2021’de borsaları bekleyen 3 büyük risk

Borsalar 2021 yılına ekonomik toparlanmaya ilişkin büyük umutlarla girdi. Ancak küresel piyasalardaki tehditler bu iyimser tablonun yeniden değerlendirilmesine neden olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tahvil yatırımı devi Pacific Investment Management Company (Pimco) yatırım uzmanları, 2021 yılında küresel ekonomik toparlanmanın yolunun risklerle dolu olduğu konusunda uyarıyor.

Marketwatch’un haberine göre Pimco’nun Küresel Ekonomi Danışmanı Joachim Fels ve Küresel Sabit Gelir Baş Yatırım Sorumlusu Andrew Balls Salı günü paylaştıkları notta önümüzdeki 12 ila 18 ayın aşırı iyimserliği destekleyecek bir dönem olmadığı konusunda uyardı. Firmanın yatırımcı notuna göre gevşek mali ve parasal politikalar hisse senetleri fiyatlarının ve şirket tahvillerinin fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu. Ancak bu destek riskli varlıklar tarafından çoktandır satın alındı. Yatırımcılar döngüsel hisselerdeki toparlanmanın beklenildiği gibi gerçekleşmemesi durumunda savunmasız kalabilir.

Raporda reflasyon umutlarını yok edebilecek üç temel risk konusunda uyarı yapılıyor. Pimco yatırım uzmanlarına göre bu üç teme risk; Çin’in ekonomi politikalarının küresel ekonomiye etkisi, mali yorgunluk ve pandemi nedeniyle oluşan atmosferden ekonominin yara alması.

Tüm bur risklerin başında büyük ekonomilerdeki politika yapıcıların ek mali teşvik politikalarını ilerletme iradesini kaybetme riski yer alıyor. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde mali ve parasal desteklerin azalması 2021’in ikinci yarısında ve 2022’de ekonomik toparlanmanın engellenmesiyle sonuçlanabilir.

Pimco raporuna göre “dev bütçe açıkları gerçeği” gelişmekte olan ekonomilere ilişkin şüpheleri arttırarak harcamaların ve varlık satın alma fiyatlarının sınırlandırılmasıyla sonuçlanabilir.

Bir diğer endişe ise Çin’in kredi büyümesini azaltma çabalarının ekonomik toparlanmaya ne derece darbe vuracağı.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisinin daha önceki mali koşulları sıkılaştırma girişimleri, Çin'in emtia ve hammaddelere olan büyük iştahına bağlı olan gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin büyümesini yavaşlatmıştı.

Pimco raporu, ekonomik büyümenin tehdit altına girmesinin engellenmesi için Pekin ekonomisinin düşük kaldıraç çabaları ve işletmeleri destekleme arasında bir denge araması gerektiği belirtiliyor.

Ancak Pimco stratejistlerine göre yüksek kaldıraçlı 14 trilyon dolarlık bir ekonomide bu dengeyi sağlamak için gösterilen her türlü çaba, aşırı sıkılaşma riskini beraberinde getiriyor. Raporda, her türlü dengeleme hamlelerinin, Çin'den gelen talebe büyük ölçüde bağımlı olan ekonomi ve sektörlerdeki oluşması muhtemel olumsuz küresel etkilerinin beklenenden daha keskin bir büyüme yavaşlamasına yol açması anlamına gelecek zorlukları beraberinde taşıdığı konusunda uyarı yapılıyor.

Bir diğer endişe de salgın sebebiyle ekonomilerdeki düşüşün yol açtığı davranış değişikliklerinin kalıcı olup olmayacağıydı. Tüketiciler daha temkinli hale gelir ve işletmeler geleceğe yatırım yapmaya daha az istekli hale gelirse, Pimco stratejistleri, ekonomistlerin toz pembe büyüme tahminlerini kısmak zorunda kalabileceklerini düşünüyor.

Tüm bunlar yatırımcıların borsalarda reflasyon ticareti yaparken dikkatli olması gerektiği anlamına geliyor.

Pimco’dan yapılan açıklamada, "Salgın sonrası toparlanma, on yıl süren boğa piyasasını bir kez daha başlatmayacak. Bunun aksine ekonomik toparlanma ticaretinin bitmesinin ardından zorlu bir piyasa ortamı bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

 

Ünlü borsacı: Piyasaların sonu iyi değil

 

Uber'e erişim engeli kaldırıldı

 

Borsa İstanbul'da yükseliş hız kesmiyor