ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 4'ü aştı

Fed'in şahin açıklamaları ve Japonya'nın, ABD tahvili satacağına dair endişelerle 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 4'ü aşarak 14 yılın zirvesine çıktı.

Fed'in sıkılaştırma politikasına bağlı kalacağını ve faizin önümüzdeki dönemde de artacağına dair açıklamaları piyasalarda resesyon endişelerini artırıyor.

Bu endişelerin yanı sıra, dolardaki yükselişle beraber ülke para birimlerindeki zayıflamayla merkez bankalarının ABD tahvillerini satabileceğine yönelik kaygılar da arttı.

Euro ve sterlindeki sert düşüşün yanı sıra Japon yeninin de dolar karşısındaki değer kaybı hızlanmış ve Japonya Maliye Bakanlığı, 24 yıl sonra ilk kez döviz piyasasına müdahalede bulunmuştu.

Japonya'nın para birimine yeni müdahaleleri finanse etmek için ABD tahvili satacağına dair endişelerin artmasıyla, ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 4,015'e yükselerek Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu.

1970’lerden bu yana en kötü yıl

ABD devlet tahvilleri endeksi, St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın Merkez Bankası’nın kredibilitesini korumak için faizleri yükseltmeye devam etmesi gerektiği konusunda uyarıları sonrası 1970’lerden bu yana en kötü yılını geçirdi.

Değer kaybeden yene müdahalede bulunmak için Japonya’nın daha fazla ABD tahvili satmak zorunda kalacağına dair spekülasyonlar da ABD tahvilleri üzerindeki baskının artmasına neden oluyor.

Yıl başından beri 250 baz puan arttı

Gösterge ABD 10 yıllık tahvil getirisi bugün 7 baz puan artarak yüzde 4,015’e yükseldi. Son artışla birlikte getirileri 2022 başından beri 250 baz puan civarında artmış oldu. Bloomberg borç göstergesinin bu yıl yüzde 14 değer kaybetmesiyle birlikte hazine tahvilleri 1973’ten beri en büyük yıllık değer kaybına hazırlanıyor.

“Dünkü ABD verileri makuldü ve doların yen karşısında daha da yükselmesi tahviller için negatif bir duruma işaret ediyor” diyen Nomura Inc. Oran Stratejisti Andrew Ticehurst, “Dolar/yen paritesinde 145’e yaklaşıldıkça yeni müdahale beklentileri artıyor ve Japonya’nın bunu yapabilmek için tahvil satması gerekebileceğinden endişelenenler var” ifadelerini kullandı.

Merkez bankalarının bilançolarını küçültmesiyle oluşan zayıf likidite ve artan dalgalanmaların finansal çalkantıyı şiddetlendirebileceği değerlendiriliyor.

Japonya'dan döviz piyasasına 3,6 trilyon yenlik müdahale

 

Japonya, 24 yıl sonra döviz piyasasına müdahale etti

 

BoE, yeniden uzun vadeli devlet tahvili satın alacak

 

Bullard: Kaos istemiyorsak enflasyon düşmeli

 

Fed üyelerinden enflasyon mesajı