E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYıldırımtürk’ten yatırımcılara kritik tüyolar---

Yıldırımtürk’ten yatırımcılara kritik tüyolar

Yıldırımtürk’ten yatırımcılara kritik tüyolar
04 Aralık 2015 - 12:13 borsagundem.com

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Yıldırımtürk Borsagundem’e konuştu. Altın, dolar ne zaman alınır, satılır; borsada nereye yatırım yapılır, anlattı...

Marmara Üniversitesi Yatırım ve Borsa Kulübü'nün ev sahipliğinde dün gerçekleştirilen "Küresel Ekonomide 2016 Senaryoları" paneline konuşmacı olarak katılan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, programın bitiminde Borsagundem.com’a özel açıklamalar yaptı. Son günlerin Türk ekonomisi adına en önemli gündemi olan Rusya krizinin büyümesini, karizması çizilen Putin’in intikam hırsına bağlayan Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Yatırımcı bu durumda nasıl pozisyon almalı? Borsa, altın, TL veya dolar, hangisi daha cazip?” sorusuna çarpcı yanıt verdi.

Altının 1000 doları göreceğini belirten Yıldırımtürk, doların 2015’i “2.80”den kapatacağını tahmin ettiğini söyledi. Piyasaların usta ismi borsa için de, “ Yıl sonu 80 bin seviyelerinde karar kılacak diye düşünüyorum” dedi.

İşte Altın ve Para Piyasaları Uzmanı  Mehmet Ali yıldırımtürk’ün yatırımcılara önemli tüyolar verdiği o yanıtlar…
 
RUSYA İLE KRİZ FAZLA UZUN SÜRMEZ

-Seçimle gelen istikrar Rus uçağının düşürülmesiyle sallantıda… Sizce piyasalar nasıl toparlanır?

-Ben Rusya ile olan krizin çok uzun süreceği kanaatinde değilim.  Çünkü her iki ülkenin bu konuda birbirlerine bağlantıları var. Bu ilişkileri bir anda söküp atmak mümkün değil.  Dolayısıyla bizim Rusya’dan Rusya’nın bizden ekonomik olarak istifade ettiği noktalar var. Tabi bu arada Putin bireysel olarak kendi karizmasının çizildiğini düşünerek, ülke için bir şeyler yapıyor ama vatandaşa veya iş dünyasına baktığınız zaman bunun çok doğru olmadığı biliniyor. Önümüzdeki dönemde de eğer bu sertlik devam ederse bize olduğu kadar Rusya’ya da olumsuz yansımaları olacaktır. Dolayısıyla böyle olumsuz şeyler olabilir. Ama bu çözülmeyecek bir şey değil.

Öbür taraftan Hükümet’in özellikle seçimden sonra çok hızlı bir şekilde icraatlarına başladığı kanaatindeyim. Tahmin ediyorum yakında yapısal reformlara da ağırlık verilecek. Tabi bu arada Avrupa Merkez Bankası ve Amerikan Merkez Bankası’nın tutumları da çok önemli. Artık ekonomi yönetimleri adeta merkez bankalarının üzerine kalmış durumda. Onun için merkez bankaları ve başkanları daha çok izlenir ve takip edilir hale geldi. Bu nokta da iç piyasa olarak dışarıdaki gelişmeleri de takip edeceğiz diye düşünüyorum. Yeni hükümetin icraatlarının başlamasıyla beraber bu piyasalarda tatmin edici bir gelişme olarak kabul edilirse iyimserliği biraz daha artırabilir diye düşünüyorum.
 
YATIRIMCININ PORTFÖYÜNDE NELER OLMALI
 
-Yatırımcı bu durumda nasıl pozisyon almalı? Borsa, altın, TL veya dolar, hangisi daha cazip?

-Jeopolitik gerginliklerin çok fazla altında fiyatlandığını görmüyoruz.  Şimdi para birimlerinin ya da paranın bir yerden diğer yere aktarılması çok kolay olduğu için yatırımcılar kendilerini koruyacak bir pozisyona geliyor. Dünyada da her ne kadar ‘Üçüncü Dünya Savaşı’ başladı denilse de özellikle güçlü ülkeler kendileri savaşmak istemiyorlar. Ülkeleri kendi içlerinde iç savaş çıkartarak orada onları yıpratmaya çalışıyorlar. Bu noktada Ortadoğu böyle işler için çok müsait. Ancak bu sıcak çatışmaların olduğu yerlerde de altından ziyade paraya ihtiyaç olduğu için altından biraz daha uzak duruluyor. Bence yatırımcı bu tür olaylarda fazla telaşlanmamayı ve fırtınalar eserken bir kenarda durmayı öğrendi. 

Biz ülke olarak gerçekten bu yıla kadar büyük krizler geçirdik ve bunların da bedellerini ödedik. Tabiri caizse bayağı dayak yedik. O bakımdan şimdi daha sakiniz. Nitekim borsa ve dövizdeki hareketler de bunun bir göstergesi. Yoksa Rusya krizi nedeniyle dolar 3-3.10’a gitmedi.  Ya da borsa bir anda çakılıp da 70 bine gitmedi. Ama tabi bunun da bir süreci var. Bu tolerans sürecini olumlu atlatırsak piyasalar düzelir diye düşünüyorum.

“Yatırımcı ne yapmalı?” diye soruyorsunuz; bir kere Amerika’ daki  faiz artırımları eğer önümüzdeki dönemde de devam edecekse  portföyünü bir miktar dolar bulundurmalı . Ama kısa vadede 2.70 -2.75 seviyeleri alım için uygun diyebilirim. 2.95 -3 seviyeleri  de satım için uygun diye düşünüyorum.

Borsa da yine temeli sağlam özellikle BİST30 içindeki hisseler tercih edilebilir. Orada da kısa vadeden ziyade gelecek dört senede seçim olmayacağı için orta vade düşünmek daha doğru diye düşünüyorum.

Altın muhakkak ki portföylerde  yüzde 20 bulundurulabilir. Ama onda da yatırım yapacağınız parayı birkaç parçaya bölerek yapmanın daha doğru olduğu kanaatindeyim. Onun dışında gerek ekonomi yönetimini  veya da Hükümet’in ekonomi  konusunda ,hukuk konusunda diğer sosyal konularda yapması gereken acil yapısal reformları bir an evvel gündeme getirmesi gerekir.
 
DOLAR 2.80’DEN, ENDEKS 80 BİNDEN KAPATIR
 
-Endeks ve dolar bu yılı nasıl kapatır?


-Biliyorsunuz FED’in 16 Aralık’ta bir faiz artırım beklentisi var. Ama bunlar bana göre daha önce fiyatlandı. Çok fazla bir şey değişmeyecek diye düşünüyoruz. Oran düşük olursa biraz daha düşük kapatabiliriz. Dediğim gibi 2.70 2.75 düşüş seviyeleri. Ben doların bu yılı 2.80 seviyesinde kapatacak kanaatindeyim.  

Yıl sonunda 24 ayar altının da 90 lira seviyesinde kapanacağını umuyorum. Altının onsunun da bin doları göreceğini tahmin ediyorum.  Borsa da yıl sonu 80 bin seviyelerinde karar kılacak diye düşünüyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)