Borsa İstanbul Mayıs'ta ilk kez yükselerek 88 bin puana tırmandı

Borsa İstanbul günü %2.02 oranında yükselişle 88.022 puandan tamamlayarak, Mayıs ayında ilk kez yükselişle günü kapattı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne küresel piyasalardan pozitif ayrışarak %0.39 oranında yükselişle 86.615 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da yükseliş bankacılık endeksi öncülüğünde hızlandı. Sanayi verisinin beklenenden iyi gelmesiyle Borsa İstanbul'da, bankacılık endeksine kısmen sanayi hisseleride öncülük etti.

Borsa İstanbul gün ortasına %1.62 oranında yükselişle 87.677 puandan girdi. Bankacılık endeksi %3.64 oranında, sanayi endeksi ise %1.24 oranında yükselişle dikkat çekti.

Günün ilk yarısında 3 milyar lirayı aşan hacim oluştu.

Gün ortasının ardından

Borsa İstanbul'da dün ticaret savaşının etkisiyle sert düşüş gerçekleştirmişti. Endekste bugün ucuzlayan Bankacılık hisseleri ağırlıklı tepki alımları geldi.

Uzmanlar sanayi verisini değerlendirdi. Buna göre sanayi verisinde artık dibin görüldüğü bundan sonra toparlanmanın süreceği vurgulandı. Bu durum hisse senedi piyasalarında tepki alımlarını güçlendirdi.

Borsa İstanbul günü %2.02 oranında yükselişle 88.022 puandan tamamlayarak, Mayıs ayında ilk kez yükselişle günü kapattı. Bankacılık endeksi %4.05 oranında yükselişle öncü olurken, sanayi endeksi %1.54 oranında destek oldu. Hacim 6.5 milyar lirayı aştı.

Öte yandan ticaret savaşıyla sarsılan küresel piyasalarda da bugün tepki alımlarının geldiği görüldü. Bu durum Borsa İstanbul'daki alımları destekleyen bir diğer unsur olarak göründü.

"TİCARET GÖRÜŞMESİ" DEĞİL, "TİCARET SAVAŞI"

ABD-Çin ticaret görüşmeleri piyasaların takip ettiği ılımlı bir unsur iken, ABD Başkanı Trump’ın fitili ateşlemesiyle “ticaret görüşmeleri” bugünlerde daha çok “ticaret savaşı” olarak adlandırılıyor. Küresel piyasalarda risk iştahına darbe bu vuran bu savaş biranda gelişen ülke piyasaların ülke paralarında değer kaybına yol açarken, hisse senedi piyasalarında göstergeleri kırmızıya çevirdi.

ABD Başkanı Trump'ın Çin'e yönelik tehditleri dün de devam etti. Trump tarifeler için, "Çin misilleme yapmamalı, misilleme durumu kötüleştirir" söyleminde bulundu. Buna karşın Çin tarafından misilleme gecikmedi. Çin, toplam 5 bin kalemin üzerinde ABD ürününe gümrük tarifesi uygulamayı planlıyor. Çin'in ABD malları için gümrük tarifelerini 1 Haziran'da yürürlüğe koyacağını duyuruldu.

Borsa İstanbul’da son günlerde seçim belirsizliği, S-400 derken biranda patlak veren ABD-Çin ticaret restleşmesi gündemde ana madde olarak yerini aldı.

ABD’NİN GERGİN DIŞ POLİTİKASI HİSSE SENEDİ PİYASALARINA OLUMSUZ YANSIYOR

Öte yandan ABD’nin birçok ülkeyle gergin bir siyaset izlediği söylenebilir. ABD’nin Çin ile ticaret savaşı yaşadığına ek olarak, AB ile otomotiv sektöründe ek vergi krizi, İran ve Kuzey Kore ile nükleer krizi, Türkiye ile S-400 krizi yaşıyor. ABD’nin bu gerginlik politikası küresel piyasalarda belirsizliği kamçılayan en önemli unsur olarak dikkat çekiyor.

Borsa İstanbul’da göstergeler artık aşırı satımda bulunuyor. Bu bağlamda normalde güçlü tepki alımları gelmesi gerekirken, bunu sınırlandıran en önemli etmenin, yeni İstanbul seçimine kadar ABD’nin gergin siyaseti olarak gösterilebilir.

Günün önemli şirket haberleri 14/5/2019

Bugün açıklanacak önemli veriler 14/5/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.9966 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9880 lira, en yüksek 6.1118 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.7249 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1211 seviyesinde. Gram altın 249.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.43 seviyesinde.

Dolar düşüşte

 

BORSA İSTANBUL DÜN TİCARET SAVAŞININ ETKİSİYLE DÜŞÜŞÜNÜ SÜRDÜRDÜ

Borsa İstanbul ABD-Çin ticaret savaşının etkilerinin çok sert görüldüğü bir günü geride bıraktı. Endeks günü %2.54 oranında düşüşle 86.282 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul ticaret savaşının etkisiyle düşüşünü sürdürdü

SANAYİ VERİSİ BEKLENENDEN İYİ GELDİ 

Sanayi üretimi Mart'ta aylık bazda % 2.1 arttı, yıllık bazda % 2.2 daraldı.

Sanayi verisi beklenenden iyi geldi

 

TRUMP VE Xİ GELECEK AY BİRARAYA GELECEK

ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi gelecek ay biraraya gelecek.

Trump ve Xi gelecek ay biraraya gelecek


TİCARET SAVAŞI KIZIŞIYOR

Çin'den ABD'ye misilleme geldi. Çin, toplam 5 bin kalemin üzerinde ABD ürününe gümrük tarifesi uygulamayı planlıyor. Çin'in ABD malları için gümrük tarifelerini 1 Haziran'da yürülüğe koyacağını duyuruldu.

Çin'den ABD'ye 60 milyar dolarlık misilleme

 

AB, TRUMP'IN OTOMOTİVE EK VERGİ KARARINA MİSİLLEMEYE HAZIR

AB, ABD'nin araç ve araç parçaları ithalatına tarife uygulaması halinde misillemede bulunmaya hazır.

AB, Trump'ın otomotive ek vergi kararına misillemeye hazır

 

TRUMP'IN DANIŞMANI KUDLOW: TİCARET SAVAŞI ABD'Yİ DE OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Trump'ın üst düzey ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Fox News'e yaptığı açıklamada ticaret savaşında iki tarafın da zarar göreceğini söyledi.

Trump'ın danışmanı Kudlow: Ticaret savaşı ABD'yi de olumsuz etkileyecek

 

TİCARET SAVAŞI GELİŞEN PİYASALARDA ENDİŞELERİ ARTIRDI

Gelişen ülke kurlarında zımni oynaklık Ağustos’tan beri en fazla yükselişini gerçekleştirdi.

Ticaret savaşı gelişen piyasalarda endişeleri artırdı

 

ABD BORSALARI ÇİN'İN KARŞI HAMLESİYLE GÜNÜ SERT DÜŞÜŞLE KAPADI

Trump'ın 200 milyar dolarlık Çin malına gümrük vergisini yüzde 25 artırma kararına Çin'den gelen 60 milyar dolarlık misilleme ABD endekslerini fena vurdu. 3 ana endeks de günü sert düşüşlerle kapadı. Korku endeksi yükseldi.

ABD borsaları Çin'in karşı hamlesiyle günü sert düşüşle kapadı

 

ASYA HİSSE SENETLERİ TİCARET GERİLİMİYLE DÜŞTÜ

Asya borsaları haftanın ikinci işlem gününde de ticaret geriliminin etkisiyle düşüş trendini sürdürdü.

Asya hisse senetleri ticaret gerilimiyle düştü