E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen ülke yatırımcıları 2021’de ralli bekliyor---

Gelişen ülke yatırımcıları 2021’de ralli bekliyor

Gelişen ülke yatırımcıları 2021’de ralli bekliyor
09 Aralık 2020 - 10:13 borsagundem.com

Yakın zamanda yapılan anket çalışmasına göre, gelişen ülkeler arasında Asya en iyi performans gösteren bölge olacak ve ardından Latin Amerika’nın gelmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelişen ülkeleri takip eden yatırımcılar borsa rallisinin 2021’de de devam edeceğinden emin. Ancak yatırımcıların en büyük endişesi, aşının dağıtımının nasıl olacağı. Bloomberg’in 63 yatırımcı, stratejist ve uzmanla yaptığı anket çalışmasının sonucuna göre, korona virüs aşılarının etkinliğinin gelecek yıl piyasaları yükseltecek en önemli faktör olacağı görülüyor. Aşının etkinliğiyle ilgili olumlu haberler, hükümetlerin mali belirsizliği ve Çin’in ekonomik büyümesiyle ilgili endişeleri geri planda bırakacak

Çin borsalarda ve para birimleri arasında favori gösterilerek öne çıktı. Ancak yatırımcılar Latin Amerika tahvilleri konusunda oldukça iyimser. Arjantin ise, bir huzursuzluk kaynağı olarak öne çıktı.

Anketin sonuçları, korona virüs pandemisine karşı verilen savaşın piyasaları geçtiğimiz 12 ayda nasıl alt üst ettiğini gösteriyor. Yatırımcılar ‘kural kitabını’ bir kenara bırakmak ve varlık fiyatlarının yönüyle ilgili yeni göstergeler arama mecburiyetinde kaldı. İlk yarıda gerçekleşen çöküşün ardından, aşı haberlerinin risk varlıklarını desteklemesinin sonucunda, gelişen ülke piyasaları yeniden yükselerek yatırımcılara 5 trilyon dolardan fazla getiri sağladı. Tahviller rekor seviyelere yakın ve hisse ile para birimi ölçütleri, son iki yılın en yüksek seviyelerinde.

Londra merkezli gelişen ülke fonu Somerset Capital Management LLP’nin Başkanı Christopher White, “ekonomiler yeniden açılırken, aşılar dağıtılırken ve risk iştahı geri dönerken, özellikle de dolar zayıflamaya devam ederse, 2021 gelişen ülke piyasaları için büyük bir yıl olabilir” dedi. Açıklamasının devamında, “ABD’de barış döneminde eşi benzeri görülmemiş bir mali açık ve agresif ekonomik teşvikler dolar üzerinde baskı oluşturuyor, bu da gelişen ülke ekonomileri için oldukça iyi” ifadelerini kullandı.

Asya para birimlerinde ve hisselerde zirvedeki konumunu korudu. Anket sonuçlarına göre, bölge pandeminin ardından ekonomik toparlanmayı önde götürüyor. Görece yüksek tahvil getirileri olan Latin amerika ise, tahvil alanında diğer bölgeleri geride bıraktı. Çin’in ekonomisiyle ilgili görünüm, 2021’de fiyatları belirleyecek 3 muhtemel faktörün başında yer aldı. Teşvik paketi harcamaları ve bunun hükümetlerin mali sağlığı üzerindeki etkisi, merkez bankalarının kredi maliyetlerini daha ne kadar düşürebileceği konusunda endişeler artarken, üçüncü sırada yer aldı.

ABD’nin ekonomik teşviki risk iştahı için kilit önem taşımaya devam edecek. Katılımcıların büyük çoğunluğu ABD’de 1 trilyon ila 2 trilyon dolar arasında bir paketin kabul edileceğini tahmin ediyor. Halihazırda müzakere edilen 916 milyar dolarlık paketten daha yüksek miktarda bir teşvik olup olmayacağını, Georgia’nın iki senato koltuğunu belirleyecek yeniden seçimlerin sonucu kararlaştıracak. 

Dünyada negatif getirili borç stokları 18 trilyon dolara yaklaşırken, daha yüksek getiri arayışı gelişen ülkelere, gelişmiş ülkeler karşısında avantaj sağlayacak.

Gelişen ülke hisse ve tahvillerinde yer alan toplam servet şu an 33 trilyon doların üzerinde ve ABD, Almanya ve Japonya ekonomilerinin toplamından daha fazla. Bu miktar 2020’nin başında 28 trilyon dolar seviyesindeydi. Meksika, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin daha yüksek getiri sağlayan para birimleri ve tahvilleri, ankette yatırımcıların tercih ettiği yatırım araçları olarak öne çıktı. Bu da Güney Kore, Tayland ve Polonya gibi düşük getiri sağlayan tahvillerin tercih edildiği bir önceki ankete göre farklılık gösterdi.

Sektör ve hisse hareketleri öne çıkıyor

 

Risk iştahı fiyatlamaları etkiliyor

 

Küresel piyasalar aşı ve teşvik ile pozitif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali09 Aralık 2020 13:49

    İMKB olmuş kumar yeri. Zarar eden sermayesi eriyen şirketler tavan oluyor. Kar eden işletmeler geriye gidiyor. Ülker bim alka alkım Arçelik gibi hisseler yerinde sayıyor

  • Metin09 Aralık 2020 10:57

    Turizm normale dönünce borsamız 200 bine gidecektir. Borsanın 135 bine gelmesi yolunun açıldığını rallinin devamını gösteriyor. Hükümet kötü olsada borsa çıkacak.

  • BORSACI09 Aralık 2020 18:55

    HÜKÜMETİN GÜÇLÜ OLDUGUNDAN DOLAYI BURALARA GELDİ SEN TAM TERSİNİ SÖYLÜYORSUN.