E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasada artan siyasi ve jeopolitik riskler etkili oluyor---

Piyasada artan siyasi ve jeopolitik riskler etkili oluyor

Piyasada artan siyasi ve jeopolitik riskler etkili oluyor
04 Kasım 2016 - 17:01 borsagundem.com

Işık FX; kurdaki yeni rekorun, HDP'ye düzenlenen terör operasyonu ile geldiğini belirtti

Tarım Dışı Geçti, Dikkatler Başkanlık Seçiminde
Çarşamba günü sonuçlanan FOMC toplantısının ardından piyasaların gözü ABD'den açıklanacak Ekim ayı istihdam raporundaydı. Ekim ayı tarım dışı istihdam verisi 161K ile beklentilerin hafif altında açıklandı. Geçtiğimiz dönem verisine dair gelen yukarı yönlü revize dikkat çekiciydi. Fed'in geçtiğimiz dönemlerde de istihdam görünümüyle ilgili büyük bir sorunu olmadığını biliyoruz. Veri seti de bu görünümü değiştirebilecek bir niteliğe sahip değil. Özellikle ortalama saatlik kazançlarda beklentilerin üzerinde gelen yükseliş Fed'in elini rahatlatacak bir diğer gelişme. Kasım ayı toplantısında enflasyon beklentilerine dair söylemler bir nebze olsun iyileştirilmişti. Enflasyona olabilecek olumlu katkısı nedeniyle ortalama saatlik kazançlardaki yükselişin tabloyu iyimserleştirdiği son derece açık. İş gücüne katılım oranında büyük bir değişim yaşanmamasına rağmen işsizlik oranında yaşanan gerileme raporda göze çarpan diğer önemli ayrıntılardan.

Kurdaki Yeni Rekor, HDP'ye Düzenlenen Terör Operasyonu ile Geldi
Dün gece güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği terör operasyonu kapsamında HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da dahil, HDP'li 12 milletvekili gözaltına alındı. Mayıs ayında milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin kanun değişikliğinin ardından, milletvekillerinin yargılanmasına başlanmıştı. Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada vekillerin, yürütülen terör soruşturması kapsamında daha önce çağrılmasına rağmen ifadeye gitmedikleri gerekçesiyle gözaltına alındıkları bildirildi. Partinin Eş Başkanları tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edilirken, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve HDP'li iki vekil çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Gece saatlerinde başlayan gözaltı operasyonları ve gün içerisindeki tutuklama ve tutuklama talepleri sonrası TL varlıklarındaki değer kaybının hızlandığını görüyoruz. Endeks tarafında kayıplar yüzde 3'e kadar yükselirkenn, dolar/tl paritesi 3.1550 ile euro/tl paritesi ise 3.5010 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

USDTRY
Kurda rekor üzerine rekorlar gördüğümüz bir gün yaşıyoruz. Günün ilk saatlerinden itibaren HDP Eş Genel Başkan ve milletvekillerinin gözaltına alındığı haberinin düşmesiyle birlikte yönünü yukarıya çeviren Dolar/TL, doğu ve güneydoğudan gelen terör saldırılarının etkisiyle birlikte yükselişini sürdürüyor. Artan siyasi ve jeopolitik risklerin etkisiyle, kurda günlük yükseliş yüzde 1,5'e yaklaşırken, BIST-100 yüzde 2,5'e yakın negatif seyrediyor. Teknik olarak baktığımızda 3,1500 direnç seviyesinin oldukça kritik olduğunu söyleyebiliriz. 3,15'in üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmemiz halinde yukarı yönlü hareketin yeni hedefi 3,17 seviyesi olabilir. Yaşanabilecek geri çekilmelerin ise gerek dolar endeksindeki yükseliş, gerek yurtiçi gelişmeler ile birlikte sınırlı olabileceğini düşünüyoruz. Bu sınırlı geri çekilmelerde ise 3,1360 ve 3,1270 seviyeleri yükselişe destek olabiliir.

EURUSD
Kurda ABD tarım dışı istihdam verisinin gölgesinde Euro Bölgesinden PMI verileri açıklandı. Markit tarafından gerçekleştirilen Ekim ayı bileşik PMI anketi 53.3 ile beklentilerin altında kaldı. ABD'de ise Ekim ayında tarım dışı istihdama 161 bin kişi katılırken, beklentiler 175 bin kişinin katılması yönündeydi. Ortalama saatlik kazançlarda ise Ekim ayında yüzde 0.4'lük bir artış gerçekleşti. Katılım oranı yüzde 62.8 seviyesine gerilerken işsizlik oranı beklentiler doğrultusunda yüzde 4.9 olarak gerçekleşti. İstihdam raporu ekonominin tam istihdama yaklaştığı göz önüne alındığında Aralık ayı toplantısı öncesinde faiz artırımı için pozitif bir görünüm ortaya koyuyor. Teknik olarak ise 1.1100 üstünde tutunamayan parite bu seviyenin biraz altında fiyatlanıyor. ABD seçimleri öncesi dar bir bantta konsolide olan paritede istihdam raporu da fazla bir hareket yaratamadı. Satıcılı seyirde 1.1060 -1.1010 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 1.1100 seviyesinin üstünde toparlanmalaarda ise 1.1125 - 1.1160 seviyeleri görülebilir.

GBPUSD
Dün yapılan İngiltere Merkez Banksının para poltikasından yeni genişlemeci adımlar çıkmadı. Bunun yanı sıra yüksek mahkemenin hükümet aleyhinde verdiği karar ve zayıf dolar ile beraber kurda toparlanma güçlü görünümünü koruyor. İngiltere Başbakanı May ise yüksek mahkemeden çıkan karar için AB liderlerine kararın temyizde değişeceğine inandığını 50. maddenin mart 2017'de tetiklenmesi planının hala hedeflerinde olduğunu ifade etti. ABD tarafında ise açıklanan tarım dışı istihdam verisi ekonomi tam istihdama yaklaşırken bir miktar gerilemeye karşın Fed'in hedefleri dahilinde görünüyor. Aralık ayı faiz artırımı ihtimallerinin yüzde 80 seviyesine kadar çıkmasına karşın piyasa ABD seçimleri öncesinde sıkışmış durumda. Teknik olarak baktığımızda ise kurda 1.2500 seviyesine yakın takip sürüyor. 1.2500 seviyesinin üstünde kapanışlar görmemiz durumunda kurda 1.2600 seviyesine doğru bir tırmanış görebilir. Geri çekilemelerde ise 1.2450 -1.24000 seviyeleri düşüşe destek olabilir.

ALTIN
Değerli metal yükselişini dördüncü gününde de devam ettirme eğiliminde. Gün içerisinde ABD'den açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamaması altının yükselişine destek olurken, ABD 10 yıllık faizlerinde yaşanan yüzde 1'e yakın kayıp altının güçlenmesinde diğer önemli etken oldu. Ancak bugün istihdam verisiyle birlikte açıklanan ortalama saatlik kazançların 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşması şu anda fiyatlamaların içine girmemiş görünüyor. Ayrıca ABD başkanlık seçimine yönelik gelebilecek veri akışı değerli metalde hareketliliğe neden olabilecek en önemli etken. Teknik olarak ise yükselişin devam etmesi için kritik 1306 dolar direncinin aşılması gerekiyor. 1306 dolar direncinin aşılması durumunda yeni hedef 100 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1315 Dolar direnci olacaktır. Geri çekilme hareketinde ise 1294 ve 1285 dolar destek seviyeleri takip edilmeli.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki düşüş altıncı gününde de devam ediyor. Geçen hafta Viyana'da OPEC ve OPEC dışı üreticiler hem olası petrol üretim anlaşmasını hem de anlaşma olması halinde üretim kotalarını belirlemek için bir araya gelmiş, fakat resmi bir açıklama olmadan görüşmeler sona ermişti. Bugün OPEC'e yakın kaynaklar geçen hafta gerçekleşen toplantıda, Suudi Arabistan'ın anlaşma için İran'ın da üretimde kesintiye gitme şartını öne sürdüğünü aksi bir durumda ise, günlük üretim miktarını 11 milyon varilden 12 milyon varile çıkarmakla tehdit ettiğini açıkladı. Açıklama sonrası petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü hareket hız kazanırken, Suudi Arabistan-İran arasındaki bu anlaşmazlık akıllara tekrardan Doha görüşmelerini getirdi. Teknik olarak ise 46 doların altına sarkan Brent petrolde bu seviyenin aşılmaması, 45.30-45.00-44.70 seviyelerinin görülmemesini sağlayabilir. Yükseliş için ise 46.00-46.50 aralığının aşılması gerekiyor. Bu bölgenin üzerinde 47.00 ve 47.50 direnç olarak takip edilebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)