E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizGümüş: Yüzde 50 değerli metal yüzde 50 endüstriyel metal…---

Gümüş: Yüzde 50 değerli metal yüzde 50 endüstriyel metal…

Gümüş: Yüzde 50 değerli metal yüzde 50 endüstriyel metal…
22 Haziran 2017 - 11:03 borsagundem.com

Alan Yatırım, gümüş piyasasını analiz etti

Global gümüş piyasası…

Günümüzde en çok endüstriyel alanlarda (elektrik-elektronik, otomotiv vb.) kullanılan gümüş; endüstriyel kullanım alanlarının yanı sıra madeni para, mücevherat, madalya imalatı ve eşya yapımında da kullanılmaktadır. Dünya gümüş talebinin %55’ini oluşturan endüstriyel kullanım alanları ilk sırada yer alırken, sırasıyla mücevherat ve madeni para imalatı payları toplamda söz konusu gümüş talebinin %40’ını oluşturmaktadır.

2016 yılında global gümüş madeni üretimi geçen yıla kıyasla %0,56 oranında azalış ile 885,8 milyon ons (27.551 ton) olarak gerçekleşmiştir. Zengin gümüş madeni yataklarına sahip olan Meksika; dünyada gümüş madeni üretiminde ilk sırada yer alırken Meksika’yı sırasıyla Peru, Çin, Şili ve Rusya izlemektedir.


Gümüş… Altından sonra en fazla talep gören değerli metal…

Değerli metaller arasında altından sonra en fazla talep gören gümüşün fiyatı arz ve talep unsurlarının yanı sıra global ekonomideki değişimlerden önemli ölçüde etkilenmektedir. Altın ve gümüş arasında korelasyon bulunmakta olup, altın fiyatlarını etkileyen her faktör aynı zamanda gümüş fiyatlarını da etkilemektedir. Dünya genelinde merkez bankalarının altına alternatif olarak rezerv para olarak da kullandığı gümüş, altın gibi global bazda yaşanan kaos dönemlerinde güvenli liman niteliğindeki yatırım enstrümanları arasında yer almaktadır. Altın ile korelasyonu yüksek olan gümüşün fiyatı; dünya genelinde gümüş talebi en fazla ülke olan ABD ekonomisine ilişkin gelişmeler ve global büyümeyi dolayısıyla endüstriyel talebi etkileyecek olan tüm gelişmelerden etkilenmektedir.

Global piyasalarda güvenli liman niteliği sebebiyle oldukça ilgi gören gümüşün emtia borsalarında dolaşımı mevcut. Gümüş ABD’den, Hindistan’a, Çin’den Rusya’ya kadar geniş bir coğrafyada işlem görmekte.

Altın/Gümüş Rasyosu…

Aşağıdaki grafikte altın ile gümüş fiyatlarının aynı yöndeki fiyat hareketleri gösterilmiş olup, söz konusu fiyat hareketlerinin hikayeleri sıralanmıştır. 2016 yılı Şubat ayında dolar endeksinin 100 seviyesinin aşağısına gerilemiş olması ve ilgili dönemde Çin’de zayıflayan imalat verileri ile birlikte değerli metaller yükseliş kaydetmiştir. ABD ekonomisine ilişkin gelişmelere duyarlı olduğunu belirttiğimiz değerli metaller 2016 yılı Mayıs ayında ABD’de iyileşme kaydeden enflasyon verileri paralelinde Fed’in faiz artırım beklentilerinin kuvvetlenmesi ile birlikte kazançlarının önemli bir kısmını geri vermiştir. Global piyasalardaki kaotik atmosferden beslenen değerli metallerin 2016 yılı Haziran ayında İngiltere’de gerçekleşen referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde karar çıkması ve Temmuz ayında Fransa’da gerçekleşen terör saldırısı sonrasında değer kazandıkları görülmüştür.

Gümüşe Dayalı ETF’ler…

Gümüş madenciliği üretimi 2016 yılında 10 yıl aradan sonra ilk defa gerileme kaydetmiş olsa da, 2016 yılı Ekim ayında gümüşe dayalı ETF’ler son 10 yılın zirve seviyesine ulaşmışlardır. 2017 yılı Mayıs ayında söz konusu zirve seviyesine yaklaşan gümüşe dayalı ETF’ler ve ilgili dönemde 75 seviyesinin üzerine test altın gümüş rasyosundan da anlaşılacağı üzere altın karşısında ucuz bulunan gümüşe talep artmıştır.

2016 yılsonundan bu yana %3 oranında yükseliş kaydeden gümüş, söz konusu dönemde altının %8’lik yükselişinin gölgesinde kalmıştır. Altın gümüş rasyosunun da 2016 yılsonundan bu yana yükselişi gümüşün değerinin altında gördüğü ve bu boşluğu kapatacağına ilişkin bir işaret olarak düşünülebilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)