E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYılda 220 milyon çift ayakkabı giyiyoruz---

Yılda 220 milyon çift ayakkabı giyiyoruz

Yılda 220 milyon çift ayakkabı giyiyoruz
04 Temmuz 2014 - 06:29 borsagundem.com

Türkiye'de ayakkabı sektörünün büyüklüğü 3.2 milyar euro'ya ulaştı

Yılda 220 milyon çift ayakkabı satılıyor. Eylem Türk'ün Milliyet'teki haberine göre sektör geçen yıl ihracatını 2012’ye göre yüzde 40 artırarak 723.3 milyon dolara ulaştırdı fakat buna karşın yaklaşık 270 milyon dolar dış ticaret açığı verdi.

Bu da demek oluyor ki ihracat büyürken ithalat da büyüyor. Zaten verilere göre Türkiye’nin ayakkabıda ithalatı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 1 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ayakkabı ithal edilen ülkelerin başında Çin, Vietnam ve Endonezya geliyor.
Türkiye’de kişi başına yıllık ayakkabı tüketimi ise ortalama 2 çift. Avrupa ülkelerinde bu rakam 7 ile 9 çift arasında değişiyor. Türkiye ayakkabı tüketiminde Avrupa’ya bakıldığında çok aşağıda bulunuyor.

Ayakkabıda tüketimi etkileyen unsurlardan birisi de iklim. Öyle ki, Pames Ayakkabı’nın Genel Müdürü Yasemin Sağın, bu yıl havaların Türkiye genelinde beklentinin üzerinde iyi gitmesinin sektörü ciddi şekilde zora soktuğunu söyledi.

Satış performansı artıyor

Sağın, şu bilgileri verdi: “Kışlık bot çizme gibi ürünlerin satışları azaldı. Ama aynı zamanda havaların sıcak olması özellikle cadde mağazacılığı ve alışveriş açısından daha pozitif bir ortam oluşturdu. Havaların beklenildiğinden iyi gitmesi yaz sezonunu daha çabuk getirdi ve böylece yaz sezonu satışlarının erken başlamasını sağladı. Bizim açımızdan bakıldığında sezon ürünleri mağazalara daha erken giriş yaptı ve indirimsiz dönemde satışların büyük bir çoğunluğu yapılmış oldu. Güzel hava koşulları spor ayakkabı kullanımını artırıyor. Biz de özellikle spor ve günlük ayakkabı markamız MP’nin geçtiğimiz senelere oranla bu yaz daha iyi bir satış performansı gösterdiğini gözlemledik.”

800 bayi ile Türkiye’nin her ilinde faaliyet gösterdiklerini belirten Sağın, “İklime göre bayi sayımızda değişiklikler olabiliyor. Cadde mağazacılığı yapıyoruz. Bayilerimizde corner sistemi ile satış yapılıyor” dedi.

‘Ayakkabıda vade 18-20 aya çıkmıştı’

Yasemin Sağın, taksit kısıtlamasının ise alışverişi düşüreceğine değil de olması gereken düzeye getireceğine inandığını belirterek, şöyle devam etti:
“Çünkü perakende ve üretim bir birine paralel işliyor. Ayakkabıda vade 18-20 aylara yükselmiş durumdaydı. Bu da uygulanan taksitlerin fazlalığından kaynaklanıyordu. Taksitlerde kısıtlama olması sektöre bu açıdan da kazanç sağlayacak.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)