Ana SayfaYazarlarBaycan ŞabudakYatırımcının Avukatı
Baycan Şabudak [email protected] Baycan Şabudak

Hissedarlara icra sürprizi mi?

05 Mart 2014, 18:40 - -

Borsa Gündem’in 04.03.2014 günü yayınlanan ve oldukça ses getiren “Bir Borsa Komedisi” haberini okuyunca bu yazı kaçınılmaz oldu. Haberde özetle halka açık bir şirketten alacağını tahsil etmek isteyen bir başka şirketin, halka açık şirket hissedarlarına haciz ihbarnamesi gönderdiği belirtiliyor. Kafalarda da soru işaretleri beliriyor. Alacaklı firma hissedarlara böyle bir yazı gönderebilir mi? Alacaklı firmanın gönderdiği yazı ne anlama geliyor?

Öncelikle halka açık bir şirketin borcu nedeniyle hissedarlara karşı icra takibi yapılamaz söz konusu borcun muhatabı şirkettir. Yani paniğe kapılmayın size karşı yapılmış bir icra takibi yok. Ancak bilinçli bir şekilde hareket ederek haciz ihbarnamesinde ismi geçen borçlu firmaya her hangi bir borcunuz yok ise 7 günlük yasal süre içersinde bu ihbarnameye İTİRAZ edin. Aksi halde söz konusu ihbarnamelerin 2.si Ve 3.sü Yolda!

Konuyu açmak gerekirse; size gelen yazı borçlu olduğunuz ya da aleyhinizde icra takibi yapıldığı manasına gelen bir yazı değil. Söz konusu yazı 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 89. Maddesi’nde düzenlenen “Birinci Haciz İhbarnamesi” biz avukatların sıkça kullandığı ifade ile 89/1 ihbarnamesidir. Bu ihbarnamenin gönderilmesindeki amaç; borçludan tahsil edilemeyen alacağın borçluya borcu olduğu yolunda kanaat sahibi olunan 3.şahıslardan talep edilerek tahsil edilmesidir. Şayet gelen haciz ihbarnamesinde ismi geçen Borçluya her hangi bir borcunuz yok ise 7 gün içerisinde söz konusu Birinci Haciz İhbarnamesine borç bulunmadığından bahisle itiraz edilmelidir.

Birinci Haciz İhbarnamesine itiraz edilmezse ne olur?

Kanun’un ifadesi ile Üçüncü şahıs, haciz ihbarnamesinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde itiraz etmezse, mal yedinde veya borç zimmetinde sayılır ve kendisine gönderilen haciz ihbarnamesine süresinde itiraz etmediği, bu nedenle de malın yedinde veya borcun zimmetinde sayıldığı ikinci bir ihbarname ile bildirilir. Yani ‘ihbarnameye itiraz etmediğin için borçluya borçlu olduğunu kabul ediyorum’ diyor. Bu ikinci ihbarnamede ayrıca, üçüncü şahsın ihbarnamenin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde ikinci fıkrada belirtilen sebeplerle itirazda bulunması, itirazda bulunmadığı takdirde zimmetinde sayılan borcu icra dairesine ödemesi veya yedinde sayılan malı icra dairesine teslim etmesi istenir. Yani ikinci ihbarnameye de itiraz etmezsen borçlu olduğun meblağı icra dairesine ödeyeceksin diyor.

İkinci Haciz İhbarnamesine itiraz edilmezse ne olur?

İkinci ihbarnameye süresi içinde itiraz etmeyen ve zimmetinde sayılan borcu icra dairesine ödemeyen veya yedinde sayılan malı icra dairesine teslim etmeyen üçüncü şahsa onbeş gün içinde parayı icra dairesine ödemesi veya yedinde sayılan malı teslim etmesi yahut bu süre içinde menfi tespit davası açması, aksi takdirde zimmetinde sayılan borcu ödemeye veya yedinde sayılan malı teslime zorlanacağı bildirilir. Bu bildirimi alan üçüncü şahıs, icra takibinin yapıldığı veya yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesinde süresi içinde menfi tespit davası açtığına dair belgeyi bildirimin yapıldığı tarihten itibaren yirmi gün içinde ilgili icra dairesine teslim ettiği takdirde, hakkında yürütülen cebri icra işlemleri menfi tespit davası sonunda verilen kararın kesinleşmesine kadar durur.

Sonuç olarak paniğe gerek yok, hakkınızda yapılmış bir icra takibi mevcut değil ancak gelen yazıyı bir kâğıt parçası olarak görüp umursamadığınız takdirde olumsuz neticeler doğurması muhtemel.

Görüş ve önerileriniz için:      [email protected]

                                               [email protected]

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster