E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
31 Temmuz 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.83 oranında yükselişle 96 bin 952 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul 88 bin puan seviyelerinden toparlanmaya çalışıyor. İvme hız kazanmış olmasa da eski günlerine dönmeye çalışan BİST güne yüzde 0.22 oranında düşüşle 95 bin 942 puandan başladı.

Bir süre negatif tarafta seyreden BİST gelen tepki alımlarıyla gün ortasına yüzde 0.80 oranında yükselişle 96 bin 924 puan seviyesinde girdi.

ABD'li rahip Brunson'un serbest kalmak için mahkemeye yaptığı başvuru sonuçlandı ve ev hapsinde kalmasına devam kararı verildi.

Bu gelişme ile birlikte dolarda yukarı yönlü hareket izlenirken BİST kazançlarının bir kısmını sildi ancak bu durum uzun sürmedi.

BİST günü yüzde 0.83 oranında yükselişle 96 bin 952 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 95 bin 794 puan, en yüksek 97 bin 231 puan seviyesi görüldü.

Türkiye’nin ana gündemini rahip Andrew Brunson oluşturuyor. FETÖ ve PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan rahip Brunson’un serbest kalmaması halinde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye’ye yaptırım uygulanacağını açıklamıştı. Brunson bilindiği üzere ev hapsine alınmış, yurtdışına çıkış yasağı konmuştu.

Bu açıklamanın hemen ardından Türk ve ABD’li yetkililer karşılıklı olarak tehdide ilişkin mülakatlar vermeye başladı. Brunson’un avukatı ise yurtdışı yasağının kalkması ve serbest kalmasına ilişkin olarak mahkemeye başvuru yaptı. Mahkeme ise başvuruyu reddetti ve ev hapsinin devamına karar verdi.

Bugün ise piyasalar için en önemli açıklamayı Merkez Bankası yaptı ve enflasyon raporunu açıkladı. 2018 yılı enflasyon hedefini yüzde 7.2'den yüzde 14.3'e yükseltti. Enflasyon raporunda ileriye dönük olarak faiz artışı olup olmayacağının sinyalleri arandı.

Enflasyon ve cari açıktaki artışın ise önüne geçilemiyor ve analistler enflasyondaki tırmanışın devam edebileceğini dikkat çekiyor.

Ayrıca mali disiplindeki bozulmalar, kredi derecelendirme kuruluşlarının hem ülke notu hem de bankaların notlarını aşağı çekmesi yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Günün önemli şirket haberleri 31/07/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 31/07/2018

DOLAR GÜÇLÜ YÜKSELİYOR

Dolar/TL, ABD yaptırımlarına ilişkin devam eden endişelerle tarihi zirvesinin hemen altında 4.90 civarında işlem görmeyi sürdürürken piyasalar Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunda vereceği mesajla yön bulmaya çalışıyor.

TCMB'nin bugün 2018 yıl sonu için halihazırda yüzde 8.4 olan enflasyon tahminini yüzde 14.2'ye yükseltti.

Yatırımcılar önümüzdeki dönemde uygulanacak ekonomi politikaları hakkında da fikir sahibi olmaya çalışacaklar. Geçen yıl başından beri 950, Nisan ayı başından bugüne ise 500 baz puanlık sıkılaştırma gerçekleştiren banka geçen hafta ise piyasaların beklentilerinin aksine politika faizini yüzde 17.75'te sabit tutmuştu.

Bankacılar geçen hafta alınan kararının gerekçelerini de sorgulayacakları toplantıda 13 Eylül'deki bir sonraki rutin faiz kararına kadar bankanın faizi gözden geçirmek zorunda kalıp kalmayacağını analiz etmeye çalışacaklar.

ABD TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İZLENİYOR

ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidi TL'de de satış baskısı yaratmaya devam ederken dün en yüksek 4.9085 seviyesini test eden dolar/TL bugüne ise 4.88 lira seviyesinden başladı.

Saat 18:03 itibariyle dolar 4.9140 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.8758 lira, en yüksek 4.9233 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.7518 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1702 seviyesinde. Gram altın 192.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.78 seviyesinde.

Bankacılar dün gelişmekte ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kazancına rağmen TL'nin tek başına değer kaybettiğini belirtmişler, burada ABD Türkiye ilişkilerine ve olası yaptırımlara ilişkin endişelerin bu ayrışmadaki ana etken olduğunu söylemişlerdi.

ABD yönetiminin en üst düzey isimlerinin, ABD'li rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı açıklamıştı.

Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı açıklamasına sert tepki gösteren Ankara ise Washington yönetiminin "tehditkar bir dil" kullandığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Ankara'nın darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaati ve PKK ile bağlantıları olduğu suçlamalarıyla tutuklanan Brunson, devam eden davası çerçevesinde Çarşamba günü ev hapsine çıkarılmıştı. Ancak bu adımı yeterli görmeyen ABD yönetimi Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. Önce ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ardından da ABD Başkanı Donald Trump, Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. Geçen hafta yaşanan gerilim sonrası Türkiye ABD ilişkileri piyasalarda daha yakından izleniyor.

Tahvil/bono getirileri ise baskı altında kalmayı sürdürüyor. Bankacıların verilerine göre gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri tarihi rekor olan yüzde 18.50'nin hemen altında yüzde 18.40 civarında seyrederken gösterge iki yıllık tahvilde ise bileşik getiri yüzde 20.50'nin hemen üzerinde seyrediyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları gevşek para politikasının riskli varlıklar için pozitif olarak görülmesiyle ilk baştaki kayıplarının bir kısmını toparlarken; teknoloji hisselerindeki küresel düşüş kazanımları sınırladı.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.5'ten fazla geriledikten sonra yüzde 0.1 ekside bulunuyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.3 gerilerken; Avustralya borsası ise sınırlı değişim gösterdi.

Teknoloji hisselerindeki düşüş öncülüğünde Nasdaq yüzde 1.4 gerilerken; S&P 500 ve Dow Jones yüzde 0.6 düşüş kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan31 Temmuz 2018 19:25

    yarın faiz kararı gelecekmiş. yükselişin sebebi belli oldu. mal her zaman yüksekten verilir.

  • mahir31 Temmuz 2018 19:23

    ahali 120 binden 150 bine yükselir beklentisindeydi. şimdi yükselecek olsa 100 bini çoktan geçerdi. dolar 5 lira olmuş faiz 20 borsa bir iki sene yan çizer. kağıdın yüzde 10 yükselince sat faize geç düşünce faizi sat kağıdını geri al.

  • ramo31 Temmuz 2018 17:21

    düşündüğüm gibi malı kitleyip satışa başladılar. borsa neden yükselsin enflasyon ve faiz uçmuş dolar ralli yapıyor borsa mal vermeleri devam edecektir.

  • ramo31 Temmuz 2018 16:23

    malı kitleme yükselişi borsa çökecek