Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Şeffaflığın yolu ‘gerekçe’den geçer

24 Ocak 2013, 00:00 - -

Sermaye Piyasası’nın gelişimi adına, son dönemde birtakım gelişmeler yaşıyoruz. Piyasa yeni bir kanunla ele alınıyor, ‘Sermaye Piyasası ekonomiye ayak uyduramadı’ gerekçesi ile yönetim değiştiriliyor ve hepsinden önemlisi tasarruf sahiplerinin haklarının korunması söylemleri öne çıkıyor. Diğer taraftan aracı kurumların bağlı olduğu birlik, şapkasını önüne koyarak ‘neden bugünlere gelindi, neler yapılması gerekliliği’ konularına dair mesai harcıyor, özeleştiri yapıyor.
 
Ve son olarak bugün Başbakan Yardımcısı SN BABACAN açıklama yapıyor ve SPK ile ilgili soruşturma, araştırma talimatını bizatihi kendisinin verdiği ifade ediyor. 

Tüm bunlar, piyasamızın gelişimi adına önemli emarelerdir. 

Piyasamızda öne çıkan en önemli söylemlerden bir tanesi de ŞEFFAFLIK konusudur. Şeffaflık kavramının sözde kalmayıp, somutlaşması için bir takım açılımlara ihtiyaç var. Şeffaflık mekanizmasının altını doldurmak adına, gerekçe kültürünün benimsenmesi gerekliliği vardır. 

Gerekçe kültürü benimsendiği ve uygulamaya alındığı takdirde, şeffaflık mekanizması da yavaş yavaş arzu edilen biçimde işlemeye başlayacaktır. 

Bu noktada gerekçe kültürünü açmak gerekirse; piyasanın taraflarından olan halka açık firmaları ele alalım, SPK’ya bedelli sermaye artırımı, bedelsiz sermaye artırımı veya şu şu oranda temettü vereceğim/vermeyeceğim, bir başka firma ile birleşeceğim tarzında başvurularına gerekçelerini de ekleme zorunluluğu getirilmeli. 

Gerekçe zorunluluğu getirildiği takdirde, en azından bedelli sermaye artırımı yapacak ise bu artırımı ne amaçla, hangi platformda kullanacağı, kısacası bedelli sermaye artırımını neden yapmış olduğunu hep beraber öğrenmiş olacağız ki ilerleyen süreçte gerekçe ile çelişen durum var ise gereği yapılsın. Ve ilgili gerekçe kabul edilir ekonomik sebeplere dayanıyorsa, tasarruf sahibinin aklında soru işaretleri sona erecek ve şeffaflık kağıt üstünde kalmayacaktır. 

Veyahut temettü dağıtmayacaksa, neden dağıtmadığının gerekçesini açıklayacak ki; rasyonel sebepleri algılayalım. 

Diğer taraftan, sadece halka açık firmaların gerekçe açıklaması da şeffaflığı tek başına sağlamaya yetmeyecektir. Aynı şekilde düzenleyici ve denetleyici otoritenin ve piyasa işleticisi tarafında aldığı kararlarını gerekçe ile açıklaması, şeffaflık konusu tam olarak işler hale getirecektir. 

Gerekçe kültürünün devreye alınması ile, şeffaflık kavramının altı dolacak iken, gerekçelerin içeriği , tasarruf sahiplerinin önünü daha net görmesini sağlarken, piyasaların en önemli unsuru olan güven için gerekli zemin oluşacaktır. 

Sonuç olarak piyasanın aktörlerinin, aldığı kararlarda gerekçe zorunluluğu ve kültürü benimsenir ve kamuoyuna aleni bir şekilde duyurulursa, tasarruf sahipleri de daha sağlıklı bir şekilde ileriye dönük projeksiyon yapabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster