E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriYatırımcıların Kipa isyanı!---

Yatırımcıların Kipa isyanı!

Yatırımcıların Kipa isyanı!
13 Haziran 2016 - 13:32 borsagundem.com

Migros’a satış sonrası hisseleri yüzde 40 oranında değer kaybeden Kipa’nın küçük hissedarları isyan ediyor

BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL HABER

Migros ve Tesco, İngiltere kökenli uluslararası büyük perakende kuruluşu Tesco’nun Türkiye’de bulunan mağazalarının, Migros Ticaret A.Ş.’ye hisse devri için anlaşmaya varıldığını kamuoyuna açıkladı. Anlaşmaya göre Tesco Overseas Investments Limited’in Türkiye’de 21 ilde bulunan 26 AVM ve 168 mağazasını Migros Ticaret bünyesine katacak; Tesco Overseas Investments Limited’in, Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Lojistik ve Gıda Sanayi A.Ş.’deki yüzde 95.5 hissesi 302 milyon TL değerle Migros tarafından satın alınacak. Satıştan sonra Migros’tan yapılan açıklamada nihai satın alma değerinin kapanış düzeltmelerine bağlı olduğu belirtildi. 2015 mali yılsonu itibariyle Migros’un 9.4 milyar TL cirosu Tesco Kipa’nın ise 2.2 milyar TL cirosu bulunuyor.

HİSSELER YÜZDE 40 DÜŞTÜ

Satış açıklaması sonrası 2.40 lira olan Kipa hisseleri, fiyatın açıklanmasıyla sert düşüşe geçti. Bugün de yaklaşık yüzde 20 gerileyen hisse 1.510 lira oldu. Birkaç günlük kayıp yüzde 40’a ulaştı. Kipa’nın fiili dolaşımdaki payı yüzde 4.5 olmasına rağmen çok sayıda yatırımcı satıştan dolayı mağdur oldu. Hissede yaşanan gelişmelere tepki gösteren yatırımcılar borsagundem.com’dan mağduriyetlerini gündeme taşınmasını talep ediyor. 

KÜÇÜK YATIRIMCI İÇİN AYRILMA HAKKI

Elinde hisse olan küçük yatırımcılara ayrılma hakkı tanınması gerektiğini belirten bir yatırımcı, SPK’nın ‘Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği’ni hatırlatarak, “Bu tebliğin 12. Maddesi’ne hangi hallerde ayrılma hakkının doğmadığı söyleniyor ve ben burada Kipa’yı kurtaracak bir madde göremedim. Yani, benim ilgili tebliği okuduğum zaman anladığım, Kipa’nın küçük ortaklarının ayrılma hakkı talep edebileceği. Ayrılma hakkı hesaplanması gerekseydi ve velev ki bugün hesaplansaydı hisse başı 2.28TL olacaktı (son 30 günlük hareketli ortalama)” diyor. 

KİPA’DAN GELECEK AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Muhtemel bir ayrılma hakkı kullanımında ilave maliyetin Kipa tarafından yapılacağını belirten aynı yatırımcı, İngiltere’den gelen haberlerde geçen satış fiyatıyla, kendilerinin hesapladığı satış fiyatı arasındaki fark da hesaba katılırsa, Kipa’nın azınlık hissedarlarına ayrılma hakkı tanınabileceğini belirtiyor. “Burada ayrılma hakkı için bir üst limit belirlenebilir” diyen yatırımcı Doğan Holding örneğini veriyor ve dolayısıyla Kipa tarafından gelecek açıklamalara odaklanmak gerektiğini vurguluyor.

GÖZLER SPK’DA

Mail yoluyla konunun gündeme taşınmasını isteyen bir başka yatırımcı ise Kipa’nın satışıyla ilgili haberlerin çıkmasıyla hisseye talebin arttığını ve fiyatın 2.60 lira seviyesine çıktığını belirtiyor. Satış sonrası hissede yaşanan sert düşüşün yatırımcıları mağdur ettiğini belirten Kipa hissedarı, SPK’nın çağrı muafiyeti talebini kabul etmemesi gerektiğini belirtiyor.

Kipa’nın Migros’a satışından dolayı mağdur olduğunu söyleyen bir diğer yatırımcı ise “Satışın detayları ile ilgili hiçbir bilgimiz yok. Piyasa değerinin 10’da birine satıldı. Bir de çağrı muafiyeti söz konusu. Bu da elimizdekilerin pul olması demek” diye isyan ediyor. Şirket hisselerinin 2 günde yüzde 40 oranında değer kaybettiğini vurgulayan yatırımcı, bu karmaşanın devam etmesi halinde yatırımcıların daha fazla kayba uğrayacağını söylüyor.

Borsagundem.com’a telefon ve mail yoluyla tepkilerini ileten yatırımcılar Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) satıştan dolayı yatırımcıları mağdur etmeyecek bir çözüm bulacağına inanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bayram tarakcı hala 20 Şubat 2020 20:41

    hala hakkımızı  bekliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiz

  • bayram tarakcı12 Ocak 2020 22:04

    kipadan beklentilerimizi   beklliiiyyyyoooorrrrruuuuzzzzz

  • mehmet14 Haziran 2016 16:17

    allah belasınıversin yazık migros bu kadar küçükmüş bu kadar kalleşmiş

  • Ömer Lütfi14 Haziran 2016 15:58

    Arkadaşlar ben bimere yazdım sonuç ne olur bilmiyorum henüz cevap gelmedi.

  • volkan14 Haziran 2016 11:13

    borsada yönetim yok mu????bir hisse %10 yükseilince devre kesici var da 3 günde % 60 DÜŞEN Hisse bozuntusuna neden yok????Madem bu hisse bu kadar değersizdi NEDEN HİÇ UYARI YAPMADINIZ????????neden C yada B GRUBUNA DÜŞÜRMEDİNİZ??? Yazık,,,,bu rezil yönetime..Netaş düşerken otomatik seans durdurma spk tarafından devreye girdiğini gördüm şaşırdım spk hisse duserkende dervre kesiciyi çalıştırıyordu bu hissede niye devre kesici çalışmadı.. gelın hıssesı olsun olmasın herkes bırlık olsun her yere yazssın mıgrosun kurumsal sayfasına dek bı pecete almayacagım denılsın

  • serkans14 Haziran 2016 00:56

    Allah Yardımcıalrı olsun boyle şirketler oldukca imkb hiç kusura bakmasın mılet gelmez kıbrısa gıdıp kuamr oyna imkb ye gırmekden daha makbul sen reklam et yap degerlı olcak dıye sonra mılletın elıne ver bu resmen ali cengız oyunu ınsallah spk uyanırda der dur dostum hele sen ne aldında kıme ne satyosun derrr

  • DahaFazlaOlmaz13 Haziran 2016 23:57

    Lütfen imzalayalım. Lütfen yayalım her mecrada... https://www.change.org/p/spk-kipa-daki-k%C3%BC%C3%A7%C3%BCk-yat%C4%B1r%C4%B1mc%C4%B1-ky-i%C4%9Ffaline-dur-denilsin sevgiler

  • murat13 Haziran 2016 15:35

    elinde olanlar için üzgünüm ,hisse değeri olan fiyata düşüyor hepsi o.

  • memsazede13 Haziran 2016 13:40

    Ayrılma hakkı var da ne oluyor. Memsa da ayrıldık da ne oldu üç yıl oldu hala ayrılma bedelleri ödenmedi. SPK hiç birşey yapmıyor. Mahkemeler ise yıllar sürüyor...