E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Suriye'ye füze yağdırdı---

ABD Suriye'ye füze yağdırdı

ABD Suriye'ye füze yağdırdı
07 Nisan 2017 - 04:43 borsagundem.com

Pentagon, İdlib'e kimyasal saldırı düzenleyen Şinsar ve El Şayrat hava üslerine 59 Tomahawk füzesi fırlatıldığını açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye rejimine Şayrat Hava Üssü'ne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı.

Pentagon'un yaptığı açıklamaya göre 59 Tomahawk füzesi Humus yakınlarında Şayrat Hava Üssü'nde bulunan radarları, bombardıman uçaklarını, uçak mühimmatlarını, uçaklara yakıt sağlayan istasyonları, lojistik depolama alanlarını ve hava savunma sistemlerini hedef aldı.

Füze saldırısının Akdeniz'de konuşlandırılan bir ABD askeri gemisinden yapıldığı kaydedildi. Saldırı ABD doğu yakası saatiyle saat 8.45’te (TSİ 04.00) gerçekleştirildi. Yetkili, “Vurulan üssün kimyasal saldırıda kullanıldığını düşünüyoruz. Bugün yaptıklarımız ikinci bir talimata kadar bununla sınırlı olacak.” dedi.

Şayrat üssü DEAŞ ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı. Rus helikopterleri askeri üssü yoğun olarak kullanmıştı.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, “ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecektir.” dedi. Davis, “Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu.” şeklinde konuştu. Davis, ABD’nin hava saldırısının Esed rejiminin 4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak yapıldığını kaydetti.

Sivil kayıplarını önlemek için mümkün mertebede can kaybının olmamasına dikkat ettiklerini ifade eden Davis, üssün 2013 öncesinde Esed rejimi tarafından kimyasal silah deposu olarak kullanıldığını ve ABD’nin radar izlerinin Han Şeyhun’daki kimyasal saldırıyı gerçekleştirmek üzere bu hava üssünden havalandığını tespit ettiğini ifade etti.

Saldırıyı, “Esed’in dehşet verici saldırısına orantılı” olarak tanımlayan Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi.

Rusların saldırıdan etkilenmemesi için tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Davis, hava üssünün binasını değil sadece üssünü işleyemez hale getirecek unsurları vurduklarını ifade etti.

Biri Akdeniz kıyısında, diğeri güneyde

Söz konusu üslerden Şinsar Akdeniz kıyısına yakın bir konumda yer alırken, Şayrat ise kimyasal saldırının düzenlendiği Han Şeyhun kasabasının yaklaşık 100 kilometre güneyinde. Han Şeyhun'u vuran savaş uçakları, Şayrat üssünden havalanmıştı.

El Şayrat hava üssü, Rusya tarafından Palmira çevresindeki IŞİD hedeflerini vurmak için kullanılmıştı. Pentagon, Şayrat üssü vurulmadan önce Rusya'ya bilgi verildiğini açıkladı.

"HER AN HER ŞEY OLABİLİR" DEMİŞTİ

Operasyondan kısa bir süre önce Pentagon'da Suriye'ye karşı nasıl tavır alınacağıyla ilgili toplantı yapılmıştı. Toplantıyla ilgili bir açıklama yapan bir Pentagon üst yetkilisi, askeri müdahalenin seçenekler arasında bulunduğunu belirterek "Gecenin ilerleyen saatlerinde Suriye konusunda bir şeylerin olabileceğini" söylemişti.

RUSYA'YA BİLGİ VERİLDİ

Öte yandan ABD'nin füze saldırısı konusunda Rusya'nın bilgilendirildiiği öğrenildi.

ERDOĞAN 'LAFTA KALMASIN' DEMİŞTİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz" yorumunda bulunmuştu.

Dolar, ABD saldırısı sonrası 3.73'ü aştı

 

Trump: Saldırı emri verdim

 

CNN INT: Füzeyle vurulan üste Rus askerleri de vardı

 

Suriye'den ilk açıklama: Kayıplarımız var

 

Altın, ABD füzeleriyle fırladı

 

Petrol ABD'nin Suriye operasyonu ile sıçradı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)