E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYatırımcılar dikkat! Ponzi sistemi sayısında rekor---

Yatırımcılar dikkat! Ponzi sistemi sayısında rekor

Yatırımcılar dikkat! Ponzi sistemi sayısında rekor
25 Şubat 2020 - 17:40 borsagundem.com

Ponzi sistemleri sayısı son on yılın en üst seviyesine çıkmışken yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların Ponzi sistemlerine kaptırdığı paralar son on yılın rekor seviyesine ulaştı. Borsaların aşırı artması ve düzenleyicilerin yetersiz kalması dolandırıcıların artmasına sebep oluyor.

ABD’li yetkililer geçtiğimiz sene 60 Ponzi suçlamasından toplamda 3,25 milyar dolarlık parayı ortaya çıkardı. Bu rakam 2018’in tam iki katı ve 2010’dan beri ortaya çıkan en yüksek seviye.

Ponzi düzeni ya da sistemi, yatırımcılara kendi paralarından geri dönenle veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.

İktisadi olarak iyi konumda olan bir ülkede faiz oranları oldukça düşüktür. Bu bir nedenle fona ihtiyacı olan kişiler için ucuz borçlanma demek olduğu kadar birikimlerini değerlendirmek için faiz geliri talep edenler için de düşük kazanç demektir. İşte bu noktada kişi, finansal kurumların vadettiğinden daha fazla faiz getirisi önererek yatırımcı kazanmaya çalışır. Örneğin ülkedeki faiz oranı %3 ise Ponzi Oyunu oynayan kişi yatırımcılara %10 faiz önerir. Ardından %10 faiz getirisi vadettiği kişilerin parasını ödemek için yeni yatırımcılara %11 faiz önerir. Aynı şekilde %11 faiz önerdiği kişilerin parasını ödemek için yatırımcılara daha yüksek faiz önerir. Bu döngü sayesinde herkesi dolandırmaya devam eder.

2008 yılında ortaya çıkan Bernard Madoff, binlerce yatırımcıyı dolandırmış ve 65 milyar dolarlık toplayarak, tarihin en büyük Ponzi planını oldu. 150 yıl hapse çaptırılan Madoff, böbrek rahatsızlıklarından dolayı erken tahliyesini istedi.

Buffett: Korona virüs korkusuyla al-sat yapmayın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)