E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriYatırımcıları yanıltan şirkete rekor para cezası---

Yatırımcıları yanıltan şirkete rekor para cezası

Yatırımcıları yanıltan şirkete rekor para cezası
09 Aralık 2020 - 13:42 borsagundem.com

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) BlueCrest Capital’a yatırımcıları yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle 170 milyon dolar ceza verdi. Şirket cezayı ödemeyi kabul etti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), İngiltere merkezli yatırım danışmanlığı şirketi BlueCrest Capital Management’a yatırımcıları yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle 170 milyon dolar ceza verdi. Cezayı ödemeyi kabul eden yatırım danışmanlığı şirketi, SEC tarafından uygunsuz veri paylaşımı, yanıltıcı beyan ve yanıltıcı ihmal gerekçesiyle suçlu bulundu.

Suçlamalar, şirketin amiral gemişi olan müşteri fonu BlueCrest Capital International’ın (BCI) üst düzey borsacılarının, BSMA isminde bir özsermaye fonuna transferi ve borsacıların yerine daha düşük performans gösteren bir algoritma kullanılmasıyla ilgili olarak ortaya çıktı. SEC’ten yapılan açıklamada, alınan ceza ödemesinin, mağdur olan yatırımcılar arasında pay edileceği söylendi.

SEC’in yaptırım birimi direktörü Stephanie Avakian, “BlueCrest yatırımcılarının çıkarlarını korumakta başarısız oldu. Bunun nedenleri arasında üst düzey borsacılarını, kendi fon yatırımcılarını zarara uğratacak şekilde başka bir fona transfer etmesi de yer alıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “verilen ceza, BlueCrest’i eylemleri nedeniyle sorumlu tutuyor ve SEC’in fonları zarara uğrayan yatırımcılara iade etme hedefini ileriye taşıyor” ifadesini kullandı.

NS Banking’in haberine göre, düzenleyici kurum, BSMA’nın BlueCrest Capital’ın bireysel sermayesi olan personelini ve birincil stratejilerini kullanmak için kurulduğunu söyledi. 

BSMA ile ilgili kararları alan şirket yönetiminin üyeleri, özsermaye fonunun %93’üne sahipti. SEC, BSMA’nın sermayedeki payının 1,79 milyar dolar seviyesinde olduğunu, ancak BCI’deki payının 619 milyon dolar seviyesinde kaldığını açıkladı.

SEC aynı zamanda BlueCrest Capital’in dört yıldan uzun bir süredir, BSMA’nın varlığı, BCI’nin borsacılarının diğer fona transfer edilmesi, müşteri fonunda algoritmanın kullanılması ve bunlarla ilgili çıkar çatışmalarıyla ilgili yanıltıcı ve yetersiz bilgi paylaşımında bulunduğunu ortaya çıkardı.

Yatırım danışmanlığı şirketi, SEC tarafından suçlu bulundu. Şirketin aynı zamanda işe yeni alınan ve umut vaat eden yatırım uzmanlarının bir çoğunu da BSMA’ya aktardığı öğrenildi. Dahası BlueCrest Capital, yatırım uzmanlarının diğer fona aktarıldığını açıklamadığı gibi, müşteri fonunun yarı sistematik bir borsa sistemi tarafından yönetildiğini de gizledi. Şirketin kullandığı sistem, SEC’ten yapılan açıklamaya göre, şirketin alt grup borsacılarının bazı işlemlerini takip eden bir algoritmaydı.

Değerinin altındaki hisseler için yatırım zamanı mı?

 

Bitcoin doların hakimiyetinin sonunu mu getirecek?

 

Gelişen ülke yatırımcıları 2021’de ralli bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)