Ana SayfaPiyasaUlusoy Elektrik ve Temapol sorusu---

Ulusoy Elektrik ve Temapol sorusu

1 / 2
Ulusoy Elektrik ve Temapol sorusu
19 Temmuz 2017 - 08:41 www.borsagundem.com

FİYAT PİYASA ORTALAMALARINDA

SORU- Ulusoy Elektrik hissenin takasına göre yabancılar sürekli alıyor, Patron toplamış, kar halka arzı geçmek üzere ama hisse piyasa yapıcı ve patron tarafından sürekli baskılanarak halka arz fiyatına bile gelmesi engelleniyor. Halka arz fiyatı 9,17 dolar olan şirket yüzde 100’den fazla büyüdüğü halde neden fiyatlanmaz? 

Hakan 

CEVAP- Kasım 2014’te borsada işlem görmeye başlayan Ulusoy Elektrik’in düzeltilmiş verilere göre ilk işlem fiyatı 12,80 TL’ye denk geliyor. Hisse, halka arzdan sonra sürekli düşen bir eğilim gösterdi ve Mart 2016’da düzeltilmiş verilerle en düşük 5,76 TL’ye kadar indi. Söz konusu tarihten sonra ise kademeli olarak yükseldiği gözlenmekte. Hisse arada düzeltmelerde bulunsa da çıkış ivmesi devam etti ve son olarak 18 Temmuz 2017 günü kapanışını 12,06 TL’den tamamladı. Özellikle Mart 2016’dan sonra yaşanan yükseliş göz önüne alındığında hisse üzerinde bir baskının olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Ancak gerçekleşen yükselişe rağmen hisse henüz ilk açılış fiyatının üzerine çıkabilmiş değil. Bu anlamıyla halka arzdan bu yana elinde bulunduranlar açısından hissenin getirisi olmadı. Öte yandan mevcut yükselişin sürebilmesi mali yapının güçlü tutabilmesiyle yakından alakalı bulunuyor. Şirketin geçmiş yıl bilançoları incelendiğinde ise istikrarsız bir kârlılık gözlenmekte. Son üç yılın ilk ikisinde gelir ve kârlılığını düşüren firma, 2016 faaliyet döneminde ise kârını artırdı. Son açıklanan 2017 üç aylık bilançosunda da kârdaki artışın sürdüğü gözleniyor. Aynı ivmenin korunması halinde yıl sonunda da kârdaki yükselişin devam edebilecektir. 

Takas verilerine göre halka açık kısmın yüzde 60,84’ü İş Yatırım’ın saklamasında bulunuyor. Yabancı saklamasında bulunan kısım ise yüzde 4,70 ile sınırlı. Mevcut oran göz önüne alındığında hissede yabancı yatırımcının pozisyon aldığını söylemek zor. Tüm bunlardan ayrı olarak son kapanışına göre hissenin fiyat kazanç oranının 11,35 seviyesinde olduğu gözlenmekte. Oran sektör ortalaması 13,80’in gerisinde bulunmakla birlikte aşırı bir düşüklükten bahsetmek mümkün değil. Tüm veriler bir arada değerlendirildiğinde gerçekleşen kârlılığa göre fiyatın piyasa ortalamalarında bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)