E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul rahip haberiyle güçlü yükseldi---

Borsa İstanbul rahip haberiyle güçlü yükseldi

Borsa İstanbul rahip haberiyle güçlü yükseldi
25 Temmuz 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 3.51 oranında yükselişle 95 bin 368 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, Merkez Bankası mağduru oldu ancak yeni güne hafif primli başladı. Piyasaların beklediği faiz artışını yapmayan Merkez tüm dengeleri bozdu. Gün ortasından sonra doping etkisi yaratan ABD'li rahip Bronson'un ev hapsine alındığına dair açıklama BİST'i destekledi.

BİST güne yüzde 0.27 oranında yükselişle 92 bin 382 puandan başladı. Tepki alımlarına sahne olan Borsa İstanbul primlenmeye devam ediyor.

Dünkü kayıplarını telafi etmeye çalışan BİST gün ortasına yüzde 1.73 oranında primle 93 bin 724 puandan girdi.

ABD'li rahip Andrew Bronson'un ev hapsine alınması ile birlikte Borsa İstanbul'a güçlü alımlar geldi. Özellikle banka hisseleri tarafında Halkbank ve Garanti Bankası hissesi güçlü yükseldi.

Garanti Bankası yüzde 5.75 primle 7.02 lira, Halkbank ise yüzde 12.44 oranında yükselişle 7.15 lira seviyesinde işlem gördü.

Banka hisselerine gelen alımla birlikte bankacılık endeksi de yüzde 6'yı aşan prim yaşadı.

BİST günü yüzde 3.51 oranında yükselişle 95 bin 368 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 165 puan, en yüksek 95 bin 763 puan seviyesi görüldü.

Enflasyon ve cari açıktaki yükselişin önüne geçilemiyor. Merkez Bankası da bu duruma karşı aksiyon almak istemedi ve topu maliye politikalarına attı. Bu aşamadan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklayacağı Orta Vadeli Program önem arz edecek.

Ancak tüketime dayalı büyümenin sağlandığı Türkiye’de mali politikaların da işlemesi zor görünüyor. Şirketlerin dış borçlarının artması, kredi geri ödemelerinin zora girmesi, bankalardan kredi yapılandırılması istenmesi, döviz kurlarındaki aşırı oynaklık ve yükseliş, mevduat faizlerindeki artışla birlikte tüketimin azalması piyasayı zor durumda bırakan ana sebeplerden bazıları.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, izleyeceği politikalarda piyasalarla kavga edilmeyeceğini vurgulamıştı.

Günün önemli şirket haberleri 25/07/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 25/07/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Merkez Bankası'nın dün beklentilerin aksine politika faizini yüzde 17.75'te sabit tutması ardından TL, dolar karşısında yüzde 3 civarı değer kaybettikten sonra bugün 4.85'in hemen üzerinde sınırlı bir 
düşüşle güne başladı.

Ancak gün ortasının hemen ardından FETÖ ve PKK'ya destek verdiği gerekçesiyle 1.5 yıldır hapiste olan ABD'li rahip Bronson'un ev hapsine alınmasıyla birlikte dolar ve euroda yüzde 1'i aşan düşüşler gerçekleşti.

Dolar güne 4.86 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle 4.8188 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.8164 lira, en yüksek 4.8876 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.6288 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1674 seviyesinde. Gram altın 190.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.22 seviyesinde.

Bankacılar ilk tepkinin ardından kurda 4.90 seviyesinin altında bir dengelenme yaşandığını, piyasalarda yön belirleyici olarak beklenen faiz kararının da geride kalması sonrası global 
piyasalara daha odaklı bir seyir beklediklerini belirttiler. Küresel piyasalarda ise bugün ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasında yapılacak görüşme takip ediliyor. Görüşmede dış ticaret politikası kaynaklı anlaşmazlığın ele alınması bekleniyor. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasadaki fiyatlamanın aksine TCMB'nin daha büyüme odaklı bir karar aldığını görüyoruz. Karar TL negatif ve ilk tepki oldukça sert bir şekilde görüldü. Enflasyondaki yükselişin devam edeceği düşünüldüğünde küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke 
piyasalarına yönelik negatif seyrin kuvvetlenmesi durumunda TL'de satış baskının kuvvetlendiği dönemler göreceğimiz aşikar" dedi. 

TCMB dün ekonomideki yavaşlama sinyallerini, maliye politikasının enflasyonla mücadeleye önümüzdeki süreçte verebileceği katkıyı ve önceki sıkılaştırma adımlarının gecikmeli etkisini adres göstererek beklentilerin aksine politika faizini sabit tuttu. 
TCMB'nin Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) kararı piyasalarda "enflasyonla mücadeleden ziyade büyüme odaklı" bir karar olarak nitelendirildi.

TCMB'nin dünkü kararı piyasalarda sadece makroekonomi anlamında değil Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin ve düşük faiz istekliliğini dile getirmekten çekinmeyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ı ekonominin başına getirmesi ardından ilk karar olması nedeniyle de piyasada yakından takip ediliyor, önemli bir test olarak nitelendiriliyordu. 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı sisteminde kabinenin netleşmesi ardından yaptığı ilk kapsamlı değerlendirmede yeni dönemde Merkez Bankası'nın hedefler 
doğrultusunda daha öngörülebilir, sade ve kararlı bir para politikası uygulamasının destekçisi olacaklarını, ekonomi politikalarının uyumunun ise yeni dönemde en üst düzeyde olacağını söylemişti. 
Albayrak bu açıklamasında "hiç olmadığı kadar etkin" bir Merkez Bankası'nın, yeni dönem politikalarının temel hedefleri arasında yer alacağını da belirtmişti. Albayrak dünkü 
açıklamalarında da yeni OVP'de "enflasyonda düşüşe odaklı bir çerçeve" ortaya koyulacağını söyledi.  Piyasalar TCMB'nin faiz kararı öncesi yeni ekonomi yönetiminin söylemlerinin de desteğiyle TCMB'nin bir faiz artışına gideceğini önemli ölçüde fiyatlamıştı. Reuters anketine göre ekonomistler TCMB'nin bir hafta vadeli repo faizini medyan bazında 100-125 baz puan artırmasını bekliyordu.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys TCMB'den dünkü kararını "şaşırtıcı" ve "hayal kırıklığı yaratan" karar sözleriyle yorumlamış ve bağımsızlığına ilişkin piyasa kaygılarını yeniden canlandırabileceği endişesini dile getirmişti. Kararın ardından ekonomistler TCMB'nin PPK metinde enflasyon 
kaygısının hala kuvvetli bir şekilde hissedildiğini ancak bu kaygıya rağmen bir faiz adımı atılmamasını ise TCMB'nin metnine de eklenen ekonomideki yavaşlama sinyalleri, maliye politikasından gelebilecek katkı ve önceki kararların gecikmeli etkisi olarak özetlediler. 
Tüketici fiyatları Haziran'da yıllık olarak yüzde 15.39 ile 2003 bazlı serinin en yükseğine gelerek son 14 yılın zirvesinde yer alıyor. Manşet enflasyonundaki artışın yanı sıra çekirdek endeksler ve üretici fiyatlarında da yükseliş eğilimi sürdürüyor. 

Kararın ardından Temmuz ayı enflasyon verilerinin de önemi arttı. TCMB 500 baz puanı Nisan ayından bu yana olmak üzere geçtiğimiz yıl başından beri 950 baz puan sıkılaştırma gerçekleştirdi. Bu dönemde sadeleşme adımlarını da tamamlayarak alışılagelmişin dışındaki politika adımlarına son verdi. Banka enflasyonla mücadelede gerekli görmesine rağmen siyasi baskı nedeniyle faizleri artırmamakla eleştiriliyor. Piyasalarda dünkü karar da aynı kapsamda değerlendirilirken TCMB ise bağımsızlık söylemlerine açık cevap vermese de zaman zaman atılan adımları adres gösteriyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları Çin hükümetinin mali tedbirlerle ekonomik büyümeyi destekleyeceği beklentisinden destek buldu ve ABD'li şirketlerin açıkladığı güçlü bilançolarla yükselen Wall Street'i izleyerek olarak yükseldi.

Yatırımcılar bugün ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasında yapılacak görüşmeyi izleyecek. Görüşmede ABD'nin ithal çelik ve aluminyuma getirdiği gümrük vergisiyle başlayan ticaret anlaşmazlığının ele alınması bekleniyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 yükselerek, dün Çin hükümetinin yurtdışı kaynaklı belirsizlikler nedeniyle ekonomi üzerinde oluşacak etkileri hafifletmek için daha etkin mali politikalar uygulayacağını açıklamasının ardından elde ettiği kazanımları artırdı.
Hafta başından bu yana yüzde 3'e yakın yükselen Shanghai bileşik endeksi bugün yatay seyrederken, Hong Kong hisse senetleri piyasası yüzde 0.6 yükseldi. ABD borsaları dün Google'ın açıkladığı beklentilerden güçlü ikinci çeyrek bilançosunun ardından yükselişle kapanırken, S&P 500 endeksi 1 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı 26 Temmuz 2018 01:27

    Yarın geri verir kazancı bi ileri iki geri bu nasıl bir piyasa oldu.

  • KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM25 Temmuz 2018 23:42

    KENDİ ÜLKENİN SEÇİLMİŞ MİLETVEKİLİ ENES BERBEROĞLU İÇERDE, ABD NİN RAHİBİ SALIVERİLİYOR.ADALET ÜLKEDEN GİTMİŞ.YAŞADIĞINI SANIRSIN ÜLKEDE YANILIRSIN.

  • emrah25 Temmuz 2018 20:32

    demek fetoş ve kankasının uzaklara selam olsun gel özledik yakalayalım seni olayları ortaya çıksa borsa 500 bin olacak.

  • Mustafa25 Temmuz 2018 20:31

    Memleketın ekonomısı paoaza rahıbe ye kaldıysa vah cok acı

  • sezgin25 Temmuz 2018 20:31

    en çok değerlenen şirketler gyo ve çimentolar olmalıdır. artan enflasyon gyo arsa ve mal değerlerini çok arttıracaktır. bugün olmasa da iki üç yıl içinde yükselen enflasyonla mal değer kazanacak.

  • SsS26 Temmuz 2018 22:10

    olmayan parayla kim alacak o binaları...ucuzlasa bile alacak para yok millette...sen de varsa bilmemmm

  • :))25 Temmuz 2018 19:47

    Eyyy rahip sen nelere kadirmssin , keske elimizde 10_15 rahip olsaymis :))

  • Kadir yildirim25 Temmuz 2018 19:34

    Her şeyin siyasi olduğunu ekonomistlerimiz görmüştür. .. yok cari açık yok şu yok bu yok faiz artırmamiz lazım. ... falan filan.. abd nin ne zaman mandaligini kabul edersek o zaman tl değerlendir. . Yaparsınız asla değil 4 tl 124 tl de yapsalar büyük Türkiye. . .

  • Damat ferit25 Temmuz 2018 18:47

    Ne rahipmiş beeee..Piskokos falan olsa demekki dolarda 4,5 e düşecek...

  • m25 Temmuz 2018 18:43

    Borsalar papaza rahibe kalmis kapatin borsayi.

  • bir yorum25 Temmuz 2018 18:15

    Anlaşılan rahip topuklayacak.Al sizin papazı ver bizim kainat imamını.Tabii amerika kainat imamını bize vermeyeceği kesin zaten verse kuvvetle muhtemel aklı başında olarak vermezler.Adamlar üst ve orta beyini ellerindeki tıbbi olanaklarla yok ettiler mi geriye artık sürüngen beyni denen beyin kalıyor ki.Bu beyinle insan yaşamaya devam ediyor ama tabii ki hayvan davranışı göstererek yaşıyor.Bize fetodan kalacak olan bundan başka değil.

  • Yeni Türkiye25 Temmuz 2018 15:31

    ENDESKTE 70-80 BİN DÜŞÜNENLER. UYUMAYA DEVAm.

  • derbeder25 Temmuz 2018 18:15

    inşallah kardeş seni uyutmasinlarda

  • Okie Dokie25 Temmuz 2018 15:30

    Rahip salıverildi. Şimdi sıra rahibelerde.

  • Comar sevici25 Temmuz 2018 18:53

    İsrail vatandaşı yahudi kardeşim Okie Dokie için bugün üzüldüm bugün keriz tokatlayamadık ama yarın daha yukardan daha güzel tokatlarız.İsraile bugün para aktarımı olmadı yarın aktarırız artık.

  • Yeni Türkiye25 Temmuz 2018 15:19

    oki bokim nerdesin ? bak burası bist burada kararı biz veririz. ha ha ha

  • Kadir yildirim25 Temmuz 2018 19:36

    Nerede olacak ağlari gibi topuklayacagi günlere bakıyordum. Ona göre ülke bana göre ... İsrail e gidiyordu. ..

  • KY25 Temmuz 2018 15:07

    Ne garip bir ülkeyiz