Anel’de yatırımcı perişan, patron zengin!

Anel Telekom’da neler oluyor? Yatırımcıdan bir senedir süren ‘satış pazarlığı’nda şok iddia… Yıllardır süren mağduriyette büyük isyan… İşte o bomba mail…

BORSAGUNDEM.COM / ÖZELHABER

Yatırımcısını mağdur eden, alın terini hiçe sayan, büyük zararlara sebep olan borsadaki halka açık şirketlerin başında gelen Anel Telekom’a duyulan tepki dinmek bir yana, yağmur gibi yağıyor.
Yaklaşık bir yıldır ‘satıldı, satılıyor’ duyurularıyla heyecanlanan yatırımcıların nasıl oyalandığı Kasım sonu KAP’a gönderilen duyuruda gözler önüne serildi. Şirket, “Netice alınmadı, görüşmeler sonlandı” dedi ama bir yatırımcı bombayı patlattı. Borsagundem.com’a gönderilen mailde, 'söz konusu Hollandalı şirketin paravan olduğu, olayın kurgulandığı, hisselerde manipülasyon yapıldığı' iddia edildi.
Ana pazarda işlem görürken ay başında Borsa İstanbul tarafından ‘aktif bir faaliyeti kalmadığı’ gerekçesiyle işleme kapatılan ve 5 Aralık 2016 tarihi itibariyle de ‘Yakın İzleme Pazarı’na alınan hissenin değeri 0.61 kuruş. 2010 yılında 3.40 TL’den halka arz edilen hisse şu an dibin dibinde. Kayıp yüzde 90. İşte vaatlerle çıkılan yolda, bir hissenin geldiği nokta.

Anel Telekom Yakın İzleme Pazarı'nda işlem görecek

 YATIRIMCI AĞLIYOR, YA RIDVAN ÇELİKEL?

Peki, büyük umutlarla birikimlerini Anel Telekom’a yatıran tasarruf sahiplerinin rüyalarını kabusa çeviren şirket patronu ne durumda? Anel Telekom’un iştiraki Anel Yapı’ya ait yüzde 7.5 oranındaki payı, daha yüksek miktarda pay sahibi Anel Elektrik’e devreden, yüzde 9 oranında ortağı olduğu Anel Telekom’un içerisindeki 31 markayı yüzde 59 oranında ortağı olduğu Anel Elektrik’e sadece 500 bin lira karşılığında hediye eden Rıdvan Çelikel’i sormaya gerek var mı? Halka açık Anel Telekom kontrol paylarını kaybederken kulislerde konuşulanlara bakın: “Yatırımcı kaybetmiş, perişan, ağlıyor, patron zenginleşmiş, sevinçten gözyaşı döküyor!!”

Anel Telekom’da tarih tekerrür mü edecek?

BİR YATIRIMCIDAN BOMBA İDDİA: O ŞİRKKET PARAVAN

Varını yoğunu, göstere göstere içi boşaltılan Anel Telekom’da eriten vatandaşlar ise hakları için mücadeleden yılmıyor. Borsagundem.com’a, otoritelere maille şikayet ediyor. İşte bir yatırımcı, müthiş iddiaları kaleme almış, yazıyor: “KAP’a sürekli satış haberleri gönderdiler, Kasım 2016’da ise satış sonuçsuz kaldı dediler. Görüşme yapıldığı söylenen Acredo Technology BV’nin paravan bir şirket olduğu ortaya çıkmıştır. Bu arada Rıdvan Çelikel tarafından Anel Telekom'a bağlı diğer marka hakları vs Anel Elektrik’e aktarılarak, şirketin içi boşaltılmıştır.”

Marka değeri hasılata göre hesaplanır

BORSA GÜNDEM, 500 BİN TL’LİK KOMEDİYİ MARKA USTASINA SORDU

Halka açık Anel Telekom üzerinden yatırımcıların içine düştüğü perişanlığı, şirkette yaşananları cesur manşetleriyle sürekli canlı tutan Borsagundem.com, 18 Haziran 2015’te yaptığı haberde, 2012 yılı rakamlarıyla 17 milyon dolar marka değerine sahip Anel Telekom’un içindeki değerli markaların, 19 milyon dolar marka değerine sahip Anel Elektrik’e 500 bin TL’ye nasıl transfer edildiğini gözler önüne serdi. Haberde dünyanın en önemli marka değerleme şirketi Birandfinance’ın konu hakkında Borsagundem.com’a yaptığı çok özel açıklamaları yer aldı.
‘Anel markaları ile ilgili geçmişte yaptıkları değerleme fiyatlarına karşın Rıdvan Çelikel’in çok daha düşük fiyata başka bir şirketine yaptığı devir işlemlerine’ yönelik sorumuza, Anel markasının yurt içi ve yurt dışı piyasalarda bilinirliği çok yüksek olmasını da dikkate alan Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner ‘in yanıtında, şirket içindeki 31 markanın katkısının milyonlarca liralık bir meblağla ölçülebileceğinin işareti gizliydi. İlgüner’in yatırımcıya mesaj ise açıktı: “Hissedarlar, eğer hakları zarar görüyorsa, adil (fair) değerlendirme talep edebilirler.”

SPK, Anel'de duruma el koydu

“GRUP ŞİRKETLERİNDE MARKA DAHA DEĞERLİDİR”

NBB Advisors ortaklarından marka değerleme konusunda Türkiye’nin en önemli isimleri arasında gösterilen Ercan Aslantürk ise grup şirketlerinde, marka değerinin çoğu kez şirketin finansal değerinin önüne geçtiğini belirtirken, “İştiraklerden birisinin marka bilirliği ve marka güveni yüksekse bu grubun diğer şirketlerinin de dolaylı olarak marka değerlerine olumlu yansımaktadır” dedi.
Uzman yorumlarından ortaya çıkan manzara ise “Bu kadar değerli markalar, 500 bin TL’den daha fazlasını hak ediyor” oldu.

Anel’de 'akıllı' hırsızlık

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL’DA HİSSEDARLAR NE İSTEDİ?

2015’te Anel Telekom’da İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararıyla başlatılan Olağanüstü Genel Kurul süreci, halka açık bir şirkette örtülü kazanç aktarımı iddiaları zemininde, tam bir hesap sorma olarak geçti. Anel Telekom’un yüzde 55 iştiraki Anel Yapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payın, grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e devredilmesi ve Anel Telekom’un aktifinde bulunan markaların 500 bin liraya Anel Elektrik’e satılması, Olağanüstü Genel Kurul'un en önemli gündem maddeleriydi. Yeni bir değerleme raporu olduğu, Rıdvan Çelikel'in kendi şirketine bağış yaptığı, şirkete alınan lüks araçların aile fertlerine tahsis edildiği gibi önemli gelişmeler Genel Kurul'da konuşuydu. Verusa Türk, yabancı fon temsilcileri ve yatırımcılar Anel Elektrik'ten 30 milyon lira istedi.

BORSAGUNDEM.COM YAZDI, SPK EL KOYDU

13 Ekim2015’te Borsagundem.com, yatırımcının yüzünü güldüren bir manşetle flaş bir ‘el koyma’yı kamuoyuna duyurdu: “Anel'in 31 markasını 500 bin liraya devretme kararı SPK'dan döndü.” Haberde önemli detaylar yer aldı. Buna göre, Anel Telekom’un 31 markasını Anel Elektrik’e 500 bin liraya devretmesine izin vermeyen SPK, Şirketin, uluslararası değerleme standartları kapsamında değerleme yapması için Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Değerlendirme Komitesi’ne başvurmasını istedi.
Değerli markaların 500 bin lira gibi oldukça düşük bir rakama devredilmesi kararını inceleyen SPK, Artıdeğer Uluslararası Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik AŞ, Yorum YMM ve Bağımsız Denetim AŞ ve Aday Bağımsız Denetim ve SMM AŞ tarafından hazırlanmış olan marka değerleme raporlarında Anel markasının değerlemelerinin doğru olmadığını belirtiyordu. O gün tüm gözler Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Değerlendirme Komitesi’ne çevrildi. Bugüne gelindi ancak bir ses yok. Yatırımcılar hala dört gözle Komitenin yapacağı yeni değerlendirmeyi bekliyor.

ANEL’DE ‘AKILLI’ HIRSIZLIK

Tüm bu olanların devamında bu kez de ilginç bir hırsızlık vakası patladı! Borsagundem.com, 2015 Mayıs’ında hayretler uyandıran soygunu manşete taşıdı. “Anel’in övündüğü ‘akıllı’ binasına hırsızlar nasıl girdi, niçin sadece muhasebenin bilgisayarlarını çaldı?” sorusu akılları karıştırdı. Ümraniye’deki Anel İş Merkezi’nin girişinden asansörüne, ofislerdeki şifreli kapılarından koridorlara kadar son model teknolojiyle akıllandırıldığı ama adi bir hırsızlık olayına engel olamadığı anlaşılan binada kamera kaydının olmaması da dikkat çekiciydi. Üstelik Rıdvan Çelikel’in, yaptığı akıllı binalarla övünen bir isim olduğu düşünülürse…

GÜNDEMİ DEĞİŞTİREN ‘SATIŞ’ HABERİ

Borsa kulisleri arka arkaya operasyonlara maruz kalan Anel Telekom bombalarıyla sarsılırken, sürekli cepten yiyen yatırımcı kara kara düşüne dursun, gündem bir anda satışla değişti. Ocak 2016’da KAP’a yapılan açıklamada Anel Telekom hisselerinin Acredo Technology BV'ye satışında anlaşma sağlandığı duyuruldu. Şirket, beher hisse fiyatı 1,50 TL ve 1,70 TL arasında kalmak kaydıyla kapanış gününde şirketin öz kaynaklarının tutarına bağlı olarak belirlenecek fiyattan olmak üzere hisse devir sözleşmesi imzalandığını açıklandı.
KAP açıklamasında ayrıca ”Hissedarlarımızdan Rıdvan Çelikel, Avniye Mukaddes Çelikel ve Mahir Kerem Çelikel, de şirketimizde sahip oldukları payların tamamını yine Acredo Technology BV'ye gerekli onayların alınmasından ve Hisse Devir Sözleşmesi'nde belirtilen ön şartların yerine getirilmesi akabinde satmak üzere sözleşme imzaladıklarını bildirmişlerdir” denildi.

YATIRIMCI “SAHTEKARLIK,MANİPÜLASYON VAR” DİYOR

Ve geçtiğimiz günlerde KAP’a yeni bir duyuru düştü. Anel Telekom, Hollandalı bir şirketle yürütülen ve aylardır ısıtılan satışın gerçekleşmediğini, sürecin sonlandırıldığını açıkladı. Şirketi, gelişmeleri çok yakından izleyen, açıklamaları günü gününe takip eden, yorumlayan bir yatırımcı da bardağı taşıran son damlada bomba gibi bir iddiayı otaya attı. “Acredo Technology BV şirketinin 15/09/2015 tarihinde kurulan paravan bir şirket olduğu, hisselerde manipülasyon yapıldığı araştırılmalıdır”

Yatırımcı gönderdiği mailde özetle şunları yazıyor:

“Borsanızda işlem gören Anel Telekom yatırımcısıyım. Bilindiği üzere adı geçen şirket bir
buçuk yıllık süreçte 18/09/2015 tarihinden başlayarak Hollanda merkezli Acredo Technology BV.'ye satış haberlerini aralıklarla Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na ( KAP ) göndermiş, 30/11/2016 tarihinde KAP'a gönderdiği son haberle de bu satışın tamamen sonuçsuz kaldığı bildirilmiştir. Acredo Technology BV şirketinin 15/09/2015 tarihinde kurulan paravan bir şirket olduğu ortaya çıkmıştır. Sözde satış hikâyesinden 3 gün önce kurulmuş. Bu arada Rıdvan Çelikel tarafından Anel Telekoma bağlı diğer marka hakları vs Anel Elektrik’e aktarılarak, şirketin içi boşaltılmıştır. Hissedarlardan Verusa Holding durumu fark edip dava açmış. Her gün milyonlarca lot satış yapıyor, daha sonra Verusa Holding haber yollamaya başlıyor, biz şu gün 1 milyon lot sattık, geçen gün 2 milyon lot sattık. Verusa Holding borsada satmaya devam etmiş ta ki Borsa Yönetiminizin 29.11.2016 tarihinde Anel Telekomu borsada işleme kapatana kadar. 30.11.2016 tarihinde Anel Telekom yönetimi şirketin satışının olmadığını KAP’a bildirmesiyle 01/12/2016 tarihi itibariyle borsanızın yaptığı incelemede şirketin faaliyetlerinin kalmadığı ve kotasyon yönergesinin 35/ 1-c maddesi Anel telekom hisselerinin yakın izleme pazarına alındığı kararı alınmıştır. Fakat Anel Telekom'u satın alacağı söylenen Hollanda merkezli şirketin paravan bir şirket olduğu ve şirket hisselerinde manipülasyon yapıldığına dair araştırılması gereken birçok iddialar vardır. Faaliyeti kalmadığını belirttiğiniz şirketin gözaltı pazarında bile olsa durum netleşene kadar işlem görmemesi gerekmektedir. Şahsım ve birçok küçük yatırımcıların mağdur edilmemesi için bu konuda ihmali olanlar araştırılmalıdır. Borsa yönetimi gözaltı pazarına alarak küçük yatırımcıyı daha da mağdur etmiştir. 2 günde hisse yüzde kırk düşmüştür. Bu gidişle kottan çıkarılacağı aşikardır. Önce şirketi borsaya alıp halka yüzde 54 oranında arzet, sonrada şirketin içerisini boşalt. Bu taktik işletilmekte…”

İşte Anel Telekom gerçeği… Yatırımcının şok iddiaları böyle, şimdi gözler otoritelerde…

YENİ BOMBALAR BORSAGUNDEM.COM’DA

Cesur haberciliğiyle borsadaki tezgahları açığa çıkaran, ahlaksız pazarlıkları, halka açık şirketlerdeki kirli oyunları gözler önüne seren Borsagundem.com’da yeni bombaları okumaya hazır olun. Çünkü, “Rıdvan Çelikel Anel Elektrik’i halka açarak cebine ne kadar para indirdi? Bugün şirketin değeri hangi seviyeye geldi? Beykoz’daki iki yalı hangi parayla alındı? Binlerce yatırımcı nasıl mağdur oldu?” sorularının yanıtları yakında tüm ayrıntılarıyla Borsagundem. com da olacak...