E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYabancı yatırımcılar geçen hafta ne yaptı---

Yabancı yatırımcılar geçen hafta ne yaptı

Yabancı yatırımcılar geçen hafta ne yaptı
15 Aralık 2016 - 15:34 borsagundem.com

Şeker Yatırım, 02-09 Aralık haftasına ait yabancı yatırımcıların alım-satımlarını analiz etti

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 02-09 Aralık haftasında yabancılar fiyat ve kur etkisinden arındırılmış olarak hisse senedinde 99 milyon dolar net alış, DİBS'te (Tahvil) ise repo dahil (repo 28 milyon artı) 143 milyon dolar net satış yapmışlar. Geçen hafta BIST %3,18 yükselirken, 10 yıllık faizler ise 3 tik yükselerek geçen haftayı %11,33 seviyesinden kapattı. Yabancıların 2016 yılında hisse senedi toplam girişi 729 milyon Dolar olurken, DIBS'te ise bu rakam 771 milyon dolara geriledi. 2016 yılında Hisse ve DIBS toplam giriş rakamı ise 1.500 milyon dolara geriledi. Kasım ayı başından beri hissede yaşanan yabancı çıkışı bu hafta durdu ve 5 hafta sonra hissede yabancı girişi gerçekleşti. DİBS tarafında ise Moody's not indirimi sonrası yabancı çıkışı aralıksız devam ediyor ve çıkış 3 milyar dolara yaklaştı. Hisse senedinde ise not indirimi sonrası 119 milyon dolarlık net yabancı girişi olmuştur. Not indirimi sonrası asıl yabancı çıkışının DİBS'te devam ettiği görülüyor. 2015 yılında hisse ve DİBS'ten toplam 9.102 milyon dolar toplam çıkış yaşanmıştı. BIST'te ortalama 80-100 milyon dolar arasındaki yabancı giriş-çıkışı endekste yaklaşık %1'lik değişime neden oluyor. Kasım ayı başından beri endekste oluşan yabancı çıkışına göre daha sert bir düşüş gerçekleşmişti. Bu fark kapanmaya devam ediyor ancak halen %2'ler civarında bir fark var. Yani endeksin yabancı çıkışına göre %2 daha fazla düşüş gösterdiği görülüyor. Bu farkın kısa vadede kapanması beklenir.

BIST Yabancı Payı

Yabancı payı geçen hafta %62,45 (yabancı payı T-3'deki oranı yani Pazartesi takasını göstermektedir) iken bu hafta Perşembe günü itibarıyla yükselerek %62,90 seviyesine yükselmiştir. Yabancı payı 2016 yılında en düşük %61,46 seviyesini görürken, en yüksek %64,62 seviyesini görmüştür. Yabancı takasının %62 altına gelmesi BIST için kısa vadede yeni dip seviyelerin test edilebileceğine işaret edecektir. Yabancı payının %62,6 seviyesi üzerine çıkması endeksin kısa vadeli dip arayışından çıktığına ve kısa vadede yükseliş eğiliminin devam edebileceğine işaret ediyor.

Şeker Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonomik İstikrar15 Aralık 2016 17:46

    Yabancı yatırımcı Türkiye gibi bir ülkeye asla yatırım yapmaz. Devlet kurumları yerle bir olmuş. Hiçbir kurum kanuna göre işlemiyor, tamamen bazı şahısların zevkiyle hareket ediyorlar. Neden yabancı yatırımcı türkiye gibi ekonomisi batmış bir ülkeye getirip parasını çöpe atsın.