71 maddelik kanun teklifinde SPK'ya yeni yetki

AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu torba yasada, SPK'ya portföy yönetim şirketlerinin emeklilik yatırım fonlarına ilişkin faaliyetlerini gözlemleme, analiz ve raporlama yetkisi veriliyor

AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan ve 71 maddeden oluşan torba yasa teklifi, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) ilişkin önemli düzenlemeler içeriyor.

4632 sayılı Bireysel Emeklilik ve Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun 20/A maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklik ile Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) portföy yönetim şirketlerinin emeklilik yatırım fonlarına ilişkin faaliyetlerine yönelik gözetim yetkisinde kullanılmak üzere gerekli altyapıyı kurma, analiz ve raporlama yapma yetkisi veriliyor.

BSMV'DEN İSTİSNA

6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun 29. maddesinin birinci fikrasına eklenen yeni "ç" bendi ile ise, sermaye piyasalarına derinlik kazandırmak ve bu piyasalardaki ürünleri çeşitlendirmek için varlık finansman fonlarının sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler nedeniyle lehe aldıkları paraların banka ve sigorta muameleleri vergisinden (BSMV) istisna tutulması amaçlanıyor. Bu kapsamda yapılan düzenleme ile, söz konusu fonların sermaye piyasası araçlarına sahip olmaları veya sermaye piyasasında yaptıkları işlemler nedeniyle elde ettikleri gelirler ile sermaye piyasası araçlarının devri dolayısıyla elde ettikleri gelirlerin BSMV'den istisna olması öngörülüyor.