E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİnsanlar halka açılıyor---

İnsanlar halka açılıyor

İnsanlar halka açılıyor
22 Ekim 2013 - 08:14 borsagundem.com

Endüstriyel spor ABD’de zirve yaptı... Artık takımların halka arzları bitti, şimdi de oyuncular borsaya açılmaya başladı

Hisse senedi alıp satmaktan, altına yatırım yapmaktan sıkılanlara yeni fırsat kapısı açıldı... Artık isteyen yatırımcılar, ABD’nin en ünlü Amerikan futbolu oyuncularından Arian Foster’ın hisselerini borsada alıp satabilecek.

KRİZ SONRASI YENİ MODA
Foster’ın geliri artınca hisseler yükselecek, oyuncu sakatlık geçirir ya da kötü bir anlaşma yaparsa hisseler taban olacak. Bu yazdıklarımızın hiçbiri birer oyun değil, sadece kapitalizm kendine yeni bir oyun alanı buldu: Milyarlarca dolarlık spor endüstrisi... ABD finans piyasalarında 2008 krizinin etkileri yavaş yavaş ortadan kalkarken, atik girişimciler yatırımcıların aklını çelebilecek farklı fikirlerin peşinden koşuyor. Bu tip girişim fonlarının başında da ABD’li Fantex geliyor.

YENİ BİR İŞ MODELİ GETİRİYOR
ABD’de son yıllarda yaptığı akıllı satış işlemleriyle adından söz ettiren Fantex, ülkenin en önemli spor faaliyetlerinden Amerikan futboluna yatırım yapma kararı aldı. Bugüne kadar spor dünyasına yatırım yapanlar, ya bir takımı satın almış ya da o takımın bir takım hissesini bünyelerine katmıştır. Fantex’in olayı ise biraz daha farklı. Şirket, Houston Texas takımında forma giyen 27 yaşındaki Arian Foster’ın bundan sonraki hayatı boyunca sağlayacağı toplam gelirin yüzde 20’sine ortak oldu.

ÖMÜR BOYU DEVAM EDECEK
Bunun karşılığında da Foster, Fantex’ten 10 milyon dolarlık bir ödeme alacak. Yani Arian Foster, yarın 20 milyon dolarlık bir anlaşma yaparsa bunun sadece 16 milyon dolar kadarı cebine kalacak. Kalan para ise Fantex şirketinin olacak ya da Foster 50 yaşında televizyon yorumculuğu için ünlü bir kanalla anlaşma imzalandığında gelirin yüzde 20’si yine Fantex’e gidecek. Yani anlaşmanın süresi ömür sürüyor.

HOCALARININ VAZGEÇİLMEZİ!
Tennessee Üniversitesi’nde Amerikan futbolu kariyerine başlayan Arian Foster 86 doğumlu. 2009’da NFL’e geçen Foster o tarihten bu yana Houston Texas takımının formasını terletiyor. Üniversite kariyeri boyunca adını 5 kez rekor kıran Foster çalıştığı antrenörlerin ise vazgeçilmezi. Foster’ın halka arz edilmesini içeren model Türkiye’yi de etkileyebilir. Türkiye’de oynayan Drogba ve Sow gibi forvetlere yapılacak yatırımlar, heyecanlı bir hisse senedi piyasasının doğmasını sağlayabilir.   

ANLAŞMA İPTAL DE EDİLEBİLİR
Fantex Foster’ın haklarını halka açmak için ABD’nin Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirket, Foster için tanesi 10 dolardan hisse satacak. Tüm hisseler satılırsa 10 milyon dolar Foster’ verilecek. Geri kalan 500 bin dolar ise halka arzın masrafı sayılacak. Şirket tüm Foster hisselerini satamazsa anlaşma iptal de olabilir.

TEMETTÜ İMKANI VAR
Bir yatırımcının 1000 dolarlık Foster hissesi alması borsadaki mevcut riskleri içerecek. Yani ABD’de işsizliğin açıklanması Foster hisselerinin değerini düşürmeyebilir fakat oyuncunun kötü performansı sonucu takım değiştirmesi gibi etkenler Foster hisselerinin fiyatını düşürecek. Yıl sonunda temettü dağıtılmasına ise Fantex karar verecek.

YÜZDE 1 KOMİSYON ALACAK
Yatırımcılar Foster hisselerinin yükselmesi sonuçu kağıtlarını satmak isterse satış gelirinin yüzde 1’ini Fantex’e komisyon olarak verecek. Ayrıca Fantex ile yapılan anlaşma sonucunda Foster 2 yıl içinde emekli olursa yatırımcılara 10.5 milyon dolar ödecek. Elinde Foster hissesi olanlar ise talihsiz bir durumla karşı karşıya kalmış olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)