Ana SayfaHisse Öneri ListesiBeklentisi yüksek hisseler---

Beklentisi yüksek hisseler

1 / 14
Beklentisi yüksek hisseler
06 Nisan 2015 - 15:32 www.borsagundem.com

Mayıs ve Haziran aylarında temettü dağıtımı yapıldığına dikkat çeken analistler, yatırımcılar için hem temettü beklentisi olan hem de fiyat açısından "al" veren hisseleri belirledi...
2014 yılsonu bilançoları açıklandı. Şirketler genel kurullarını yapmaya başladı ve şimdi de karlı şirketlerin temettü (kar payı) verip vermeyeceği yavaş yavaş netleşiyor. Evet, bugünlerde hisse senedi yatırımcıları en çok temettü verecek şirketleri merak ediyor.
Bütün borsa yatırımcılarının bildiği gibi, hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin açıklanan bilançolar sonrasında karlarından temettü ödeyip edemeyecekleri dikkatle takip edilir. Çünkü yılsonu şirket bilançolarının açıklanmasının ardından şirketler genel kurullarını yaparak -karlı iseler- bu kardan şirket ortaklarına belli bir oranda temettü verir. Diğer bir deyişle temettü, şirketlerin bir yıl içerisinde elde ettikleri kar üzerinden ortaklarına sahip oldukları hisse oranına göre ödedikleri tutardır. Zaten temettünün sözlük anlamı da "kar payIdır. Şirketlerin yılsonu finansal tabloları ile genel kurul ve temettü miktarlarının açıklanmasının ardından, genel olarak mayıs ve haziran aylarında temettü dağıtımı başlar.
Temettü üç şekilde dağıtılabilir. Genel kuruldan onay almak koşulu ile temettü dağıtımı kararı alan şirketler yatırımcılarına elde edilen kardan nakit temettü verebilir. Ya da yatırımcıların elinde bulunan hisse adedine oranla bedelsiz hisse senedi veya son olarak da belli bir oranda hisse, belli bir oranda ise nakit kar payı olarak dağıtımı yapabilirler. Yatırımcıların bir şirketin temettü ödemelerinden faydalanabilmesi içinse şirketin açıkladığı temettü ödeme tarihinden bir gün önce şirket hisselerini satın alması yeterlidir. Temettü dağıtım tarihi ise şirketin genel kurulunda onaylanmasının ardından hissedarlara duyurulur.
2010 yılından bu yana baktığımızda borsada yer alan ve temettü ödeyen şirket sayısının 109-122 ara-sında değiştiği, 2014'te ise 115 şirketin temettü dağıttığı görülüyor. 2015 yılında ise (2014 yılının karım) 114 şirket temettü dağıtacağını açıkladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)