E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıZayıf büyüme TCMB'ye ek faiz baskısı getirir mi?---

Zayıf büyüme TCMB'ye ek faiz baskısı getirir mi?

Zayıf büyüme TCMB'ye ek faiz baskısı getirir mi?
10 Aralık 2014 - 12:14 borsagundem.com

2014 yılı 3. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren İş Yatırmı, Merkez Bankası'nın faiz adımı konusunu da analiz etti

''İç talepteki Zayıf Görünüm Faiz İndirimi Baskısını Arttıracak
Tüik’in açıkladığı 3. Çeyrek büyüme verilerine göre Türkiye ekonomisi yıllık bazda sadece %1,7 ile %3,0 olan piyasa beklentisinin ve %3,5 olan öngörümüzün önemli ölçüde altında büyüdü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış rakamlara göre ise ekonomi çeyreklik bazda %0,4 genişledi. Ayrıca TÜİK, ilk iki çeyrek yıllık büyümesini sırasıyla %4,8’e ve %2,2’ye yükseltti (önceki değer sırasıyla %4,7 ve %2,1) .

Büyüme bileşenlerine bakıldığında ise, net ihracat katkısının 2,5 yüzde puan (yp) ile önceki çeyrekte olduğu gibi öne çıktığı anlaşılıyor (ihracat: 2,0yp, ithalat: -0,5yp). Öte yandan, TCMB’nin Mayıs sonrası itibariyle politika faizinde yaptığı indirimin gecikmeli etkisi ihtimaliye iç talepte beklediğimiz canlanmanın aksine özel tüketimin katkısı 0,1yp’de kaldı. Son olarak yatırım kanalı -0,1’lik katkı ile bu cephedeki zayıf görünümün sürdüğüne işaret etti.

Arz tarafından bakıldığında, tarım sektöründeki daralmanın devam ettiği ve toplam büyümeyi 0,7yp aşağı çektiği, bu düşüşe imalat sektöründeki zayıflamanın eşlik ettiği görülüyor (0,7yp katkıdan 0,5yp’ye).

Sonuç olarak 3. Çeyrek rakamları, hane halkının TCMB’nin faiz indirimleri ve azalan politik belirsizliğe rağmen harcamalarını arttırmadığını gösteriyor. Ayrıca, işsizlik oranındaki artış ve tarımsal üretimdeki daralmanın iç talepteki zayıflamanın temel nedeni olduğunu düşünüyoruz. Son olarak, net ihracat katkısı bir kez daha büyümede günü kısmen kurtararak Avrupa ekonomisindeki zayıflamaya ve süregelen jeopolitik risklere rağmen ihracatın dayanıklılığını koruduğunu gösteriyor.

Bugünkü zayıf büyüme rakamının, emtia fiyatlarındaki gerileme ve enflasyon görünümündeki iyileşme beklentisiyle 2015 yılında faiz indirimine hazırlandığını düşündüğümüz TCMB’ye ek baskı getireceğini düşünüyoruz. Öte yandan, zayıf 3. Çeyrek sonucu ile 2014 yılı büyüme beklentimizi %3,5’ten %3,0’e çekiyoruz. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)