E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWarren Buffett neler istedi?---

Warren Buffett neler istedi?

Warren Buffett neler istedi?
09 Ocak 2015 - 06:50 borsagundem.com

Warren Buffett, şirketinin üst yöneticilerine yazdığı mektupta neler istedi

Warren Buffett, Aralık ayında, yıldız takımı olarak adlandırdığı şirket yöneticilerine iki yılda bir yazdığı ünlü notlarından sonuncusunu gönderdi. 

Berkshire CEO'su Buffett, notunda özenle seçilmiş bu gruptan üç şey istedi:

BERKSHİRE’IN İTİBARINI KORUYUN

Buffett için Berkshire’ın itibarı her şeyden önemlidir. Ünlü yatırımcı “hayatının işi”nin lekelenmesine asla izin vermeyeceğini pek çok ortamda belirtmiştir.

“Kar etmek de dahil her şeyin üzerinde olan, en önemli öncelik Berkshire’ın itibarını korumaya devam etmeniz olmalıdır. 25 yılı aşkın süredir bu notlarda söylemeye devam ettiğim gibi: Biz para kaybetmeyi, hatta çok para kaybetmeyi göze alabiliriz ancak itibar kaybetmeyi hatta bir kelime bile olumsuz söz duymayı göze alamayız.”

Buffett ayrıca bir konuda karar verirken sürü psikolojisi ile hareket etmemek gerektiğinin altını çizerek, “Bazen iş arkadaşlarınız size herkes yapıyor diyecektir. Bu, bir iş eylemi için en kötü temel gerekçedir. Hele ahlaki bir kararı değerlendirirken kesinlikle kabul edilemez” dedi. 

KÖTÜ HABERLERİ VE ÇÜRÜK ELMALARI İVEDİLİKLE BİLDİRİN

Berkshire iştiraki yöneticilerine şirketin kültürünün korunması emanet edilmiştir. Üst düzey yöneticilerin işinin bir parçası da kötü davranışları mümkün olduğunca erken dikkat çekmektir.

“... Önemli bir kötü haber varsa bana hemen haber verin. Olması gereken zamanda öğrendiğim kötü haber ile gerekeni yaparım ama iltihap boşaldıktan sonra uğraşmak çok daha zordur. Berkshire bugün 330 binden fazla kişiyi istihdam ediyor. Herhangi bir günün sorun çıkmadan bitmesi ihtimali neredeyse sıfırdır. Ama biz uygunsuzluk konusunda en ufak bir işareti bile değerlendirirsek bu tür faaliyetleri en aza indirmek konusunda büyük bir etkiye sahip olabiliriz. Bir örgütün nasıl davrandığını kurallardan çok kültür belirler.

MİRAS BIRAKIN: YÖNETİCİ POTANSİYELİ OLANLARI BELİRLEYİN 

Son olarak Buffett yöneticilerine kendi yerlerine geçebilecek en iyi adayların isimlerini göndermelerini istedi. Buffett da kamuya açıklamasa da kendisinin görevlerini üstlenecek bir yönetici belirlendiğini söyledi. Omaha Kahini, yöneticilerine seçimleri ile ilgili gizlilik sözü verdi.

Warren Buffett; “Bu bilgiler benim dışımda kimse tarafından görülmeyecektir. Ancak bir gün CEO’luk görevini bıraktığımda yerimi alacak kişinin de bu bilgilere ihtiyacı olacaktır” dedi. Buffett; “Bu istek uzun vadeli planlamadan çok risk yönetiminde bir egzersiz gibi algılanmalıdır” dedi. 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)