Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Sağlıklı bir piyasa oluşumu adına…

13 Şubat 2013, 00:00 - -

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile beraber görevi devralan SPK'nın yeni yönetimi, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması adına yeni kanunda da sık sık bahsi geçen amaca hizmet eder şekilde kararlar alarak, Sermaye Piyasalarında yeni dönem için umut saçan açılımlara imza atmaya başladı.

Piyasaların varoluş sebebi olan tasarruf sahiplerine hizmet vermek amacı ile oluşturduğumuz Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği olarak, yatırımcıların zarar görmemesi adına, SPK’nın yaptığı bazı düzenlemeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Özellikle, halka arz ve sermaye artırım konularına ilişkin yeni düzenlemeleri çok fazla detaya girmeden sizlere sunmak adına öncelikle halka arz kısmından başlayalım;

Halka arz edilecek firmanın, ödenmiş başka bir ifade ile çıkarılmış sermayesinde, son iki yıl içerisinde varlıklarının rayiç değere taşınması suretiyle oluşan fonlar olmayacak. Bu ifade ne anlama geliyor? Açıklamak gerekirse, şirketin değerini balon yöntemi ile şişirecek yaklaşımların önü kesilecek.

Yine aynı şekilde halka açılacak firmanın A.Ş. geçmişi 2 yıldan az ise, özkaynak kalemlerinin A.Ş. ye dönüşme anında aynen kalem kalem devamını şart koşuyor. Bu düzenlemede aynı şekilde flu bir geçmiş olmadan balon ihtimalini önlemeye yöneliktir.

Halka arzda ilgili firmanın arz fiyatı ile ortaya çıkacak piyasa değeri 20 milyon TL nin altında ise, satılamayan kısmı, aracılık eden kurum alacak. 20-40 milyon TL arası ise satılamayan kısmın 20 milyona kadar olanını, yukarısında ise yarısını, arza aracılık edenin alma yükümlülüğü geliyor.

Ve çarpıcı olan ise satılamayan kısmı alan aracı kurum, ilgili payları 6 ay süresince arz fiyatının altında satamayacak. Kısaca aracılık edenler, çürük elmayı halka arz etmeye yeltenemeyecek.

Önemli bir noktada, halka arza aracılık eden kurumun, fiyat tespit raporu, başka bir kuruluş tarafından analiz edilebilecek.
Ayrıca SPK’dan, bir düzenleme daha bekliyoruz, GİP tarzı firmaları , a sınıf aracı kurumların halka arz etmesini...

Şimdi gelelim sermaye artırımlarına ilişkin yeni düzenlemelere,

Bedelli sermaye artırımları;
Borsada işlem gören firmaların yapacağı bedelli sermaye artırımları da bir takım tedbirlerle kontrol altına alınıyor. Bedelli sermaye artırımından sağlanacak kaynak, mevcut sermayeyi aşıyorsa, yani %100 ün üzerindeki bedelli artırımlardan bahsediyoruz, eğer ki ilgili kaynak nakit dışı varlık devirlerinden kaynaklanan borçların ödenmesi amacı taşıyorsa, sermaye artırımı başvurusu öncesi, ortaklara yeni SP Kanunu' nda yer alan 24. Madde’ye istinaden ayrılma hakkı tanınacak. Geçtiğimiz günlerde bir yazı kaleme almıştım; "şeffaflığın yolu gerekçeden geçer" şeklinde, evet bedelli sermaye artırımından sağlanan fonun nerede kullanılacağı kamuya da açıklanacak.

Bir de bedelsiz sermaye artırımlarına ilişkin düzenlemeye bakalım, son dönem karı hariç, iç kaynakların sermayeye eklenmesi halinde, bölünme sonrası fiyat 2 TL’nin altına düşecek olursa, SPK başvuruyu işleme almayacak. Hesaplamada son 30 günlük ağırlıklı ortalama fiyatın ortalaması dikkate alınacak. İlgili madde örneğin 40 TL lik bir hissenin, 1e 40 bedelsiz yapmasına engel olurken, dolaylı olarak orta vadede kar payı vermemenin önünde bir nebze engel olabilir ve hisselerin aşırı sulanma tabir ettiğimiz formasyonuna kısmi engel olabilir.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun, tasarruf sahiplerinin korunması ve halka açık firmaların istediği gibi davranmasının önüne geçerek, sağlıklı bir piyasa oluşumu adına yaptığı çalışmaları takdirle karşılarken, çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini ümit ederek, kronikleşmiş sorunları tek tek ele alacağını tahmin ediyor ve bekliyoruz. Çalışmalar güzel ama yetmez ,devamını bekliyoruz , mesajımızı da veriyoruz...
Saygılarımla
SPYD adına
Arif ÜNVER

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster