Borsa günü yüzde 0.35 artı puanla kapattı

BİST-100 endeksi yüzde 0.35 kazançla 77.666 seviyesinden günü tamamladı

Güne satışla başlayan endeks 76.650 - 77.806  seviyeleri arasında işlem gördü. Türk Lirası'nın oldukça değer kaybettiği günde yüksek işlem hacminin görüldüğü BİST-100 endeksi günü yüzde 0.35 yükselişle   77.666 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 4.3 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün güne düşüşle başlayan endeks 77.141 seviyesine kadar geriledi. Öğleden sonra TCMB'nin açıklamaları sonrası dolar/TL hafif gevşerken, BİST-100 endeksi alıma yönelerek 77.733 seviyesine kadar yükseldi. Genel itibari ile yatay seyreden endeks günü bir önceki günün kapanışı ile aynı seviye olan 77.393 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 4.3 milyar TL oldu. Yeni güne yine TL'deki değer kaybı ile başlayan endeks yüzde 0.38 düşüşle 77.100 seviyesinden başladı.

Dolar ve Euro, Türk lirası karşısında rekor kırmaya devam ediyor

Gelişen para birimleri arasında en çok değer kaybeden Lira, borsa seansının bittiği şu saatlerde dolar karşısında 3.9290 seviyesine euro karşısında ise 4.1156 seviyesine kadar geriledi. Kurdaki bu soluksuz yükseliş sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Genel kanı; kurdaki artışın sonlanması için Merkez Bankası'nın etkili bir adım atması gerektiği yönünde...

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın izleyeceği politikalar ve Fed'in faiz artırımlarına yönelik beklentiler doların global bazda güçlü seyretmesine neden olsa da TL'de görülen negatif ayrışma Türkiye'ye ilişkin algının giderek kötüleştiğine işaret ediyor. Piyasada TL'de son dönemdeki değer kaybında ana etken olarak bu kaybı durdurmak adına TCMB'nin gerekli faiz adımlarını atamayabileceği endişeleri etkili olurken, hükümet kanadından piyasanın TCMB'yi faiz artırımı için baskıladığı yönünde gelen açıklamalar da bir yandan TCMB'den aksiyon beklentilerini azaltıyor. Anayasa maddelerinin görüşülmeye başlanmasının akabinde yaşanan bu yükseliş, maddeleri kabul edilmeye başlanmasının etkisiyle devam edecek gibi görünüyor. 20 Ocak’ta Trump’ın göreve başlamasından önce bugün yapacağı konuşmaya odaklanan piyasalarda özellikle doların hassas olacağı belirtiliyor. 

Bugün TSİ 19:00’da Donald Trump'ın basın konferansı olacak. Trump’ın gelecek dönemde izleyeceği politikalara, özellikle de maliye politikalarında gevşeme vaatlerine dair vereceği mesajlar önemli. Trump politikalarının büyüme ve istihdam açısından pozitif olabileceği, ancak enflasyon açısından da yükseltici yönde çalışacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, FED’in Trump etkisini nasıl dengeleyeceği de 2017’de takip edilecek önemli başlıklardan biri olacak.Yarın da FED Başkanı Yellen’ın açıklamaları bu nedenle önemli olacak.

Yabancı kurumlar MB'den faiz artırımı bekliyor

Kasım ayı cari açık verisinin aylık bazda 2 milyar 500 milyon dolar olması beklenirken, 2015 yılının Kasım ayına göre 32 milyon ABD doları artarak 2 milyar 268 milyon doları olarak gerçekleşti.  Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, bunun sonucunda, oniki aylık cari işlemler açığı 33.651 milyon ABD doları oldu.

Dünya Bankası Türkiye için büyüme tahminini düşürdü.  Dünya Bankası’nın Global Ekonomik Beklentiler raporunda; Türkiye ekonomisinin 2016 yılında % 2.5 (önceki: % 3.5), 2017 yılında % 3.0 (önceki: % 3.5), 2018 yılında % 3.5 (önceki: % 3.6) ve 2019 yılında ise % 3.7 büyüyeceği öngörüsü bulundu. Kuruluş, siyasi belirsizlik ve finansal piyasalardaki dalgalanmanın Türkiye’nin görünümü üzerindeki aşağı yönlü riskleri önceki tahminlere göre arttırdığının altını çizdi.

JP Morgan Merkez Bankası'nın dün aldığı önlemlere ilişkin raporunda, "Güven krizinin daha da genişlediğini düşünürsek, mevcut durumda Türk lirasına istikrar kazandırmak için 150-200 bp artırım gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Morgan Stanley 2016-2018 yıllarına ilişkin Türkiye büyüme tahminlerini aşağı revize etti. Morgan Stanley, 2016 yılı için Türkiye büyüme tahminini yüzde 2.7'den yüzde 2.2'ye, 2017 için yüzde 2.6'dan yüzde 2.3'e, 2018 için yüzde 2.4'ten yüzde 3.2'ye revize etti.

ABD Başkanı Barack Obama, Chicago kentindeki veda konuşmasında, 8 yıllık başkanlığı döneminde başta ekonomi olmak üzere birçok alanda başarılı olduğunu ve göreve geldiği günden daha iyi bir ülke bıraktığını savunarak, Amerikan halkına "umutlu ve dirayetli olmaları" çağrısında bulundu.

3 hisse için AL, 3 hisse için SAT tavsiyesi

 

TL'deki değer kaybı devam ediyor

 

Piyasalarda günün önemli gelişmeleri