Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Büyük, önde gelen hisselerimiz, ne kadar derin?

18 Şubat 2013, 00:00 - -

Değerli okurlar bu yazımızda, İMKB 30 ve 100 endeksi üzerinde etkili olan, başka bir ifadeyle, ilgili endekslerin yön tayininde belirleyen olan, halka açık firmaları, derinlik açısından ele aldık.
Öncelikle tablomuzu aşağıda sizlere iletelim ve tablomuzdaki rakamları açıklayalım.
FD: Fiili dolaşım; hali hazırda piyasada alım satıma konu hisse senetlerini ifade eder. Halka açıklık oranı da diyebiliriz.
İ5: Fiili dolaşımda bulunan hisse senetleri toplamının, ilk beş aracı kurum takasındaki yüzdesel ifadesi.
D: İlgili hisse senetlerinin, fiili dolaşımda bulunan toplam hisse senetlerinin, ilk beş aracı kurum haricinde bulunan yüzdesel ifadesidir.
15.02.2013 verilerine dayanılarak, küsuratlar yuvarlanarak çalışılmıştır.

Tablomuzdaki rakamların tam manası ile ne ifade ettiğini yazmaya kalkarsam, bir kitap yazmam gerekebilir. Fakat kabaca tablomuzun bize ne ifade ettiğini satırbaşları ile yazalım ki, hep konuşuluyor, yazılıyor çiziliyor, ”İşte sığ ve küçük hisselerde fiyat hareketleri sert olur aman dikkat edin” şeklinde; biz de, “Büyük, önde gelen hisselerimiz ne kadar derin, bir bakalım?” dedik ve tablomuzu çıkardık. Rakamlar asla yalan söylemez…
Değerli tasarruf sahipleri tablomuzda yer alan hisselerimiz, İMKB’nin en derin ve önde gelenleridir. Tablomuzu incelediğimizde sadece bir firmanın halka açıklık oranının %50’nin üstünde olduğunu görebilirsiniz ve çarpıcı olan ise hemen hemen hepsinin ortak bir özelliği var; halka açık kısımlarının çok büyük bir kısmı ilk beş aracı kurumun hesaplarında. Varsayalım ki, ilk beş kurumun yatırımcı hesapları çok fazla olsa bile, varolan gerçeği çok fazla değiştirmiyor. Diğer taraftan, yerli yatırımcının elinde bulanan hisse senetleri toplamının yarısının, başka bir ifade ile %50’sinin ilk bin yatırımcıda olduğu rakamlarla sabittir.
Hali hazırda İMKB’nin toplam halka açık kısmının bile küçük olduğunu ifade ederken, mevcut hisse dağılımını da hesaba aldığımız takdirde, İMKB’nin aslında tahminlerin de ötesinde sığ olduğunu daha iyi kavramış oluruz.
Hatırlatmadan geçemeyeceğim; son durumda BES’te biriken fon toplamı 21 milyar TL civarına ulaşmış; ilgili fon toplamının %17 si İMKB ye gelmiş; BES’teki fon 10 kat artınca, İMKB’ye fondan gelen paranın yüzdesi aynı mı kalacak? Yoksa düşecek mi? Yoksa hisse senedi fiyatlarını mı şişirecek? Yoksa piyasamızda büyük halka arzlar mı olacak? Bu denge nasıl sağlanacak? Tek çaresi, büyük halka arzların zaman kaybetmeden ivedilikle yapılmasıdır. Bu işlemin anahtarını da birkaç ay önce yazmıştım…
Mevcut sığlık, İMKB’nin, dünyada yükseliş trendi olduğunda ilk 3’e girmesini sağlarken, düşüş trendlerinde de ilk 3’te veya 5’te olmamıza neden oluyor. Mevcut sığlık, fiyatlarda, aşağı veya yukarı yönde hareketlenmelerde, dalga boylarının büyük olmasına sebep oluyor.
Sonuç olarak, Sermaye Piyasaları özelinde, hisse senetleri piyasasının asli amacı; sermayenin tabana yayılarak yarattığı sinerji ile ekonomik kalkınmayı sağlaması; orta gelir grubunun katılımının sağlanmasıdır. Ama bizde ne olmuş? Halka açık firmalarımız, gerek %50’nin altındaki halka açıklık oranları ile gerekse halka açık kısmı da piyasadan toplayarak, kontrolü, başka ifade ile dizginleri elinde bulundurmaya devam etmiş. Burada kesiyorum, herkesi düşünmeye davet ediyorum…
Saygılarımla…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster