E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYargı reformu paketine MHP'den itiraz---

Yargı reformu paketine MHP'den itiraz

Yargı reformu paketine MHP'den itiraz
13 Eylül 2019 - 16:22 borsagundem.com

TBMM tatile girmeden yasalaşması beklenen yargı reformu paketi önümüzdeki yargı yılına ertelendi. MHP'nin tasarıda yer alan bazı ifadelere itirazları nedeniyle tasarının meclise gelmeden önce yeniden ele alınmasına karar verildiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan en son mayıs ayında af görüşmelerinin yenilenen İstanbul seçimleri sonrası ele alınacağını açıklamıştı.

Af görüşmeleri Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanununda bazı değişiklikleri öngörüyor.

Daha önce af konusunda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile farklı düşündüklerini vurgulayan Erdoğan devlete karşı işlenmiş suçlar dışındaki cezaların affına sıcak bakmadığını açıklamış olsa da MHP aksi yönde bir kanun teklifini 24 Eylül 2018'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) Başkanlığına sunmuştu.

Ceza indirimi neleri içeriyor?

Şartlı ceza indirimi olarak adlandırılan teklif hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerde, hükmolunan cezaların toplamından bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılmasını öngörüyor. Hükümlü ve tutuklunun indirim yapıldıktan sonra infazı gereken cezası kalmazsa salıverilecek.

Sanık veya şüphelinin tutukluluk durumu, istinaf ve temyiz kanun yolunda, ilk derece mahkemesi ile istinaf ceza dairesince hükmolunan cezaların toplam süresi; kovuşturma evresinde, iddianamede ya da görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunun suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı; soruşturma evresinde şüphelinin üzerine atılı suç veya suçların kanun maddelerinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılmak suretiyle değerlendirileceği belirtiliyor.

Af kapsamın alınmayan suçlar

Milliyetçi Hareket Partisi'nin kanun teklifinde af kapsamında yer almayan suçlar

-Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar (TCK Madde 302'de devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hükumete karşı silahlı isyan, silahlı örgüt, silah sağlama, suç için anlaşma)
-Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar (Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, yasama organına karşı suç, hükumete karşı suç)
-Milli savunmaya karşı suçlar (Halkı askerlikten soğutma, askerleri itaatsizliğe teşvik)
-Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları (Devletin güvenliğine ilişkin belgeler, devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasal veya askeri casusluk, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, yasaklanan bilgileri temin, yasaklanan bilgileri açıklama)
-Soykırım ve insanlığa karşı suçlar
-3713 saylı Terörle Mücadele Kanunundaki suçlar
-5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamına giren suçlar
-Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar (cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz)
-Vücut dokunulmazlığına karşı suçlardan olan insan üzerinde deney suçu ile organ veya doku ticareti suçu
-6831 sayılı Orman Kanunundaki suçlar
-Kasten Öldürme ve Nitelikli Halleri
-İşkence ve Eziyet Suçları

Ceza indirimi kapsamı içinde yer alması öngörülen suçlar

Hazırlanan Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanunu’nda önemli değişiklik içeren yasa tasarısında ceza indirimi kapsamına giren bazı suçlar ise; Türk Ceza Kanununun ''Kamu Barışına Karşı Suçlar'' başlığı altında yer alan 213'üncü maddedeki halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, 215 sayılı suçu ve suçluyu övme, 216 sayılı halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama ve 220 sayılı suç işlemek amacıyla örgüt kurma.

Ayrıca mal varlığına karşı suçlar olarak adlandırılan hırsızlık, dolandırıcılık, yağma suçlarıyla kamunun sağlığına karşı suç olarak yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti de indirim kapsamında yer alacak.

Kanunda kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı suçlar altında düzenlenen zimmet, irtikap, denetim görevinin ihmali ve rüşvet suçunun şartlı indirim kapsamına alınması da tasarının içinde yer alıyor.

Erdoğan: Herkesi serbest bırakmak gibi bir durum olamaz

İstanbul, Esenler'de Kadir Gecesi nedeniyle düzenlenen "10 Bin Hatim, 100 Bin Dua" programında konuşan Erdoğan, Erdoğan af taleplerine yönelik şu ifadeleri kullandı: "Değerli kardeşlerim; konuyu bilmeden, konunun teferruatına hakim olmadan sizlere ayak üstü vereceğim cevap aldatıcı olur. Ben sizleri aldatamam. Ancak şu anda Adalet Bakanlığımızın bu konularla ilgili bir çalışması var. Temenni ederim ki bu çalışmada sizlerin yakınları da bunun içine dahil olur. Çünkü herkesi kusura bakmayın, herkesi serbest bırakmak gibi bir şey olmaz. Bırakılması gerekenler noktasında Adalet Bakanlığımızın çalışması var."

Mecliste af görüşmelerinin ne zaman yapılacağını da açıklayan Erdoğan, "İnşallah seçimlerden sonra Meclis açıldığında tekrar oralarda bunlar görüşülecek." şeklinde konuştu.

23 Haziran seçimleri sonrasında meclis gündemine gelecek 1. Yargı reformu paketi içinde yer alması beklenen çalışma, yasalaşırsa 20 bin ile 40 bin arasında bir mahkumun tahliye olabileceği öngörülüyor.

Yargı reformuyla ilgili son gelişmeler

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül 'yakın zamanda meclise gelecektir' dediği yargı paketinin bir bölümünün yaz tatili öncesi yasalaşacağı mesajını vermişti. Ancak son düzenlemenin içerideki yazar, hak savunucuları, gazetecileri ve başka davaları da etkileme potansiyeli olduğu için daha hassas bir şekilde ele alınmaya başlandı ve bu konuda tereddütlerin oluştuğu belirtiliyor.

Ayrıca, tutukluluğu zorlaştırmak ya da tutuklu olanların tahliyesini sağlama yönünde adımların atılacağının işareti verilmişti. Ancak MHP'nin, bu durumun PKK ve "FETÖ" davalarını etkileyeceği ihtimali nedeniyle itirazda bulunduğu ve bu nedenle söz konusu düzenlemelerin yeniden masaya yatırıldığı öğrenildi. Yargı reformunun yeniden ele alınması sebebiyle bu yılki yasama yılına yetişemeyeceği belirtildi.

Feyzioğlu: Yargı paketi, Türkiye'yi eleştirenlere tokat gibi cevap olacak

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, ekim ayında TBMM'de görüşülecek Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketinin kapsamının genişletileceğini söyledi. Feyzioğlu, paketin Türkiye'yi eleştirenlere "tokat gibi cevap olacağını" ifade etti.

Feyzioğlu, son 25 yılda yapılan en çoğulcu ve katılımcı çalışma olarak nitelendirdiği reform paketinin, ilgili kesimlerin işin içine katılarak hazırlandığını kaydetti. Metin Feyzioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Dünyada, 'Türkiye bu konuda ciddi değildir, oyalama taktiği içindedir, hukuk devletini güçlendirme niyeti yoktur, demokrasiden sapmıştır' diyenlere tokat gibi cevap olacaktır. Hukuk devletini güçlendirmeyi düşünmeyen bir devlet, niçin bir buçuk senedir on binlerce kişinin emek harcadığı bir reform paketi hazırlama işine girişsin ki? Burada bir samimiyet vardır."

Çıkması beklenen ilk pakette yer alacak düzenlemeler

Temyiz edilemeyen 5 yılın altındaki hapis cezaları kapsamında olsa bile Türk Ceza Yasasının 'halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit', 'kanunlara uymamaya tahrik', 'suç işlemeye tahrik', 'suçu ve suçluyu övme', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama', 'devletin egemenlik alametlerini aşağılama', 'silahlı örgüt', 'halkı askerlikten soğutma' suçları ile Terörle Mücadele Yasası’nın 7. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlarda verilen cezalar temyize götürülebilecek. (Euronews)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fatih13 Eylül 2019 17:03

    Esas patron MHP ve Bahçeli. İktidarın perde gerisinde onlar var. Böylelikle kendi amaçlarını gerçekleştiriken her türlü sorun ve olumsuzulukları da AKP yüklenmiş oluyor yani Bahçeli görünmeden çok güzel bir düzen kurdu kendine.