E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcılar FED’den neden korkuyor?---

Yatırımcılar FED’den neden korkuyor?

Yatırımcılar FED’den neden korkuyor?
24 Ekim 2022 - 11:42 borsagundem.com

2022’nin başından beridir küresel yatırımcıların en önemli endişe kaynağı ABD Merkez Bankası. Uzmanlar FED politikalarının neden piyasalar için korkutucu olduğunu açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) yükselen enflasyonu kontrol altına almak amacıyla para politikasını aşırı sıkılaştırması ihtimalinden endişe ediyor. Hafta içerisinde FED’in izleyeceği piyasa göstergeleri ise yatırımcıların gündeminde. 28 Ekim'de açıkanacak kişisel tüketim harcamaları verileri FED'in kasım ayı faiz toplantısı öncesi son kritik eşiklerden birini oluşturuyor. 

MarketWatch’un haberine göre borsa araştırmaları firması Yardeni Research’ün cuma günü paylaştığı piyasa notunda, “FED yetkilileri son zamanlarda neredeyse her gün federal faiz oranını yükseltmeye devam edeceklerini ilan eden açıklamalarla yatırımcıları korkutmak için çabalıyorlar” ifadelerine yer verildi. Araştırma noktasında FED’in faiz oranlarını ‘enflasyonun kırılma noktasına kadar’ yükselteceği öngörüleri paylaşıldı.

Firma analistleri FED’in cadılar bayramından önce piyasaları korkutacağını zira verilerin açıklanmasının ardından 1-2 Kasım tarihindeki para politikası toplantısı sonuna kadar ‘karartma dönemine’ girileceğini hatırlatıyor.

Firmanın araştırma notunda, “Bundan sonra yükselmekte olan korku tüm ABD Hazinesi tahvil piyasası gibi başka bir şeyin kırılacağıdır” ifadelerine yer veriliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Hazinesi getirileri son zamanlarda FED’in gösterge faiz oranını yükseltmesi ve borsaları baskılaması nedeniyle yükseldi. Ancak söz konusu yükseliş cuma günü, yatırımcıların ‘FED’in bu yılın sonlarında agresif faiz artırımlarını yavaşlatmayı tartışabileceğini’ öne süren raporları satın alınmasıyla durakladı.

Beklentilerin ardından cuma günü ABD borsaları keskin bir şekilde yükseldi. Zira yatırımcılar Wall Street Journal’da çıkan konuyla ilgili haberi FED politikasındaki olası bir değişimin başlangıcı şeklinde gördü. Söz konusu habere göre FED önümüzdeki ay faiz oranını 75 baz puan artırmaya hazır görünüyor. Ancak FED yetkilileri aralık ayında 50 baz puan faiz artırıp artırmamayı tartışabilir.

Yatırım firması Ameriprise Financial'ın Baş Borsa Stratejisti Anthony Saglimbene'ye göre piyasalar faiz politikasının değişeceği konusunda aşırı hevesli görünüyor. Saglimbene konuyla ilgili açıklamasında, “Bu hayale dayalı bir düşüncedir” diyerek, FED yetkililerinin muhtemelen faiz artırma planlarını masada tutacağını sözlerine ekledi.

Saglimbene FED’in geçen yıl parasal genişleme adı altında tahvil satın aldığı döneme dikkat çekerek “Sanırım faiz oranlarını sıfırda tuttukları sırada kendilerini köşeye sıkıştırdılar” ifadelerine yer verdi. Baş stratejiste göre yüksek enflasyon kalıcı bir şekilde etkilerini hissettirdiği sürece FED de muhtemelen faizleri artırmaya devam edecek. Saglimbene FED’in faiz artışlarının etkilerinin piyasalarda gecikmeli hissedildiğinin ve ‘istenilenden daha fazla hasar’ verebileceklerinin farkında olduğunu da sözlerine ekledi.

“Bu süreçte ekonomide bir şeyler kırılabilir. Kendimizi tam da bu tür bir riskin içerisinde buluyoruz.”

BOE fiyaskosu

Daha yüksek faiz oranları, şirketler ve tüketiciler için borçlanma maliyetinin daha yüksek olması ve ABD’nin gelecek yıl bir resesyonla karşı karşıya geleceği beklentilerine rağmen ekonominin yavaşlaması anlamına gelir. Faiz artışları istihdam piyasasına zarar verebilir ve döviz ve tahvil piyasalarında dengesizlikler ortaya çıkarabilir.

ABD'li yatırımcılar uluslararası alanda bu tür finansal piyasa çatlaklarını görüyorlar.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) geçtiğimiz günlerde İngiltere tahvil piyasasına sürpriz bir müdahalede bulundu. Müdahale enflasyondaki yükselişin engellenmesi için devlet tahvillerinin getirilerinin artırıldı ve para politikasının sıkılaştırıldığı sırada İngiltere hükümetinin vergi indirimi planıyla piyasaları sarsmasının ardından gerçekleşti. Söz konusu sarsında İngiltere’de Başbakan Liz Truss’ın istifasına sebep oldu ve Muhafazakar Parti bu hafta Truss’ın yerini alacak ismi belirlemeye çalışacak.

İnternet üzerinden brokerlık işlemleri yürüten IG Group North America CEO’su JJ Kinahan, “Sanıyorum deney sona erdi. Şimdiyse farklı bir liderle karşılaşacağız. Normalde piyasaların bundan mutlu olmaması gerekirdi. Ancak Truss göreve geldiğinden beridir politikaları oldukça kötü karşılandı” ifadelerine yer verdi.

Bu arada, Bank of America Küresel Araştırmalar Birimi stratejistleri 20 Ekim tarihli bir raporda ABD Hazinesi tahvil piyasasının da "kırılgan" ve "şoklara karşı savunmasız" olduğu konusunda uyarıyor. Analistler hazine piyasasının "piyasanın işleyişinde oluşabilecek zorluklarından bir şok uzakta" olduğu endişesini dile getiriyorlar. BofA analistleri yatırımcıların zayıf talebine ve riskli yatırımlardan kaçma isteğinden dolayı bozulan likiditede dengesine işaret etti.

Yardeni ise konuyla ilgili açıklamasında, “Asıl endişe İngiltere tahvil piyasasında son dönemde görüldüğü gibi bir fiyaskonun ABD’de de gerçekleşebilme ihtimalidir” denildi. Firmadan yapılan açıklamada “Bugünlerde her şey, özellikle korkutucu senaryolar mümkün görünse de, FED’in bile likiditeyi geri çekiyor olduğunu görmek isteriz” denildi.

Araştırma notunda FED’in faiz artışları ve sıkı para politikasıyla zorlu zamanlarda ABD’yi güvenli liman yapabileceği belirtildi. Bu sayede ülkedeki yerel tahvil piyasası daha fazla likidite sağlayabilir ve ABD yatırım için ‘alternatifi olmayan bir ülke’ haline gelebilir.

Büyük bir resesyon ihtimali

Ancak varlık yönetimi firması Spouting Rock’ın Baş Stratejisti Rhys Williams 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin %5’e yaklaşması halinde “bu ekonominin çalışmayacağını” düşünüyor. On yıllık getiriler %4,2 civarında işlem görüyor.

Williams, konut ve otomobil pazarlarındaki artan finansman oranlarının tüketicileri sıkıştıracağından ve bu pazarlarda satışların yavaşlamasına yol açacağından endişe duyduğunu söyledi.

"Piyasa hafif bir resesyonu az çok fiyatlandırdı" diyen Williams, “Gerçek dünyada neler olup bittiğine hiç dikkat etmeden çılgınca işsizlik oranlarına odaklanırsanız çok daha büyük bir resesyon gerçekleşir" uyarısında bulundu.

Yatırımcılar, FED’in bu yıl alışılmadık derecede büyük faiz artırımları rotasının önünde sonunda daha yavaş bir işgücü piyasasına yol açacağını ve yükselen enflasyonu engelleme çabaları kapsamında ekonomideki talebi azaltacağını tahmin ediyorlar. Ancak ABD’de işgücü piyasası şu ana kadar güçlü kaldı ve ülkede işsizlik oranı %3,5 ile tarihî düşük seviyelere ulaştı.

FED dünün verileriyle yarını izliyor

DWS Group'un Amerika Ticaret Başkanı George Catrambone, bir röportajında, FED’in para politikasını olarak aşırı sıkılaştırması veya oranları çok hızlı bir şekilde yükseltmesi ihtimalinden "oldukça endişeli" olduğunu söyledi. Catrambone FED’in faiz kararını dayandırdığı verilere dikkat çekerek "bize verilere bağımlı olduklarını söylüyorlar ancak bu veriler en az bir ay geriden takip ediyor" sözlerine yer verdi.

FED’in para politikası kararlarını dayandırdığı işsizlik oranının, gecikmiş bir ekonomik gösterge olduğuna dikkat çeken Catrambone, ABD enflasyonunun bir ölçütü olan tüketici fiyat endeksinin bileşenlerinin de "kalıcı ve aynı zamanda özellikle gecikmeli" bir gösterge olduğunu dile getirdi.

Hafta içerisinde, yatırımcılar FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim-harcamalar-fiyat endeksinden Eylül ayı verilerini izleyecek. PCE verileri olarak da bilinen bu rakamlar 28 Ekim'de borsa açılış öncesinde önce açıklanacak.

Bu arada Catrambone, üçüncü çeyrek için rapor edilmeye başlanan bilanço sezonu rakamlarının da "geriye dönük" olduğunun altını çiziyor. Borsa uzmanı FED’in faiz oranlarını yükseltmesiyle yükselen ABD Doları’nın, çok uluslu işletmelere sahip ABD şirketleri için "ters rüzgarlar" yarattığını söyledi.

Borsa uzmanı merkez bankasının 2022'deki büyük faiz artışı silsilesine atıfta bulundu. Catrambone, "FED’in üzerinde çalıştığı veriler nedeniyle, çok ileri gittiğinizi çok geç olana kadar bilemezsiniz. Bu kadar hızlı ama aynı zamanda bu büyüklükte hareket ettiğinizde olan şey budur” ifadelerine yer verdi. Catrambone, 25 baz puanlık faiz artışları ile kontrolün daha kolay olacağını da sözlerine ekledi.

ABD ekonomisi ipte yürüyor

IG'den Kinahan'a göre, ABD'de FED, para politikasını sıkılaştırma riski nedeniyle ‘ipte yürüyor” ve Kinahan "FED'in yaptıklarının tam etkisini görmedik" uyarısında da bulunuyor.

İşgücü piyasası şimdilik güçlü görünse de FED yavaşlayan bir ekonomiyi getirecek sıkı para politikasını uygulamayı sürdürüyor. Mortgage faizleri arttıkça ABD’deki mevcut konut satışları düşüyor. Amerikan sanayisinin barometresi niteliğindeki göstergelerden olan Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün imalat anketi, ABD’deki imalatın eylül ayında %50,9 ile 28 ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.

Spouting Rock'tan Williams FED'in parasal sıkılaştırmasının dalgalanma etkisi ile finansal piyasalardaki oluşabilecek bir krizin beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Williams, “Ne zaman FED faiz oranlarını bu kadar hızlı yükseltse, o zaman sular çekilir ve kimin mayo giyip kimin giymediğini öğrenirsiniz. Şu anda kimin aşırı kaldıraçlı olduğunu bilmiyorsunuz. Bunu sadece o marj çağrısını aldığınızda bilebilirsiniz” uyarısında bulundu.

 

Sıkılaşma endişeleriyle küresel risk iştahında dalgalı görünüm

 

1 sterlin 1 dolar olacak mı?

 

ABD Hazine Bakanı'ndan enflasyon açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DIMBIL24 Ekim 2022 16:33

    Kim şeyder FED bizim borsa şeyine bile sallamıyor dekor üzerine rekor kırıyoruz.

  • 🔨24 Ekim 2022 12:19

    Yooo biz fedden korkmuyoruz ikide birde bankalarla uğraşan bizimkilerden korkuyoruz hergün icat çıkardıkları için doları baskılasınlar diye al sana banka hissesi neydi bilanço gelecekti ondan önce yeni icat bankaları kızıla boyadı oynayın durun bankalarla.