E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYurt içi piyasalarda odak noktası cari açık olacak---

Yurt içi piyasalarda odak noktası cari açık olacak

Yurt içi piyasalarda odak noktası cari açık olacak
11 Şubat 2015 - 09:24 borsagundem.com

yurtiçi piyasalar dünkü sert düşüşün ardından bugün açıklanacak cari işlemler açığı verisine odaklandı

Küresel pay piyasaları, paritelerdeki oynaklığın devam etmesine karşın dün genel olarak pozitif seyir izlerken, yurtiçi piyasalar dünkü sert düşüşün ardından bugün açıklanacak cari işlemler açığı verisine odaklandı.

ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri yükseliş eğilimini sürdürerek yüzde 1,97'den yüzde 2,01'e kadar çıkarken, dolar endeksi analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 95 seviyesinin hemen altındaki yatay seyrini devam ettirdi. Dün açıklanan JOLT açık iş sayısı verisinin beklentilerden yüksek olmasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,79, S&P 500 endeksi yüzde 1,07, Nasdaq endeksi yüzde 1,30 yükseliş kaydetti.

Avrupa tarafında, Yunanistan'la ilgili haberler gündemin üst sırasındaki yerini korurken, yetkililer tarafından yapılan açıklamalar AB ile Yunanistan arasındaki görüşmelerin uzun bir süreye yayılabileceği beklentilerini yükseltti. Avro/dolar paritesi dün 1,1270 - 1,1340 arasındaki yatay seyrini devam ettirdi, pay piyasaları tepki alımlarıyla yükselişe geçti. Almanya'da DAX endeksi dün günü yüzde 0,85 yükselişle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,96, Yunanistan'da ASE endeksi yaklaşık yüzde 8 değer kazandı, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,12 geriledi.

Yurtiçinde, döviz kurları ve faizlerdeki yükseliş, pay piyasalarında gelen tepki alımlarının zayıf kalmasına ve düşüş kanalındaki hareketin sürmesine neden oldu. Dolar/TL dün 2,5070 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, gösterge tahvilin bileşik faizi de Hazine'nin düzenlediği ihalelerin ardından yüzde 8,62'ye kadar çıktıktan sonra günü yüzde 8,48'den tamamladı. BIST 100 endeksi ise dün yüzde 1,72'lik sert düşüşle analistlerin orta vadeli teknik görünüm açısından önemli destek olarak nitelendirdikleri 83.600 puanın altında kapandı.

Analistler, bugün açıklanacak cari açık verisinin piyasaların odak noktasında olacağını belirterek, BIST 100 endeksinin 84.000 puanın altında kaldığı sürece düşüş eğilimini devam ettireceğini ve 81.100 seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

AA Finans'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün açıklanacak 2014 Aralık ayı Cari İşlemler Açığı verisine ilişkin beklenti anketine göre, ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması 6,8 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında aralık ayı cari işlemler açığına ilişkin en yüksek beklenti 7,4 milyar dolar, en düşük beklenti ise 6,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

Ekonomistlerin 2014 yılı cari işlemler açığı beklentileri ortalaması 45,3 milyar dolar olurken, 2015 yıl sonu cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması ise 37,7 milyar dolar olarak öngörüldü. Türkiye'nin cari işlemler açığı 2014 yılı kasım ayında 5 milyar 636 milyon dolar, yıllıklandırılmış bazda ise 47 milyar 86 milyon dolar olmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)