E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın ABD TÜFE verisi ile gevşedi---

Altın ABD TÜFE verisi ile gevşedi

Altın ABD TÜFE verisi ile gevşedi
18 Ekim 2016 - 16:25 borsagundem.com

Altın, ABD verisinin ardından 1264 seviyesinden gevşedi

Altın, karışık çıkan ABD verilerinin Fed'in faiz artırımı konusunda acele etmesi için zemini güçlendirememesi sonrası doların geri çekilmesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

Spot altın yeni günde ons başına 1261 dolara çıktı. Altın Pazartesi günü, ABD'de New York bölgesi imalat sanayi verisi beklenmedik bir şekilde daralırken, sanayi üretiminin son dört ay da üçüncü kez artış göstermesi ile birlikte doların yedi ayın zirvesinden düşmesi sonucu yüzde 0.4 yükseldi. Altının ons fiyatı, dolar talebindeki azalışın etkisiyle son iki haftadır içinde bulunduğu dar bandın üst sınırı olan 1.263.66 dolara yükseldi. Ancak ons altın fiyatı, ABD’de açıklanan Eylül ayı enflasyon verilerinin ardından yatay bandın üst bölgesinden geri çekilmeye başladı. Şu saatlerdede yüzde 0.17 artışla 1258 seviyesinde...

Fed’in enflasyon hedefi olan %2 seviyesine giderek yaklaşan TÜFE oranındaki artış Fed’den faiz artış beklentisi içinde olan yatırımcıları sevindirmiş gözüküyor. Bununla birlikte hali hazırda %2’nin üzerinde olan çekirdek TÜFE oranında 0.1 puanlık bir azalma yaşanmış olması Dolar kuvvetlenmesini yavaşlatmış durumda. Genel olarak ABD ekonomisine ilişkin açıklanan rakamlara bakıldığında, TÜFE’nin aylık olarak %0.3’e yükseldiği yıllık bazda ise beklentilere paralel olarak %1.5’e sıçradığı görülmekte. Çekirdek TÜFE oranı ise aylık 0.2 puan gerileme ile %0.1 yıllık 0.1 puan gerileme ile %2.2 olarak açıklandı.

Küresel piyasalarda azalan dolar talebine bağlı olarak dolar/TL'nin 3.09 civarına gerilemesine karşın ons fiyatındaki artışın etkisiyle 125 lirayı aşan altının gram fiyatı 125.6 liraya kadar yükseldi. Altının gram fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0.4 primle 125.5 liradan işlem görürken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 206, Cumhuriyet altını 839 liradan satılıyor.

Analistler, altının ons fiyatının son iki haftadır olduğu gibi bu seviyelerden tekrar düşüşe geçebileceğini ve 1.255 dolar seviyelerinde dengelenebileceğini belirterek, 1.265 dolar direncinin kırılması durumunda ise yükselişin ivme kazanabileceğini tahmin ediyor.

Altın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma kararı (Brexit) almasının ardından Fed'in faiz arrırımını beklemeye almasının etkisiyle yüzde 19 değer kazandı. Traderlar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 66 görüyor. Bu olasılık geçen ayın sonunda yüzde 59 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)