E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBaşbakan Yıldırım orta vadeli programı açıkladı---

Başbakan Yıldırım orta vadeli programı açıkladı

Başbakan Yıldırım orta vadeli programı açıkladı
04 Ekim 2016 - 10:15 borsagundem.com

Başbakan Binali Yıldırım, orta vadeli programa ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Binali Yıldırım, 2017-2019 dönemini kapsayacak orta vadeli programı (OVP) açıkladı. 

"BÜYÜME YÜZDE 5'İN ALTINDA OLMAYACAK"

Öncelikli hedeflerinin büyüme olduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, OVP'de 2016 büyüme beklentisinin yüzde 4,5'ten yüzde 3,2'ye revize edildiğini duyurdu. Başbakan Yıldırım, OVP'de 2017 büyüme beklentisinin yüzde 4,4, 2018 yüzde 5, 2019 yüzde 5 olduğunu açıkladı.

Başbakan Yıldırım büyüme hedefleri için, "2017-2019 döneminde büyüme oranını artıracağız. Düşük büyüme oranı bizim işimize yaramıyor. Bu yüzde 5'in altında olmayacak.

Orta vadeli programın beş temel amacı var. İstikrar, siyasi istikrar, ekonomik istikrar. İstikrar sürünce büyüme de kendiliğinden gelecek. İstikrar olunca kapsayıcı büyümeyi de gerçekleştireceğiz. Türkiye mutlaka katma değeri yüksek teknolojik ürünlerde söz sahibi olmalı." dedi.

ENFLASYONDA 2017 HEDEFİ YÜZDE 6,5

Bu sene yüzde 7.5 seviyesinde bir enflasyonla yılı kapatacaklarını açıklayan Başbakan Yıldırım, " Bu sene planladığımız şekilde büyük bir farklılık olmazsa yüzde 7,5 seviyesinde bir enflasyonla kapatacağız. Enflasyonda seneye hedef bir kademe daha düşük, yüzde 6,5, devam eden senede yüzde 5 seviyesine gerilemiş olacak. OVP'de 2017 enflasyon beklentisi yüzde 6,5, 2018 yüzde 5, 2019 yüzde 5 seviyesinde gerçekleşecek" dedi.

EXIMBANK DESTEĞİ 3 KATINA ÇIKACAK

Diğer amaç cari açık. Cari açığı azaltma yönünde kararlı bir programımız olacak. Eximbank'ın ihracatı destek bütçesini 3 kat artırarak 1 milyar dolara çıkaracağız.

Dördüncü madde ekonominin rekabet gücü ve verimliliğini artıracağız. Mali disiplin vazgeçilmez. 

Orta vadeli program içinde büyümenin artarak devam etmesini, kişi başı gelirin artmasını, yeni iş aş alanları oluşturulmasını hedefliyoruz.

BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 2'NİN ALTINDA OLACAK

Bütçe 17 Ekim'de Meclis'e sunulacak. 2017'de bütçe açığını yüzde 2'nin altında tamamlamış olacağız. Turizm gelirleri yüzde 40 azaldı, sonra toparladı. Darbe geçti, terörle mücadele ve 1 Kasım seçimlerinde verdiğimiz vaatler vardı. Asgari ücret, vergi kolaylıkları, gençlere teşvikler... Bir kaynak aktarımı söz konusu oldu. Tarımda da kurak bir yıl geçirdik. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bütçe açığını yüzde 1,6 düzeyinde tutmayı başardık. 2017'de yüzde 1,9'u hedefliyoruz. 2018'de açık azalmaya devam edecek. Gerekli tedbirleriniz varsa bütçe açığı tehdit olarak görülmez. Türk ekonomisinin temeli sağlam. Bir göstergeyle oynamakla ekonomik parametreler olumsuz etkilenmiyor. Özel sektörün büyük bir başarısı var.

Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Kaynak problemimiz yok. Altyapı yatırımlarını, istihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak ayıracağız. ilk yatırımları 2016'ya göre 2017'de artırmış olacağız. 

BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 2'NİN ALTINDA OLACAK

Bütçe 17 Ekim'de Meclis'e sunulacak. 2017'de bütçe açığını yüzde 2'nin altında tamamlamış olacağız. Turizm gelirleri yüzde 40 azaldı, sonra toparladı. Darbe geçti, terörle mücadele ve 1 Kasım seçimlerinde verdiğimiz vaatler vardı. Asgari ücret, vergi kolaylıkları, gençlere teşvikler... Bir kaynak aktarımı söz konusu oldu. Tarımda da kurak bir yıl geçirdik. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bütçe açığını yüzde 1,6 düzeyinde tutmayı başardık. 2017'de yüzde 1,9'u hedefliyoruz. 2018'de açık azalmaya devam edecek. Gerekli tedbirleriniz varsa bütçe açığı tehdit olarak görülmez. Türk ekonomisinin temeli sağlam. Bir göstergeyle oynamakla ekonomik parametreler olumsuz etkilenmiyor. Özel sektörün büyük bir başarısı var.

Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Kaynak problemimiz yok. Altyapı yatırımlarını, istihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak ayıracağız. İlk yatırımları 2016'ya göre 2017'de artırmış olacağız. 

"İLK 15 TEMMUZ DARBECİLERİNDEN BAŞLAYACAĞIZ"

Reformlar bir sefer yapıp bitecek işler değil. İş hayatında yeni bir sistem getireceğiz. Arabuluculuk sistemi. Hak ihlali olduğu düşünülen konularda mahkemelerde sürünmeden oturup anlaşacaklar işlerine devam edecekler. Noterlik sistemini de AB standartlarına uygun olarak yeniden düzenleyeceğiz. Yargılama sürelerinin kısaltılması asıl hedeflerimizden biridir. Buna ilk 15 Temmuz darbecilerinden başlıyoruz. Darbeye karışanlar belli. Kim oldukları belli. Süratle doğrudan darbeye karışmış olanların belgeleri bilgileri ortada. Bunları bekletmeye gerek yok. Darbecilerin yargılanması süratle yapılacak. Milletin yüreğine su serpilecek. Darbeciler süreyi uzatmak için başkalarının ismini veriyor, böyle bir oyuna gelmeyeceğiz.

ESNAFIN İŞ YERİ AÇMASI KOLAYLAŞACAK

İstanbul Finans Merkezi'ni tam anlamıyla hayata geçireceğiz. Esnafların iş yeri açmalarında büyük sorun var. İşlemleri bir yerden olacak. 30-40 ayrı izin ruhsat var, bunların hepsi tek merkezden makul bir zamanda yapılmış olacak. Bina arsa gibi varlıklar değil, bilgisayar, torna tezgahı, makina da iş yaparken teminat olarak görülecek. Bankalar bunları saymıyor. Taşınır rehni kanununu çıkarmış olacağız. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz. Meclis'te bulunan patent kanununu hayata geçireceğiz. Sanayide yerli üretimi kamu alımlarıyla destekleyeceğiz. 2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz. Tekli öğretim olacak.

2019'A KADAR TÜM GÜN EĞİTİM

2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz. Tekli öğretim olacak. Öğrenciler yarım gün yerine tam gün okula gidecek. Eğitimde ilk 4'den sonraki 5'inci yılda yabancı dil eğitimi mecburi hale gelecek.

TÜRKİYE DÜNYAYA AÇIK BİR ÜLKE

Sonrasında 2018'de tekrar azalmaya devam edecek. Türkiye yüzde 10'u görmüş bir ülke. Bizim partimizde gördü ama büyümeye devam etti. Türk ekonomisinin temeli sağlam bir göstergeyle uğraşmakla ekonomi olumsuz etkilenmiyor. Altyapımız, özel sektörümüz sağlam. Türkiye dünyaya açık bir ülke.

HER ŞEYDEN KISILIR AMA YATIRIMDAN KISMAK OLMAZ

Yatırımlara devam edeceğiz. Her şeyden kısıtlama olur ama yatırımlardan olmaz. Yatırımların kalitesi de önemli. İstihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak oluşturacağız. Alternatif finans yöntemlerini kullanacağız.

50 MİLYAR DOLARLIK BÜYÜK PROJELERİ KAYNAK KULLANMADAN YAPTIK

En büyük havalimanı, tüp tünel geçişi dünyanın en geniş köprüsünü, şehir hastaneleri kamudan bütçeden kaynak kullanmadan yaptık. Hepsini toplayınca 50 milyar dolar ediyor. İstikrar olunca net kararlar alırsınız.

KOALİSYON OLSA BAŞARILI OLAMAZDIK

Koalisyon olsa A Partisi şöyle diyor, B Partisi böyle diyor. Öteleniyor, sorunlar birikiyor sonunda elinizde patlıyor. 2001, 1995 nasıl oldu, böyle oldu. İrade olmayınca idare olmaz. 10. Kalkınma Planı devam ediyor. 10. Kalkınma Planı'ndaki bütün dönüşüm programı kararlılıkla uygulanmaya devam edecek.

ARABULUCULUK SİSTEMİ İLE MAHKEME ARADAN ÇIKACAK

İş uyumsuzlukları veya uyuşmazlıkları var. Bunlarla ilgili her konu mahkemelere gidiyor, mahkemeler de yıllar sürüyor. Hem davacı hem davalı mağdur oluyor. Çalışma hayatı olumsuz etkileniyor. Yeni bir sistem getiriyoruz, arabulucuk sistemi. Hak ihlallerinde arabuluculuk mekanizmasıyla mahkemelerde sürünmeden oturup anlaşıp işlerine devam edecekler.

BİLİRKİŞİYE EMANET EDİLMİŞ BİR YARGI SİSTEMİ İLE DEVAM EDEMEYİZ

Sadece bilirkişiye emanet edilmiş bir yargı sistemi ile devam edemeyiz. Kanun Meclis'te. Yargılamada ciddi bir hızlanma. Noterlik sistemini de AB standartlarına uygun olarak düzenleyeceğiz.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ HAYATA GEÇİYOR

İstanbul Finans Merkezi'ni yasal ve fiziki altyapısı ile hayata geçireceğiz. 30 tane 40 tane ayrı izin ruhsat var. Bunların hepsi tek merkezden yapılmış olacak. Taşınır rehni, sadece bina arsa gibi varlıklar değil elindeki bilgisayar, torna tezgahı herhangi bir değer de iş yaparken teminat olarak görülecek. Bankalar bunları görmüyor. Bunları imkan dahiline getirecek, taşınır rehni kanunu yeni dönemde yasaya girecek.

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ZORUNLU HALE GELECEK

Çıraklık eğitimini zorunlu hale getiriyoruz. Ekonominin üretim gücünü artıracağız. Patent kanunu hayata geçireceğiz. Sanayide yerli üretimi kamu alımları ile destekleyeceğiz.

BİLGİ TOPLUMUNA GÖRE YOL ALIYORUZ

Sağlıkta yerlileştirme ve millileştirmede de daha ileri bir noktaya geleceğiz. Uzay araştırmalarında da çalışmalar yapacağız. Enerji çalışmalarımız olacak. Bilgi toplumuna gidiyoruz. Okullarda tabletler, akıllı tahta ve internet var. Bunu bütün kırsallarda artması lazım.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kılıç04 Ekim 2016 12:57

    Sade vatndaş olarak markete gittigimde sürekli etiketlerde artış görüyorum aldıgım maaşla kıyasleyınca zararım katlanıyor acaba nasıl geçinirim diye kara kara düşünüyorum.Ayrıca egitim ücretleri katlanmış .