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 405 bin 500 lirayı, en yüksek ise 442 bin 630 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 7,4 artışla 438 bin liradan tamamladı.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.25 itibarıyla 1.735 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, yüzde 0,19 değer artışıyla 64,65 dolardan işlem gördü.

Hazine'den altın ve altına dayalı kira sertifikası ihracı

TL'deki değer kaybı Bitcoin aramalarını fırlattı

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya düşüşle başlamasının ardından 1.515 puanda dengelendi.

Nisan vadeli endeks kontratı, açılışta en düşük 1.512,75 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 4,2 altında, 1.515 seviyesinde işlem gördü. 

Geçen haftanın son işlem gününde satıcılı bir seyir izleyen nisan vadeli endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışa göre yüzde 2,1 azalışla 1.581,75 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yatay seyretti.

Analistler, döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle yeni haftaya düşüşle başlayan endeks kontratında, stop-loss (zarar kes) emirlerinin etkisiyle düşüşün ivme kazandığını söyledi.

Devre kesici nedir, nasıl çalışır?

VİOP'ta limitler yükseldi